به گزارش خبرگزاری شبستان، فریبا علاسوند، محقق و صاحب نظر در امور زنان و عضو هیات علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان (وابسته به حوزه های علمیه خواهران) امروز دوشنبه 18 اردیبهشت در دهمین اجلاس مدیران حوزههای علمیه خواهران با اشاره به کارکرد اسلامی حوزههای علمیه گفت: متاسفانه امروز آنچه در ارزیابی فعالیت های حوزه علمیه خواهران مورد توجه قرار می گیرد، بررسی آماری در رابطه با بانوان طلبه است. این که چند درصد از میان فارغالتحصیلان مقطع سطح دو (کارشناسی) حوزه وارد سطح سه(کارشناسی ارشد) میشوند؟ چند درصد تحصیلات خود را ادامه نمیدهند؟ چه درصدی از بانوان حوزوی وارد دانشگاهها و چند درصد جذب فضاهای تبلیغی میشوند؟ اما از کارکردهای اسلامی حوزههای علمیه غفلت می شود.
وی با بیان اینکه حوزههای علمیه باید بتوانند در شهر خود «جریانسازی» داشته باشند، افزود: علت موفقیت نحلههای مقابل ما در مورد مسائل زنان، جریانسازی است. امروز باید به وسیله « جریان سازی» موضوع عفت را به مطالبه مردمی تبدیل کرد و این کار، به عهده حوزه است.
عضو هیئت علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان در تبیین «جریان سازی» در زمینه تبدیل عفت به یک مطالبه عمومی تصریح کرد: در حال حاضر تنها اقدام عملی که در این مورد انجام می شود، این است که یک عده زن چادری را در خیابانها قرار میدهیم تا از خانمها بخواهند که حجاب خود را رعایت کنند و برداشت زنان از این حرکت این است که زنهای چادری میخواهند حجاب خود را به دیگران حمیل کنند.
علاسوند با بیان اینکه ما عفاف را به حجاب و آن هم نوع خاصی از حجاب محدود کردهایم، تاکید کرد: اگر ابعاد حجاب به منزله امنیت اجتماعی تبیین شود، مردم آن را به عنوان مطالبه خود قرار میدهند. حجاب و عفاف باید از نهاد خانواده در افراد شکل بگیرد، در صورتی که امروز می بینیم حتی بسیاری از خانوادههای متدین نتوانستهاند حجاب را در خانوادههای خود بازتولید کنند.
وی با اشاره به لزوم تبدیل حجاب به عنوان یک سرمایه اجتماعی گفت: ایجاد تشکیلات قوی کنشگری میان افراد باحجاب یکی از اقداماتی است که می تواند در این راستا انجام شود.
عضو هیئت علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان در ادامه ویژگیهای اسلامی بودن حوزههای علمیه را شامل اسلامی بودن دانش، اسلامی بودن رفتار و اسلامی بودن کارکردها دانست و گفت: حوزه های علمیه در بحث اسلامی بودن دانش، باید با جریان علمی کشور همسو شوند.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته درصد حضور بانوان در آزمون ورودی مقطع کارشناسی دانشگاهها بیش از آقایان بوده است و اکنون این نصاب وارد مقاطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری شده است، گفت: این نشان از بههمریختگی توازن جنسیتی در تحصیلات تکمیلی دانشگاهها است، اما اگر چنین اتفاقی در حوزههای علمیه بیفتد، یعنی تعداد بانوان در سطح سه و چهار (کارشناسی ارشد و دکترا) حوزه بیشتر از مردان طلبه باشد، بسیار خوب است.
عضو هیئت علمی دفتر مطالعات و تحقیقات زنان با بیان اینکه امروز مردم در شهرهای مختلف در برابر هر سخنی گارد علمی به خود میگیرند، گفت: مردم حتی در روستاها انتظار دارند، با زبان علمی با آنها سخن گفته شود بنابراین دانش طلاب حوزههای علمیه باید مبتنی بر متن باشد، در حالی که در جامعه امروز ما برخی از مبلغین ادبیات خود را از دانش سکولار اخذ میکنند.
وی با اشاره به ویژگی اسلامی بودن رفتار در حوزه علمیه اسلامی خاطرنشان کرد: در تربیت افراد باید به دنبال رفتارهایی بود که سرسلسله افعال پسندیده هستند و بر سایر رفتارها تاثیر میگذارند.
علاسوند با اشاره به آیهای از قرآن کریم این رفتارها را شامل نماز و محافظت از نماز، عفت، اصلاح زبان و اصلاح مال برشمرد و افزود: وقتی برای اصلاح رفتار طلاب برنامهریزی می شود باید این عوامل نیز مورد توجه قرار بگیرد.
نظر شما