حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا حاج ابوالقاسم، استاد حفظ قرآن درباره میزان کارآمدی دوره های کنونی تربیت حفاظ در کشور به خبرنگار شبستان گفت: حفظ قرآن با این حساسیت و اهمیتی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است باید توسط مراکز تخصصی دنبال شود. البته این مراکز باید متناسب با استعدادها طرح های خود را تدوین و اجرا کنند.
وی اظهار کرد: برخی از این طرح ها بر حفظ یک ساله، دو ساله، سه ساله و ... متمرکز است. در این میان باید توجه داشت که این دوره ها قابلیت اجرا برای همه قرآن آموزان را ندارد و نمی توان نسخه واحدی را برای همه در این باره تجویز کرد. اگرچه دوره های حفظ یک ساله برای افراد مستعد و دارای فراغت قابلیت اجرا دارد اما ترجیح برای عموم علاقه مندان حفظ مصحف شریف طی سه یا چهار سال است.
حجت الاسلام حاج ابوالقاسم با بیان این مطلب که منظور رهبری در تربیت 10 میلیون حافظ بر حفظ کل متمرکز نیست، تصریح کرد: البته منظور دقیق ایشان را باید از خودشان پرسید. اما به نظر می رسد آنچه همواره مورد تاکید ایشان بوده انس با قرآن، تدبر در آیات نورانی آن و حضور دائمی وحی در زندگی افراد جامعه است. وگرنه تسلط کامل بر آیات و برخورداری از آمادگی ارائه محفوظات در هر موقعیت مدنظر نبوده و این رخداد شدنی نیست.
استاد حفظ قرآن تسلط نسبی بر آیات وحی را زمان بر خواند و عنوان کرد: شاید زمانی 20 ساله برای تحقق این مطالبه نیاز باشد. این بدین معنا نیست که بزرگی کار، ما را از پیش رفتن در مسیر بازدارد. بلکه می توان با برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مسیر را برای عملیاتی شدن مطالبه تربیت 10 میلیون حافظ فراهم کرد.
حمایت مادی و معنوی مسئولان راهگشا است
وی با ارزیابی مثبت وضعیت کنونی دوره های آموزش حفظ قرآن در کشور ابراز کرد: خوشبختانه ظرفیت ها هم به نظر وجود مراکز قرآنی و هم نیروهای مستعد مطلوب است. از سوی دیگر قرابت زبان فارسی با زبان قرآن یعنی عربی منجر شده که ما در مسیر حفظ مصحف شریف با مشکل چندانی مواجه نباشیم. از این رو اگر برنامه ریزی ها متقن و کارشناسی شده باشد و مسئولان نیز حمایت های مادی و معنوی لازم را ارائه کنند مشکل خاصی در این مسیر وجود ندارد.
حجت الاسلام حاج ابوالقاسم با ابراز گلایه از مجاز شمرده شدن دولت در تخصیص بودجه های قرآنی سال 91 برخلاف سال گذشته تاکید کرد: سال گذشته که این اعتبارات اجباری بود با یک سال تاخیر عملیاتی شد. همان میزان هم برای فعالیت های قرآنی با این حجم کافی نبود و نیست. برای جهش در فعالیت های قرآنی نیازمند جهش در حمایت ها هستیم نه عقب گرد.
فعالیت جزیره ای خروجی ندارد
وی تعدد طرح های اجرایی در مسیر تحقق مطالبه رهبری را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: این تعدد قابل قبول و مثبت است در صورتی که با کارشناسی و رصد خروجی ها همراه باشد. از سوی دیگر باید میان این طرح ها ارتباط معقول وجود داشته باشد تا ما را به مقصد برساند. فعالیت جزیره ای و بدون نظارت هیئت علمی قابل قبول نیست و نتیجه خاصی را درپی ندارد.
حجت الاسلام حاج ابوالقاسم در پاسخ به این سوال که چرا در مقایسه با قرائت، حفظ قرآن با اقبال کمتری مواجه است، تاکید کرد: این تعبیر واقعیت ندارد. اگرچه حفظ قرآن در مجالس و محافل نمود قرائت را ندارد اما ممکن است در جلسه ای که تنها یک قاری حضور دارد ده ها حافظ کلام وحی حضور داشته باشند بدون آنکه فعالیت آنها نمود داشته باشد. باید توجه داشت که در هر رشته ای باید انس با آیات الهی هدف غایی باشد.
مولف درسنامه حفظ قرآن با اشاره به برگزاری یک سال جلسات کارشناسی برای تدوین این کتاب تصریح کرد: این کتاب مشتمل بر نظرات و تجربیات کارشناسانه است. و مطالبی متنوع در سه بخش چرایی حفظ، چگونگی حفظ و شیو تدریس حفظ را به بحث گذاشته است. این مطالبی است که در هیچ منبع دیگری به آنها پرداخته نشده از این رو جامعیت از ویژگی های این منبع به شمار می رود.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه تجربیات استادان حفظ کشور و شیوه های مرسوم حفظ قرآن در دیگر کشورهای اسلامی نیز در این کتاب آمده اما جز منابعی از این دست، برای تربیت 10 میلیون حافظ مطابق با مطالبه رهبری راهکارهای دیگری نیاز است.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با قاریان در طلیعه ماه مبارک رمضان بر تربیت 10 میلیون حافظ در کشور تاکید کردند امری که منجر شد دستگاه های مختلف برای تحقق آن به سرعت وارد میدان عمل شده و طرح های همچون نهضت ملی حفظ قرآن را پایه ریزی کنند.
پایان پیام/
نظر شما