در جستجوی کتاب مسجدی در میان 400 هزار عنوان

موضوع مسجد در فعالیت های پژوهشگران، نویسندگان و ناشران چه جایگاهی دارد؟ در میان انبوه کتاب های موجود در نمایشگاه، چند کتاب موجود است که به موضوع مسجد به عنوان خاستگاه انقلاب پرداخته باشد؟

خبرگزاری شبستان: نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با 25 دوره برگزاری یکی از معتبرترین نمایشگاه‌های بین‌المللی در سراسر جهان است. حضور ناشران داخلی و خارجی و بازدید بیش از 5 میلیون نفر از این نمایشگاه، اعتبار فوق‌العاده‌ای به آن بخشیده است.

 

در نمایشگاه کتاب امسال تهران بیش از 4200 ناشر داخلی و خارجی کتب خود را در موضوعات مختلف به نمایش گذاشته اند. در میان ناشران شرکت شده در نمایشگاه کتاب تهران، 74 ناشر کتاب های مذهبی و دینی را عرضه می کنند، اما چند درصد کتاب های مذهبی نمایشگاه بیست و پنجم اختصاص به موضوعات مربوط به مساجد دارد؟


برای جویا شدن وضعیت نشر کتاب در حوزه مسجد و آشنایی با جدیدترین کتبی که ناشران مختلف در این زمینه منتشر کرده اند گشتی در نمایشگاه کتاب زدیم و با مسئولان انتشارات و غرفه ها گفتگو کردیم.  

 

یک عنوان و بس! 

انتشارات دارالحدیث که یکی از انتشارات مذهبی است امسال با بیش از 270 عنوان کتاب در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حاضر شده است. از جمله کتاب‌هایی که از سوی این انتشارات در نمایشگاه کتاب عرضه شده است، دانش‌نامه امیرالمؤمنین (ع)، دانش‌نامه امام حسین (ع)، میزان‌الحکمه، دانش‌نامه عقاید اسلامی، اهل بیت در قرآن و حدیث، کمال‌الدین و تمام ‌النعمه، تبلیغ بر پایه قرآن و حدیث، بهشت و دوزخ از نگاه قرآن و حدیث است اما از میان این تعداد تنها یک کتاب با عنوان فرهنگ نامه مسجد در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران این کتاب عرضه نشده است.

 

کتاب مسجدی در کار نیست 

یکی دیگر از ناشرانی که در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حاضر شده مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه است که امسال با 17 عنوان کتاب در نمایشگاه حضور یافته است، تبیان صادق، احوال و آثار میرفندرسکی، مجله کتاب شیعه، ورثه انبیا، مکتبه بحرالحلوم، مالک‌ اشتر، اخلاق، فقه و همگام با پیامبر در حجه‌الوداع بخشی از کتاب‌های این انتشارات در نمایشگاه کتاب تهران است ولی متأسفانه این انتشارات نیز با وجود آنکه در زمینه کتب مذهبی کتاب های متعددی دارد تاکنون در زمینه مسجد کتابی را منتشر نکرده است.

  

گشتی بی حاصل در میان یک هزار کتاب

انتشارات بین‌المللی الهدی نیز که در سال 1363 با هدف حضور فعال در بازار جهانی کتاب و کالاهای فرهنگی تاسیس شد با گذشت بیش از 28 سال فعالیت، امسال با بیش از یک‌هزار عنوان کتاب در موضوعات مربوط به حوزه دین و اندیشه‌های اسلامی، تاریخ، علوم اجتماعی، فقه و فرهنگ و معارف شیعی به 31 زبان دنیا توانسته در نمایشگاه کتاب تهران حاضر شود.

 

این انتشارات علی رغم اینکه چندین بار هم به عنوان ناشر برگزیده در نمایشگاه کتاب معرفی شده به گفته مسئول انتشارات هیچ گونه کتابی در حوزه مسجد ندارد. از جمله کتاب هایی که این انتشارات در نمایشگاه عرضه کرده است شامل نظام الاسلام الحکم الدوله، مسایل الناصریات، البدعه، الامام علی (ع)،مالک الاشتر النخعی، مسایل فقهیه و العائد است.

 

بوستان تنها با 4 عنوان  

بوستان کتاب یکی دیگر از ناشرانی است که با بیش از 5 هزار و 200 عنوان کتاب در 16 موضوع و در بخش‌های قرآنی، فقه و حقوق، حدیث و رجال، تاریخ، کلام و عقاید، اخلاق و علوم تربیتی، فلسفه و عرفان، ادیان و مذاهب و سیاسی و اجتماعی در نمایشگاه کتاب تهران حضور یافته است ولی این انتشارات نیز علی‌رغم کتب‌ مذهبی زیادی که دارد تنها چهار کتاب شکوه محراب، دانستنی‌های نماز و نماز جماعت، حضور قلب در نماز و علل حواس‌پرستی در حوزه مسجد دارد که آن هم این کتاب ها را در نمایشگاه کتاب امسال عرضه نکرده است می‌شود.

 

باز هم خبری نبود

انتشارات «اسوه» با 450 کتاب در حوزه دین، تاریخ و فرهنگ، انتشارات «دارالعلم» و «امیر کبیر» با وجود کتب های متعدد در حوزه های مختلف، انتشارات «سوره» با کتب متعدد در حوزه هنرهای نمایشی، هنر و پژوهش هنر، کودک و نوجوان، ادبیات دفاع مقدس، انتشارات «ثقلین» با انبوه کتاب های مذهبی، انتشارات «دلیل ما» با بیش از 200 عنوان کتاب در حوزه های مختلف، انتشارات «خیمه» با کتب متعدد در حوزه دینی از جمله عاشورانامه، مناجات در رمضان، ثارالله، موسوعه مقتل، کتاب مقدس، پدر، پسر و روح‌القدس، شفاخانه، عشق و ادب اسلام و نوحه‌خوانی هم در حوزه مسجد هیچ کتابی درباره مسجد ارایه نداده اند.


به تاریخچه مسجد جمکران بسنده شد

انتشارات مسجد مقدس جمکران نیز با هدف ترویج و تبیین معارف اهل بیت (ع) کتاب‌های گسترده‌ای را در موضوعات مختلف به ویژه مهدویت منتشر کرده است که می‌توان کتاب‌های از خدا چه بخواهیم، تفسیر نماز، ادعیه و زیارات امام زمان (عج)، آداب و اعمال زیارتگاه در سوریه، نماز شب، هدیه احمدیه، چهل حدیث برگزیده از پیامبر (ص)، الگوی رستگاران، اوصاف الرسول، تاریخ پیامبر اسلام، پیامبر رحمت، امامت و ولایت حضرت علی (ع)، انتظار و منتظر را از جمله کتاب‌های این انتشارات نام برد ولی این انتشارات هم همانند دیگر انتشارات مذهبی تنها کتابش از میان 400 عنوان کتاب در حوزه مسجد کتاب تاریخچه مسجد جمکران است.

  

یک عنوان در میان 100 عنوان

بنابرگزارش خبرگزاری شبستان، انتشارات کلهر بیشتر در حوزه معماری کتاب عرضه می کند و در نمایشگاه کتاب تهران با بیش از 100 عنوان کتاب حضور یافته ولی تنها یک کتاب با موضوع معماری اسلامی را در نمایشگاه کتاب عرضه کرده است. انتشارات روزنه نیز با 130 عنوان کتاب تنها کتاب مسجد ایرانی را در حوزه مسجد عرضه کرده است.

 

از شواهد پیداست که موضوع مسجد به قدری که باید در زمره برنامه ها و فعالیت های نویسندگان، پژوهشگران، ناشران و ... نیست. اما چرایی آن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که بخشی از آنها در گفتگو با کارشناسان در خبرگزاری شبستان منعکس شده است. 

 

باید از متولیان امور مساجد پرسید آیا وقت آن نرسیده برای تقویت حضور کتب مربوط به مساجد به عنوان خاستگاه انقلاب اسلامی در میان انبوه کتاب های در دسترس فکری به حال حوزه نشر مسجد باشند؟ آیا تعداد کتب مسجدی موجود کافی و زیبنده نظام جمهوری اسلامی هست؟ کوتاهی در این بخش به کجا بر می گردد؟ کمبود محقق و نویسنده در این زمینه یا عدم حمایت ناشران یا عدم ورود متولیان امور مساجد یا عدم استقبال مخاطبان؟

 

مساجد از دیر باز مکانی برای ترویج آموزه های دینی بوده و پرواضح است بی توجهی به مساجد حتی در حوزه نشر در شأن جامعه اسلامی نیست و توجه به مساجد نیازمند توجه مسئولان است. پژوهشگران مذهبی از کمبود محقق، نویسنده و پژوهشگر می گویند و مسئولان ناشران معتقدند ناشران از کتبی حمایت می کنند که در آمد زا باشد اما هر چه هست نشان از غربت مساجد حتی در حوزه نشر دارد.

پایان پیام/

 

کد خبر 130393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha