به گزارش خبرگزاری شبستان، برگزاری جشنواره فیلم های ویدئویی فضایی تازه و گستره نوینی را در عرصه فعالیت های حوزه سینما رقم زد که قطعا، موفقیت و اجرای و تحقق مطلوب آن، که از سوی موسسه رسانه های تصویری و محمدرضا عباسیان در حال پیگیری است همراهی و همکاری همگان را طلب می کند. به همین بهانه، گزارش ذیل به صورت متمرکز با بهره گیری از دیدگاه های ده چهره تاثیرگذار سینما شامل آقایان: جواد شمقدری، سیدعلیرضا سجادپور، جمال شورجه، علیرضا رئیسیان، محمدعلی نجفی، خسرو معصومی، علی شاه حاتمی، سید ضیاء هاشمی، محمدرضا شرف الدین، پرویز شیخ طادی، حبیب الله کاسه ساز و محمدرضا عباسیان دبیر اولین دوره جشنواره فیلم های ویدیویی به ارزیابی این حرکت می پردازیم.
ایده ای نو
جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی کشور، تفکیک جشنواره فیلم های ویدئویی از جشنواره بین المللی فیلم فجر را یک ایده نو و گام سازنده ای می داند و می گوید: جشنواره فیلم فجر به عنوان مهم ترین رویداد سینمایی کشور و حضور گسترده فیلم های سینمایی، توجه مخاطبان و منتقدان را از پرداختن به فیلم های ویدئویی دور می کرد و از طرف دیگر، در سال هایی که ما فیلم سینمایی کم داشتیم در کنار آن از آثار ویدئویی استفاده می کردیم ولی در حال حاضر که تولیدات سینمایی به حد مطلوب رسیده به نظر می رسد برگزاری مستقل جشنواره بین المللی فیلم ویدئویی حرکت مطلوبی است.
شمقدری با اشاره به نگاه تخصصی به فیلم ها و ارزیابی مستقل تولیدات ویدئویی معتقد است با توجه به تغییر روش فیلمسازی از نظر تکنولوژی و ابزار ساخت احتمال می رود تا چند سال آینده تعریف برگزاری جشنواره ها هم تغییر کنند.
فرصت نگاه شایسته سیدعلیرضا سجادپور مدیرکل نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه معتقد است به خاطر خبرسازی سنگین وتاثیر بسیار گسترده فیلم های سینمایی یکی از سیاست های دو سال اخیردر معاونت، تفکیک فیلم های ویدئویی از فیلم های سینمایی بود چرا که حقیقتا فیلم های سینمایی جشنواره فجر فرصتی رو برای توجه به مابقی تولیدات نمی گذاشت.
وی می گوید : مستقل شدن فیلم های ویدئویی از جشنواره بین المللی فجر باعث می شود تا به نحوه مطلوب با فضای رقابتی و خبرسازی های موثر به این فیلم ها پرداخته شود.
سجادپور با بیان اینکه برگزاری جشنواره مستقل ویدیویی باعث می شود تا فرصت بیشتر، مناسب تر و موثرتری به این بخش از تولیدات اختصاص یابد، عنوان می کند: ایجاد انگیزه، جایگاه رقابتی تخصصی وایجاد ویترینی برای عرضه فیلم ها از نکات قابل توجه فیلم سازان در این جشنواره خواهد بود.
مدیوم متفاوت
سید ضیاء هاشمی رئیس اتحادیه تهیه کنندگان سینمای ایران مدیوم ویدیو را مدیومی کاملا متفاوت توصیف می کند و اضافه می کند که البته، تولیدات این بخش، در بازار جشنواره فجر می تواند حضور داشته باشد. اما اینکه جشنواره فیلم ویدیویی مستقل برگزارشود بدیهی بود، چون کاملا مدیوم متفاوت از سینما دارد و آثارویدیویی اصولا تفاوت اساسی با سینما دارند. بنابراین اگر خودشان به صورت مستقل تولید وارزیابی و برای مخاطب معرفی بشوند کار صحیح، به جا و ثمربخش تری است.
چشم اندازی جدید
علیرضا رئیسیان برگزاری جشنواره فیلم های ویدیویی قدم مثبتی و چشم اندازی جدیدی می خواند و معتقد است که استقلال جشنواره فیلم های ویدیویی طبیعتا، حرکت خوبی خواهد بود به شرطی که تداوم پیدا کند و تبدیل به قدرت نمایش بخش خصوصی در این عرصه گردد. به گفته وی اگر جشنواره فیلم ویدیویی بتواند یک بازارمنطقی برای تولید انگیزه دربخش خصوصی ایجاد نماید که در این فرمت سرمایه گذاری کنند می تواند خیلی موفق تر باشد. جهان امروز جهان رسانه ویدیو است و فیلم به مرور تاثیرش به عنوان یک تولید کم تر می شود.
رئیسیان باور دارد که جشنواره فیلم ویدیویی، می تواند چشم انداز جدیدی را ایجاد کند و سرمایه گذران را ترغیب نماید به سمت تولید فیلم های ویدیویی ارزشمند.
یک حرکت مثبت و سازنده
محمدعلی نجفی، مستقل شدن بخش ویدیویی از جشنواره بین المللی فیلم فجر مثبت و سازنده می بیند و می گوید: این حرکت و نگاه باعث می شود تا مخاطب با حس خاص و هدفمندتری فیلم های ویدیویی را ببیند، با سازنده اثر روبرو شود و این در کلیت خوب است زیرا برگزاری هر جشنواره ای یک اقدام فرهنگی است که در بالا بردن فرهنگ جامعه بخصوص جوانان نقش مهم وسازنده ایی دارد.
این کارگردان سینما و تلویزیون یادآورمی شود که در دوره های گذشته من خودم داور بوده ام و کارهای بسیار استثنایی را در آثار ویدیویی دیده ام- کارهایی امیدوارکننده و متفاوت؛ و فکر می کنم اگر فیلم های ویدیویی با همین روند جلو بروند آینده امیدوارکننده تر و درخشانی خواهند داشت.
گامی برای ارتقای سینمای ایران
محمدرضا شرف الدین، جشنواره مستقل ویدیویی یک اتفاق خیلی خوب توصیف می کند و می گوید: اتفاق خیلی خوبی که امسال درسی امین جشنواره فیلم فجرافتاد این بود که اعلام کردند باید فیلم هایی که برای جشنواره انتخاب می شوند حتما پروانه سینمایی داشته باشند، این خیلی گام بزرگی بود درپیشگیری ازنزول وسقوط سینمای ایران .
وی تاکید می کند: لازم است در کنارجشنواره فجر و در کنار جشنواره های سینمایی یک بخش ویدیویی داشته باشیم. تولیدات ویدیویی تولیدات بدی نیستند و می توانند فاخر باشند و درواقع چنین جشنواره هایی اگر درست برگزارشود و درست هدایت شود و هدفمندی و سیاستگذاری درست بشود بسیارموثراست درارتقای سطح کمی وکیفی فیلم های ویدیویی.
مدیرعامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس معتقد است اگر جشنواره مستقل فیلم های ویدیویی داشته باشیم، رقابت ها باعث می شود در قالب ویدیو، ساختارها و نگاه ها قوی بشود و وقتی ساختار فیلم های ارزان قیمت قوی باشد خود به خود سینمای ما این خیز را برمی دارد و پرقدرت می شود و جایگاه خودش را ارتقا می دهد. بنابراین، وجود چنین جشنواره ایی ضرورت امروزسینمای ماست تا از یک طرف آثار سینمایی لطمه نبینند و از طرف دیگر، فیلم های ویدیویی مورد ارزیابی دقیق تری قراربگیرند و موجب ارتقای سطح سینمای ما بشوند.
ایجاد فضایی تازه
پرویز شیخ طادی معتقد است خلاء جشنواره فیلم ویدیویی تهران احساس می شد. وی می گوید: باید یک وزن و اعتباری برای جشنواره مستقل فیلم های ویدیویی بوجود بیاید که فیلمسازان این عرصه و سطح کرامتشان حفظ بشود.
کارگردان فیلم های سینمایی" پشت پرده مه"، " شکارچی شنبه"عقیده دارد جشنواره فیلم ویدیویی، نگاه ویژه ای به فیلم های ویدیویی داشته باشد و تلاش کند با ایجاد فضای تازه و بستر تشویقی و حمایتی، به رشد و اعتلای آثار ویدیویی کمک نماید.
حرکتی مفید و موثر
جمال شورجه می گوید: جشنواره مستقل ویدیویی که امسال اولین دوره اش برگزارمی شود می تواند دستاوردهای ارزشمند و تاثیرگذاری داشته باشد. به گفته وی، استقلال جشنواره فیلم های ویدیویی قطع به یقین، برای فیلم سازانی که تولید اثار ویدیویی می کنند نیز، مفیدتر و موثرتر خواهد بود. دیدن آثار دیگران، ارزیابی و نقد و بررسی فضای پررونق و غنی فراهم می سازد مضافا که اگر ورگ شاپ هایی کنار این جشنواره پیش بینی شود و متخصصین کار آثار را ببینند و ارزیابی کنند و با فیلم سازان گفتگو شود کارکردهای جشنواره دوچندان می شود.
استانداردسازی برای سال های آینده
خسرو معصومی از تصمیماتی که امسال برای تفکیک فیلم های ویدئویی ازجشنواره فیلم فجر گرفته شد حمایت می کند و آن را بسیار اتفاق خوب وشایسته می داند و معتقد است تفاوت هایی چون زمان تولید، سطح کیفی، نگاه مخاطب وهمچنین،
منتقدان و سینماگران به این دو نوع تولید بسیار متفاوت است و از سوی دیگر ارزیابی این دو در کنار یکدیگر قطعا، نتیجه و فرایند مطلوبی برای فیلم های ویدئویی نداشت.
وی می افزاید: یک جشنواره مستقل، دقت فیلم سازان را بالا خواهد برد واز امسال به بعد فیلم ها با نگاهی استاندارد وبه سمت کیفی سازی خواهند رفت.
ضرورت یک جشنوارمستقل ویدیویی
حبیب الله کاسه ساز مستقل شدن بخش فیلم های ویدیویی را از جشنواره بین المللی فیلم فجر حرکت خوبی می خواند و متذکر می شود: الان به جایی رسیدیم که بعضی ازاین تله فیلم ها و فیلم های ویدیویی قابل دیدن هستند و چه بسا بعضی هایشان قابلیت سینمایی شدن و تبدیل به سی وپنج را دارند. در حال حاضر فیلم های نود دقیقه ای این جایگاه را پیدا کردند که مجموعا در یک جشنواره بازبینی شوند و مورد قضاوت و داوری قرارگیرند پس نتیجه می گیریم که جای یک جشنواره مستقل ویدیویی در میان جشنواره های کشور خالی بود.
کشف استعداد
علی شاه حاتمی نویسنده و کارگردان سینما بر این باور است که در تمام دنیا فیلم های سینمایی، کوتاه، مستند و ویدئویی قالب ساختاری خود را دارند و در سطح خودشان ارزیابی و تعریف می شوند.
وی می گوید: فیلم های ویدئویی براساس امکانات و بودجه کم ساخته می شود و تنها عاملی که می تواند بر کیفیت آن در این مقطع بیفزایید شوق، انگیزه واستعداد سازنده آن است که چطوربا فیلم نامه رفتار کند که بازخورد خوبی داشته باشد.
شاه حاتمی با اشاره به اینکه برگزاری جشنواره به همراه مشاوران سینمایی قطعا، به روند رو به رشد آن کمک خواهد کرد عنوان می کند: مهم ترین رکن این جشنواره کشف استعدادهایی است که امکان حرفه ای شدن را دارند.
پاسخ به یک نیاز
محمدرضا عباسیان مدیرعامل موسسه رسانه های تصویری معتقد است با توجه به اهمیت و جایگاه این حرکت در رشد، پویایی و شکوفایی جریان تولید و عرضه آثار ویدیویی نیاز است با برنامه ریزی درازمدت فضا و شرایط لازم را برای تاسیس دبیرخانه دائمی فراهم گردد.
به گفته وی استقبال گسترده ای که از دبیرخانه اولین دوره این جشنواره به عمل آمده و شرکت چشمگیر سازندگان آثار ویدیویی و هنرمندان از طیف های مختلف اعم از پیشکسوتان تا جوانان و اظهارنظرهای مثبت و تحلیلی از ضرورت وجود این رویداد سینمایی در تقویم جشنواره های سالانه کشور می طلبد با پیش بینی شرایط لازم در خصوص استمرار و تداوم آن اقدام اساسی صورت پذیرد.
دبیرجشنواره بین المللی فیلم ویدیویی تهران با اشاره به لزوم گسترش ابعاد بین المللی این جشنواره در سال های آتی، بر برنامه ریزی برای توسعه رویکرد برون مرزی جشنواره بویژه، رویکرد منطقه ای آن تاکید کرد: جای خالی یک جشنواره مستقل درعرصه آثار ویدیویی در کشور وجود داشت و خوشبختانه، با درایت و صلاحدید ریاست سازمان سینمایی کشور جناب آقای شمقدری و پیگیری های به عمل آمده از سوی موسسه رسانه های تصویری و اقبال عمومی و تعامل خوب هنرمندان و سازندگاران فیلم های ویدیوی و همکاری مناسب اصحاب رسانه این جشنواره طلیعه یک جریان متداوم و ماندگار در کشور شود و نقش راهبردی و جهت بخشی را در مسیر رشد کیفی و کمی فیلم های ویدیویی و تله فیلم ها ایفا نماید.
پایان پیام/
نظر شما