مقام حرّیت از قید عبودیت نفس امّاره و آزادى از ذلّ رقیّت شهوت

هوشمندان اسرار عالم ملکوت که عجالتا در کنج ویرانه محنت‏آباد دنیا محبوسند، البته همیشه به یاد وطن مألوف، و خوشدل و سرگرم به امید وصل محبوبند.


خبرگزاری شبستان:آقاى سید جلال الدین آشتیانى در شرح حال ایشان مى‏نویسد:
«استاد میرزا احمد آشتیانى به سال 1300 هجرى قمرى، در تهران دیده به جهان گشودند و پس از فرا گرفتن ادبیات فارسى و عربى، در خدمت پدر بزرگوارشان به خواندن سطوح فقه و اصول پرداختند و پس از فوت والد مرحومشان، در نزد اعلام دیگرى مانند مرحوم آقا میرزا هاشم رشتى، مرحوم آقا میرزا حسن کرمانشاهى، مرحوم آقا شیخ محمد رضا نورى و مرحوم آقا سید محمد یزدى، علوم عقلیه و نقلیه را بکمال فرا گرفتند. آنگاه در مدرسه سپهسالار قدیم و سپس در مدرسه سپهسالار جدید، مشغول تدریس علوم معقول و منقول گردیدند و ضمنا اوقات فراغت از تدریس علوم، مجمعى به عنوان تدریس اصول عقاید براى عموم طبقات علاقه‏مند تشکیل مى‏دادند و با بیاناتى ساده، به ارشاد و هدایت همگان مى‏پرداختند.
به سال 1340 هجرى قمرى، به منظور تکمیل علوم نقلیه و درک فیض محاضر اساتید نجف اشرف، رهسپار عراق گردیدند و در حدود ده سال در آن ناحیت اقامت گزیده و به افاده و استفاده علمى مشغول بودند، به ویژه با مرحوم آیة اللّه آقا میرزا محمد حسین نائینى غروى مأنوس گشته و از محضرشان بهره مى‏برده‏اند.
استاد در سال 1350 هجرى قمرى به ایران مراجعت فرمودند و در تهران مستقر شدند و از آن هنگام تاکنون (سال 1385 هجرى قمرى) اغلب اوقات معظم له صرف تألیف و تدریس کتب و رسالات علمى و رسیدگى به امور اهل فضل و مؤمنین مى‏گردد ....
حضرت استاد از پنج تن از بزرگان علما و مراجع عالى قدر یعنى:
1- آیة اللّه نائینى (میرزا حسین)
2- آیة اللّه حائرى یزدى (شیخ عبد الکریم)
3- آیة اللّه آقا شیخ ضیاء الدین عراقى‏
4- آیة اللّه اصفهانى (سید ابو الحسن)
5- آیة اللّه بروجردى (حاج آقا حسین)
- رضوان اللّه علیهم اجمعین- اجازه در نقل احادیث و روایات و گواهى وصول به درجه اجتهاد گرفتند.
آیت اللّه حاج میرزا محمد باقر آشتیانى در مقدمه رساله تفسیر آیه قل الروح (که در همین مجموعه چاپ شده است) نوشته‏اند:
مرحوم آقاى والد- قدّس اللّه نفسه الزکیّة الراضیة المرضیة- پیوسته به قرآن کریم و عترت عشق مى‏ورزید و ابراز علاقه مى‏فرمود، تا حدّى که در اعیاد هم دستور مى‏دادند یک نفر از رجال سخن، ذکر مناقب و مصائب اهل بیت نبوت و مثالب اعداى آن‏ها را بنماید و گاهى به نفس نفیس خود، چند روایت تلاوت و به بیان مختصر نافعى حضّار را مستفیض مى‏فرمودند و در زمانى که حال حضور در مسجد براى اقامه جماعت داشتند، بین دو نماز یا بعد از فراغ از نماز، به حاج عبد قارى ضریر که به وجه معجزه‏آسایى، به وسیله توسّل به مقام مقدّس صدّیقه کبرى، حضرت فاطمه زهرا- سلام اللّه علیها- حافظ قرآن شده بود، مى‏فرمودند چند آیه از قرآن تلاوت نماید و همواره به ما توصیه مى‏کردند از قرائت قرآن همه روزه، و لو چند آیه، غفلت ننمایید که موجب سعادت دنیا و نجات آخرت است و در جلسات شبانه که براى برادران دینى و ایمانى داشتند، هفته‏اى یک شب اختصاص به تفسیر داشت و در خلال این اوقات، تفسیر چند سوره را مرقوم و لکن چون اوراقش غیر منظم است، تا کنون موفق به طبعش نشدیم ...
از جمله تألیفات چاپ‏شده ایشان عبارتند از:
نامه رهبران: یک دوره اصول عقاید به زبان فارسى است و سه بار چاپ شده است.
لوامع الحقائق: یک دوره اصول عقاید به زبان عربى است و یک بار در ایران و بار دوم در لبنان چاپ شده است.
طرائف الحکم: در دو مجلد، عربى و فارسى، مجموعه‏اى است از روایات منتخبه‏اى که براى جلسات هفتگى خود یادداشت مى‏کرد و در آن جلسات براى مردم مى‏خواند. گویا چند بار چاپ شده است.
مقالات احمدیه: در اخلاق، به زبان فارسى که دو بار چاپ شده است.
تذکرة الغافلین: یک دوره اصول عقاید فارسى است که حدود هفتاد سال پیش، بدون نام مؤلف، چاپ سنگى شده است.
حضرت آیت الله استادی هم مجموعه نفیسی شامل بیست رساله از ایشان را با عنوان «بیست رساله» منتشر نموده اند.
آیة اللّه آشتیانى شعر هم مى‏سرود. تخلّص وى «واله» بود. وى قصیده‏هایى در میلاد رسول اکرم صلّى اللّه علیه و آله و امام زمان علیه السّلام سروده است. وى خطّ بسیار زیبایى داشت و در این زمینه آثارى درخشان از ایشان به یادگار مانده است.
آیة اللّه آشتیانى روز سه شنبه، سوم تیر ماه 1354/ چهاردهم جمادى الثانى 1395 ه. ق در 95 سالگى، پس از حدود 80 سال تعلیم و تعلم و تربیت انسان‏ها و خدمت به اسلام و مسلمانان، چشم از جهان فرو بست. مردم با چشمانى گریان، جنازه او را تشییع کردند و در مقبره خانوادگى ایشان، در صحن حرم حضرت عبد العظیم به خاک سپردند.
قسمتی از نگارش ایشان را در رساله پرستش نامه تبرکا نقل می نماییم:
آنان که به مقام حرّیت از قید عبودیت نفس امّاره و آزادى از ذلّ رقیّت شهوت و غضب و رهایى از علاقه‏هاى باطله متحقق گردیدند، لذّت حضور در محضر انس معبود یکتا، و محبوب بالذات در دو سرا و زیادتى علاقه‏مندى به عالم بقا و سرور و نور چنان مشغولشان داشته که هیچ‏گاه از یاد خداوند غفلت نورزند و به کلى از توجه به تعیّنات زائله فانیه و شهوات نفسانیه دور و بى‏خبرند، بلکه از کلیه عالم فرق و ناسوت، معرض و مدبرند. این است که مولاى متقیان فرموده: «و إنّی بطرق السماء لأعلم منّی بطرق الأرض».
هرگز وجود حاضر و غائب شنیده‏اى
من در میان جمع و دلم جاى دیگرست‏
و چگونه چنین نباشند، با این که آن شمس حقیقت و نور ازلى و نیّر عالم حیات که مقصود و مشهود اهل معرفت و عبادت است، جامع هر کمالى بى‏پایان، و بخشنده هر جمال وجلال ظاهر و پنهان است.
روى بنما و وجود خودم از یاد ببر
خرمن سوختگان را همه گو باد ببر
هوشمندان اسرار عالم ملکوت که عجالتا در کنج ویرانه محنت‏آباد دنیا محبوسند، البته همیشه به یاد وطن مألوف، و خوشدل و سرگرم به امید وصل محبوبند.
برگرفته از بیست رساله (مقدمه و متن)، چاپ بوستان کتاب

محمد هادی توکلی
 

انتهای پیام/

 

کد خبر 130294

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha