به گزارش خبرگزاری شبستان از مازندران، محمدمهدی شمسایی، مدیر گروه طرح و برنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور در حاشیه جشنواره توانمندیهای تخصصی مشاوران مازندران در ساری عنوان کرد: امروز در بحث روان شناسی و مشاوره رویکرد آسیب شناسی روانی و درمان اختلالات روانی به نگاه سلامت محوری و پیشگیری اولیه تغییر یافته است.
وی اظهار کرد: مشاوران و روان شناسان آموزش و پرورش در حوزه های فعالیتی خود، باید توجه آسیب شناسانه خود را تعدیل کرده و به جای تأکید و تمرکز بر 10 یا 20 درصد جامعه آماری که مشکلات روان شناختی دارند، حواس خود را معطوف به آن 80 درصد سالم جامعه کنند که در حال حاضر مشکلی ندارند و اگر مورد بی توجهی قرار گیرند و برنامه ای برای رشد، تعالی و خودشکوفایی آنان نداشته باشیم ممکن است دچار مشکل شوند و این همان نگاه سلامت محور است.
این مسئول با تأکید بر اینکه در نگاه سلامت محور، اصل بر مدیریت فرآیند و محتوای تربیت انسانی است، اضافه کرد: در حوزه تعلیم و تربیت محصول این نگاه، انسان های متعالی خواهند بود که از نفس نباتی و حیوانی گامی فراتر گذاشته و به نفس ناطقه و انسانی دست یافتند.
وی ادامه داد: ارتباط کلامی یکی از ابزارهای اصلی حوزه کاری مشاوران است و اگر در کلام، نیت و انگیزه، خالص نبوده و هدف جلب رضایت خدا نباشد، قطعاً حرف زدن بیهوده است و تأثیری بر مخاطب نخواهد داشت.
مدیرگروه طرح و برنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور بیان کرد: مربیان، مشاوران و همه دست اندرکاران تعلیم و تربیت باید اسناد بالادستی را مانند سند چشم انداز ایران در افق 1404، نقشه جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین، مطالعه کرده و انگیزه های دو امر مهم آموزش و پرورش را ملاحظه کنند.
وی هدف نهاد تعلیم و تربیت را پرورش انسان متعالی دانست و در این خصوص با اشاره به خطبه همام امام علی(ع) گفت: تعریفی که آن حضرت از ویژگی های انسان کامل ارایه فرمودند همان چیزی است که ما در آموزش و پرورش و آموزش عالی به دنبال آن هستیم، یعنی فرآیندهایی را تعریف کرده ایم تا از طریق آنها به انسان کامل برسیم.
شمسایی با بیان اینکه آنچه در حوزه روان شناسی، جامعه شناسی و سلامت اجتماعی غرب آمده است، قطره ای است در برابر اقیانوس بیکران مفاهیم عمیق این خطبه حضرت علی(ع) که شاخص های سلامت روانی و اجتماعی را به خوبی تعریف کرده و فرمود: انسان کامل در پوشش و رفتار، متواضع و فروتن بوده و حالات روحی اش در بلا و آسایش یکسان است.
وی در رابطه با ضرورت و اهمیت نگاه سلامت محور به فرآیند تربیت، رشد و پیشرفت انسانها یادآور شد: شما مشاوران، به عنوان روان شناس در DSM-IV 200 اختلال را در 18 طبقه خوانده اید و جالب است بدانید آینده پژوهان دنیا در حوزه سلامت دو نشانه و علامت مشکلات روان شناختی، شامل اضطراب و افسردگی را بزرگترین مشکلات جامعه بشری در آینده پیش بینی کرده اند که اگر جامعه ایران با باور و التزام عملی به آموزه هایی مانند صله رحم، نماز جماعت و امر به معروف و نهی از منکر به عنوان خیرخواهی تمام جامعه بشری؛ به عنوان برادران دینی گام بردارد موجب رهایی از این مشکلات و ارتقای سلامت روانی و اجتماعی کشورمان می شود.
وی با تأکید بر این که نتیجه پژوهش ها حاکی از اثرات مطلوب و مثبت آموزه های اسلامی در خصوص کیفیت روابط بین فردی و اجتماعی مسلمانان بر سلامت روانی و اجتماعی است، خاطرنشان کرد: سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش برای پرورش انسان در جایگاه خلیفه الهی است.
شمسایی اشاره کرد: ویژگی های فردی و اجتماعی سه شخصیت مومن، کافر و منافق به خوبی در قرآن اشاره شده است که نقشه راه مناسبی برای تولید محتوا در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است.
مدیرگروه طرح و برنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور با تأکید بر اینکه آموزش و پرورش باید انسانهایی مومن را پرورش دهد، اذعان کرد: معلمان، مربیان و مشاوران آموزش و پرورش در نوک پیکان این فرآیند و سربازان اجرایی و عملیاتی سازی بخشی از نقشه جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین هستند.
پایان پیام/
نظر شما