محمدزاده: ملاک کیفیت مطبوعات، میزان استقبال مردم است

نمایشگاه کتاب از افتخارات بزرگ جمهوری اسلامی ایران است و اشتیاقی که مردم نسبت به آن نشان می دهند را در کمتر جایی می توان یافت. شاید فقط در نمایشگاه های بزرگ جهان مانند نمایشگاه فرانکفورت بتوان همانند آن را دید.

محمدجعفر محمدزاده معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که عصر روز شنبه در محل غرفه سرای روزنامه نگاران ایران در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران سخن می گفت ضمن بیان مطلب فوق افزود: از سال قبل که نمایشگاه مطبوعات از جشنواره جدا شد، به این باور رسیدم که مطبوعات هم ظرفیت برگزاری چنین نمایشگاهی را دارد. همه دیدیم که هجدهمین نمایشگاه مطبوعات با شکوه و رونقی بی سابقه برگزار شد.


وی با اشاره به اهمیت نقش مردم در سنجش کیفیت مطبوعات تصریح کرد: اگر کیفیتی وجود دارد به استقبال و اقبال مردم مربوط می شود و رویگردانی مردم نشان از کیفیت پایین است. در هر زمینه ای، چه در حوزه کتاب و چه در حوزه مطبوعات بتوانیم به مردم خدمتی بکنیم و مردم به صحنه بیایند، مشخص است که کاری کیفی صورت گرفته است. سال گذشته بیش از یک میلیون نفر از نمایشگه مطبوعات بازدید کردند و فصلی نو در ارتباط مردم با مطبوعات شکل گرفت.


معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد با اشاره به اهمیت نقش کیفیت در شمارگان مطبوعات، خاطر نشان کرد: در بررسی شمارگان مطبوعات بایستی نکاتی را در نظر گرفت. اول اینکه امروزه با توسعه فضای سایبر و و ظهور نشریات الکترونیکی، دیگر مانند گذشته شمارگانهای کاغذی ملاک سنجش نیستند و بایستی تک تک مراجعه کنندگان به سایت نشریات و روزنامه ها را هم به آمار شمارگان آنها افزود. گاهی اوقات ممکن است مراجعه کنندگان به سایت یک نشریه بیشتر از شمارگان کاغذی آن باشد. اما باید پذیرفت که با همه این اوصاف شمارگان مطبوعات در کشور ما پایین است و مهم ترین دلیل آن کیفیت پایین مطبوعات است. نشریه خوب نشریه ای است که اگر روزی به هر دلیلی منتشر نشد، خلا آن محسوس باشد و مردم مشتاقانه به دنبال آن بگردند. ارتقاء کیفی مطبوعات خود به خود سبب افزایش شمارگان آن خواهد شد.


محمدزاده ادامه داد: شمارگان بالای مطبوعات به خودی خود ارزش محسوب نمی شود بلکه معلولی از اقبال مردم است. دلایلی دیگر از جمله زیرساختهای توزیع، چاپ و حتی کاغذ در میزان شمارگان تأثیرگذارند. معاونت مطبوعاتی از سال گذشته وجهه همت خود را معطوف به ارتقاء کیفی و تهذیب رسانه کرد. بحث ما در تهذیب رسانه این است که رسانه ها و مطبوعات ما یک سری معیارهای حرفه ای، مذهبی و معیارهای متناسب با شأن ملت را رعایت کنند. ملت ما ملتی شریف و مهذب هستند که همواره تصمیمات ملی خوبی گرفته اند و اخلاق را سرلوحه اعمال خویش قرار می دهند. از این رو رسانه ای که برای این ملت فعالیت می کند لازم است که به اخلاق توجه کند. از طرفی آموزه های دینی ما هم این اصول را توصیه می کنند و مقام معظم رهبری هم در بیاناتشان بر این نکته تأکیر ورزیدند که رسانه ها به مبانی و اسلوب اخلاقی توجه کنند.


وی در ادامه با اشاره به آیاتی چند از قرآن مجید افزود: آیا ما در روزنامه نگاری خود به دستوراتی که در قرآن مجید آمده تا چه اندازه توجه می کنیم؟ قرآن مجید می فرماید: «اجْتَنِبُوا کَثیراً مِنَ الظَّنِّ» یعنی از بسیاری از حدس ها و گمانها بپرهیزید. بنده در نامه ای که سال گذشته خطاب به اهالی رسانه نوشتم و بازتاب بسیاری در رسانه ها داشت به این نکته اشاره کردم و از اهالی مطبوعات خواستم که از عباراتی همچون گفته می شودها و شنیده می شود ها و به نقل از منبع آگاه، بپرهیزند چرا که با آموزه های دینی و قرآنی منافات دارد. در ادامه همین آیه امر «و لا تَجَسَّسُوا وَلَا یَغْتَب بَّعْضُکُم بَعْضًا» آمده است که ما را از غیبت، تهمت و تجسس در احوال شخصی افراد بر حذر می دارد. بر این اساس مقام معظم رهبری این نکته را با دقت گوش زد کردند که احکام غیبت و تهمت در فضای رسانه های مجازی هم جاری است. مهمتر از اینها در همین سوره آمده است «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِن جَاءکُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَیَّنُوا» یعنی اگر فاسقی خبری را برای شما آورد آن را روشن کنید. پس در بحث تهذیب رسانه لازم است که به آموزه های دینی توجه کنیم.


معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در ادامه تصریح کرد: در بحث اصول حرفه ای روزنامه نگاری هم باید در نظر داشت که اگر می خواهیم مطابق پیشرفت های حرفه روزنامه نگاری دنیا حرکت کنیم باید به مباحثی چون منبع خبر و اصالت خبر توجه لازم را داشته باشیم. ما نمی توانیم منبع خبر را از مردم پنهان کنیم و سپس ادعا کنیم دانستن حق مردم است چرا که منبع خبر یکی از مسائل مهمی است که مردم باید بدانند. در راستای این مهم و براساس تکلیفی که مجلس در سال 1388 برای دولت معین کرده بود و طبق آن خبرگزاری ها و رسانه های الکترونیکی هم مشمول قانون مطبوعات می شدند، همکاران ما در اداره کل مطبوعات تلاش کردند و فصلی به آیین نامه اجرایی مطبوعات داخلی اضافه شد و بازتابهای متفاوتی هم در فضای رسانه ای کشور به همراه داشت.


محمدزاده افزود: یکی از مباحث دیگری که در بحث توسعه کیفی مطبوعات مطرح می شود بحث خبرنگاران کیفی است. واقعیت این است که ما در کشور به اندازه نشریات حرفه ای خبرنگار حرفه ای آموزش دیده نداریم و ما در این راستا از سال گذشته اقدام به برگزاری دوره های تربیت مدرس روزنامه نگاری نمودیم. از دیگر فعالیت هایی که در جهت تربیت نیروی انسانی متخصص صورت گرفت تأسیس سرای روزنامه نگاران ایران بود که هرهفته چندین نشست ئر موضوعات تخصصی مختلف برگزار می کند.


وی تصریح کرد: کار دیگری که در توسعه کیفی مطبوعات تأثیرگذار است ایجاد امنیت شغلی برای روزنامه نگاران است. این دیدگاه باید اصلاح شود که یک فرد از بیکاری به اسم شغل خبرنگاری پناه آورده است چرا که این یک توهین به شأن خبرنگاران است. یکی از مشکلات این امر آیین نامه کار حرفه ای روزنامه نگاران بود که تدوین آن در مراحل پایانی است و بزودی برای اجرا ابلاغ میشود. ما امیدواریم که با اجرای آن به تعریف درستی از مشاغل روزنامه نگاری برسیم و بتوانیم قدم مثبتی در این راه برداریم.


معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در پایان به برگزاری چهارمین همایش چالش های مطبوعات در روزهای دوم و سوم خرداد ماه اشاره کرد و اظهار امیدواری کرد که برگزاری این همایش به توسعه کیفی مطبوعات کمک کند.


لازم به ذکر است که پس از برگزاری جلسه پرسش و پاسخ و در حضور جمعی از اصحاب رسانه و صاحب نظران از کتاب «بیداری در باغ مومیایی» نوشته محمدجعفر محمدزاده رونمایی شد و پدرام پاک آیین دقایقی در باب این کتاب سخن گفت.
 

پایان پیام/

کد خبر 130308

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha