به گزارش خبرگزاری شبستان از مازندران، امروز(18 اردیبهشت) برای برگزاری آیین سنتی، مذهبی ورف چال علاوه بر مردم روستاهای لاریجان، هموطنان زیادی نیز از سراسر کشور برای تماشای این آیین به این منطقه سفر کردند.
برف چال در گویش مازندرانی ورف چال خوانده می شود، به لحاظ واژه شناسی به معنای گودال برف است که در ایام قدیم از آن برای ذخیره و تأمین آب در فصل گرم سال استفاده می کردند.
برگزاری آیین سنتی ورف چال ریشه تاریخی و مذهبی دارد و پیشینه این مراسم به دوره آل بویه طبرستان باز می گردد.
مراسمی که پس از گذشت قرنها هنوز در محل اصلی در روستای آب اسک واقع در منطقه اسک وش بخش لاریجان آمل در دامنه قله دماوند در 90 کیلومتری مسیر تهران به شهرستان آمل، برگزار می شود و بسیاری از گوشه و کنار ایران به این منطقه سر سبز شمال سفر می کنند.
آیین سنتی ورف چال که ریشه حدود 600 ساله دارد، تا پیش از این هر ساله در یکی از جمعه های نیمه دوم اردیبهشت ماه برگزار می شد، اما برای جلوگیری از ورود افراد غیر مسئول و دخالت غیربومیان و ایجاد خدشه در این آیین سنتی، به پیشنهاد اهالی روستای اسک، اکنون این مراسم به جای روز جمعه در یکی از روزهای میانی هفته برگزار می شود.
علامه «محمدبن جریر طبری » در این باره می نویسد: این مراسم هرساله در اردیبهشت ماه برگزار شده و مردم این محله با نظمی خاص و با حفظ آداب ملی و مذهبی جهت ادای دین و برآوردن حاجات شرعی، با تمسک به ادعیه ائمه اطهار (ع ) جهت حمل برف با نشانه تقدس و سفیدی بخت با دست به دست کردن برف از دامنه های ورف چال اسک وش اقدام می کنند.
در این مراسم مردان روستا پس از رسیدن به محل ورف چال با رفتن به سمت مناطق پوشیده از برف و آوردن قطعههای بزرگی از برف و ریختن در چاه به قطر پنج متر و عمق 12 متر بخشی از مراسم را برگزار می کنند و هیچ زنی اجازه ورود به منطقه ورف چال را در روز موعود ندارد، از این رو زنان اسکی در این روز برای خود حکومت زنانه در روستا تشکیل می دهند و حکمرانی می کنند.
زنان روستای اسک برای تحقق هدفشان از میان خود حاکمی بر می گزینند تا به نظام حکومتی که به طور موقت در روستا ایجاد شده سر و سامان دهند و این مراسم تا نزدیک ظهر ادامه دارد و با پذیرایی میهمانان با غذاهای متنوع سنتی که بر مبنای ادای نذورات جمع آوری می شود، پایان می یابد.
گفتنی است، رسوم تیرماسیزده شو، چهارشنبه سوری، نوروز خوانی، تحویل سال نو و عید نوروز، عزاداری تاسوعا و عاشورا، تعزیه خوانی در ماه محرم از دیگر مراسم سنتی مورد توجه مردم مازندران است.
پایان پیام/
نظر شما