احیای مساجد در گرو تفکر، پژوهش و ساماندهی ویژه

قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم با ابراز تاسف از اینکه برای مسجد تفکر، پژوهش و ساماندهی خاصی وجود ندارد، گفت: همین امر باعث شده حجم قابل توجهی از موضوعات مهم این بخش وارد حوزه پژوهش نشود.

حجت الاسلام علی رضا پیروزمند، قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم و مسئول گروه پژوهش این فرهنگستان با بیان اینکه که در جامعه کنونی ایران، مسائل مذهبی و دینی به عنوان موضوعات قابل پژوهش کمتر به رسمیت شناخته شده اند به خبرنگار شبستان گفت: تصور انسان کنونی بر این است که حضور و برپایی نماز، تنها وظیفه انسان در قبال مسجد است و برای امور دینی و به خصوص مسجد، تفکر، فعالیت، ساماندهی و مدیریت خاصی وجود ندارد.

 

وی گفت: موضوع مسجد با سبک زندگی مردم ارتباط مستقیم دارد و وضعیت شغلی، شهدا، دسترسی و توزیع امکانات، ارتباط مسجد با محیط آموزشی، کسب و کار و محیط سکونت و ... مسائل و شرایطی است که می تواند این ارتباط را تحت تاثیر خود قرار دهد.

 

قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم با تاکید بر این که هر سطح زندگی می تواند متفاوت از سطوح دیگر شرایط و امکانات حضور یا عدم حضور در مساجد و پرداختن به این مقوله را فراهم کند، اظهار کرد: مشکل اصلی در این است که تا به حال به مسجد با نگاه معموم نگریسته نشده همین امر باعث شده حجم قابل توجهی از مسائل و موضوعات مهم و تاثیرگذار بر زندگی و فرصت مردم در ارتباط با مساجد وجود داشته باشد که کمتر مورد توجه باشد. در حالی که هر چه بیشتر به صورت علمی به کارکردهای مسجد پرداخته شود به صورت متقابل فرهنگ و شعور مردم بیش از پیش تقویت می شود.

 

حجت الاسلام پیروزمند یکی از دلایل مهم مطرود ماندن مساجد از موقعیت های علمی و پژوهشی را میزان اندک استقبال خوانندگان از این دست پژوهش ها دانست و تاکید کرد: هر پژوهشگری از دیده شدن پژوهش خود در جامعه علمی استقبال می کند و برای مطرح شدن تحقیقش، دست به هر کاری برای قرار گرفتن در معرض دید عموم مردم می زند؛ از این جهت لازم است مردم نیز توجه کافی و رغبت لازم را در راستای استقبال و تایید از این پژوهش ها از خود به نمایش گذارند.

 

وی افزود: نهادهای مختلف و تاثیرگذار در حوزه مسجد نیز باید در برابر استقبال علمی محققان از موضوعات مسجدی، درایت و هوشمندی لازم را از خود نشان دهند و همین امر موجب رونق یا گسترش پژوهش های از یک سو و پیشرفت مالی و موقعیتی انتشارات این کتب از سوی دیگر می شود.

 

وی به بحث معماری مساجد به عنوان موضوعی گسترده با ابعاد گوناگون اشاره کرد و گفت: معماری مساجد که از مباحث سخت افزاری محسوب می شود همواره از گذشته به دلیل فضای معنوی و عبادی حاکم بر این محیط، مورد توجه مسلمانان و شیعیان بوده؛ ولی با توجه به تحولاتی که در عرصه معماری، مصالح و امکانات ساخت و ساز سخت افزاری در مسجد فراهم شده است کمی تحت الشعاع معماری غربی قرار گرفته است.

 

نوآوری چندانی در معماری مساجد نداریم

حجت الاسلام پیروزمند با توضیح اینکه مقوله معماری مساجد امروز می تواند محور پژوهش ها و تحقیقات نو و گسترده ای باشد، اضافه کرد: امروزه سبک معماری مساجد به صورت ناخودآگاه به سمت معماری غربی گرایش پیدا می کند و با وجود این که مسجد و عبادت به ویژه در فرهنگ شیعه جایگاه قوی و مستحکمی دارد معماران قدرت نوآوری چندانی در این جهت را از خود به نمایش نمی گذارند.

 

وی خاطرنشان کرد: برای قرار نگرفتن در مسیر غفلت از این مسئله لازم است معماران و پژوهشگران با حضور جدی در این حوزه پاسدار و حافظ این میراث معنوی و تاریخی گرانقدر باشند.

پایان پیام/
 

کد خبر 130887

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha