به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر سعید غفاری، استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور در نشست «خدمات مرجع در کتابخانه های مساجد» در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با تاکید بر این که کتابداران بخش مرجع مساجد باید تمامی اصول و ضوابط اخلاقی کتابداری را رعایت کنند، گفت: در بخش مرجع که قلب یک کتابخانه محسوب می شود جریان برقراری ارتباط بین خواننده و کتابدار در کمترین زمان صورت می گیرد و کتابدار مرجع به عنوان رابط بین کتاب ها و سوالات ساخته شده در ذهن مراجعین بیشترین اطلاعات را برای حل مسائل و مشکلات مراجعه کنندگان در اختیار آنان قرار می دهد.
وی کتاب هایی که غالباً خواننده آن را از ابتدا تا انتها نمی خواند را تعریف درست کتب مرجع عنوان کرد و توضیح داد: کتابدار باید برای خدمات رسانی صحیح متقاضیان این کتب، انواع مراجعه کنندگان و نیازهای آنان را شناسایی کرده و با تسلط و اشراف کامل بر منابع موجود در کتابخانه، وطیفه کاری خود را در قبال مراجعین به شایستگی انجام دهد.
دکتر غفاری با دسته بندی سه گانه نحوه پاسخگویی کتابداران به سوالات ادامه داد: یک کتابدار برای پاسخگویی به نیاز مراجعه کنندگان یا به صورت محافظه کارانه برخورد کرده و تنها به سوالات آنان پاسخ می دهد و یا به گونه لیبرالی و آرمانی در ضمن پاسخ به سوالات، روش استفاده از کتب مرجع را نیز آموزش می دهد.
وی اضافه کرد: در ایران روش میانه رو برای پاسخگویی به سوالات انتخاب شده است تا در صورت تمایل مراجعه کنندگان، کتابدار توضیحات بیشتری را در حیطه سوالات ارائه دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور با بیان این که با وجود کتابدار شایسته و دسترسی به منابع کافی در کتابخانه یک مسجد، کار کتابخانه به بهترین نحو انجام می شود، اظهار کرد: لازم است در بخش مرجع کتابخانه مساجد، امکانات تکثیر، خدمات ترجمه و خدمات تایپ فراهم باشد تا مراجعه کننده به راحتی بتواند تحقیقات و کاوش های خود را انجام دهد.
دکتر غفاری خاطر نشان کرد: امروزه بسیاری از کتب مرجع از شیوه چاپی خارج شده و به صورت الکترونیکی در اختیار مراجعه کنندگان قرار گرفته است که تمامی این تحولات برای ارائه سطح خدمات بهتر و پیشرفت فرهنگ کتابخوانی در جامعه ایران است.
پایان پیام/
نظر شما