به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد جواد محمدی زاده، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در دیدار با نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور عراق در خصوص پدیده گردو غبار در منطقه و مسائل مربوط به آن با اشاره به اینکه حاصل حوادث در منطقه به 50 سال پیش میرسد، گفت: بخشی از مشکل پدیده گرد و غبار مربوط به جنگ عراق با ایران و کویت است و بخش دیگر آن به دلیل برنامه های توسعه ای برخی از کشور ها است که فقط به نیاز های خود توجه داشتند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر مشکلات ناشی از پدیده تغییرات آب و هوا اظهار داشت: دمای این منطقه متاثر از گرمایش جهانی 2 درجه افزایش یافته است و میزان بارش آن حدود 60-30 میلی متر در سال کاهش یافته است.
محمدی زاده اولین مشکل در منطقه به دلیل تغییرات آب و هوا بحث خشکسالی ،تغییرات اکوسیستم ، خشک شدن تالابها و پدیده ریزگرد ها عنوان کرد و افزود: عمران ،آبادانی و برنامه توسعه ای که کشور های منطقه اجرا کردند و اثرات آن بر کشور های منطقه گذاشته است.
معاون رییس جمهوری افزود: احداث 130سد در شمال ترکیه باعث شده است که آب ورودی به رودخانه های سوریه ، اردن، عراق کاهش یابد.
محمدی زاده با اشاره به اینکه مسائل محیط زیست مربوط به کل بشریت هستند اظهار داشت: رودخانه دجله و فرات در گذشته پر آب بود که ورودی خلیج فارس عرضی رودخانه به 30 متر را پر می کردند در حالیکه امروز در نقاط کم باران رودخانه به عرض 15 متر را بیشتر پر نمی کند.
رییس سازمان حفاظت محیط زست اعلام کرد: اگر آب وجود داشت هیچ وقت ریزگرد تولید نمی شد.
محمدی زاده در بخش دیگر سخنان خود گفت: صدام برای مقابله با نیروهای مسلح ایران ، مسیر رودخانه ها و تالابها را تغییر داد و با تغییر اکوسیستم فیزیک منطقه را تغییر داد.
همچنین مشکلات دولت عراق بعد از جنگ در حوزه امنیت آنقدر زیاد بوده که هنوز که نتوانسته تا کنون به وضع قبل برگردد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به خشک کردن تالاب هور العظیم اظهار داشت: این امر باعث شده است تا یک میلیون و 800 هزار هکتار کانون بحرانی تولید ریز و گرد در عراق ایجاد شود .
وی ادامه داد: 500 هزار هکتار در اراضی جنوب شرق سوریه مواجه با پدیده گرد و غبار است تقریباً در همین میزان در کشور اردن با پدیده ریز گرد روبه رو است.
محمدی زاده اظهار داشت: در جنوب کشور ترکیه نیز حدود 200 هزار هکتار اراضی تولید ریزگرد وجود دارد.
معاون رییس جمهوری خاطر نشان کرد: به غیر از تولید گرد و غبار از کانون های محلی، بیش از 5 میلیون هکتار کانون های بحرانی ریزگرد در منطقه وجود دارد که میزان ذارت گرد و غبار در این مناطق به 10 هزار ppm و بعضا تا 30 هزار ppm میرسد. وی ادامه داد: این همین خاکی است که چند سانتی متر آن چند قرن طول میکشد ایجاد شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه دو سوم جغرافیای کشور ایران متاثر از پدیده گرد و غبار است ، اظهار داشت: کمتر از 5 در صد منشا این موضوع در ایران است.
محمدی زاده با اعلام اینکه حدود 17 کشور در این منطقه متاثر از پدیده گرد و غبار است، اظهار داشت: کشور های دیگری مثل کویت، افغانستان ، قطر ، عمارت و غیره متاثر این موضوع هستند.
محمدی زاده تاکید کرد: حل مسئله گرد و غبار نیازمند اداره جدی منطقه ای است و در درجه اول کشورهای منطقه باید بپذیرند منابع آبی را بصورت یکپارچه مدیریت کنند.
وی ادامه داد: ظرفیت های هواشناسی منطقه باید تقویت شود و کشت محصولات خردمندانه و روش های آبی بر اساس روشهای نوین و برتر باشد تا مصرف آب پایین بیاید و تالابها پر از آب شوند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: طرح های تثبیت شن های روان و مدیریت اراضی باید طراحی درستی انجام شود.
محمدی زاده با اشاره به اینکه ایران در بین کشور های منطقه به خاطر اقدامات ارزنده در تثبیت شن های روان ممتاز است افزود: جمهوری اسلامی ایران قراردادی برای تثبیت شن های روان با کشور عراق منعقد نموده است که بر اساس این قرارداد از یک هزار و 800 هزار هکتار کانون های بحران در عراق ،یک میلیون هکتار توسط ایران ظرف مدت 5 سال با تامین اعتبار یک میلیون و 200 هزار دلاری از سوی دولت عراق انجام می شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: ایران کلیه تجهیزات مورد نیاز اجرای این طرح از جمله مالچ ها نفتی و غیرنفتی را تهیه نموده است و آماده اجرای این پروژه می باشد.
محمدی زاده در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات اجرای این پروژه توسط ایران اشاره کرد و گفت: عدم تامین اعتبارات مالی و امنیت کارشناسان اعزامی به کشور عراق از موانع پیشرفت این پروژه می باشد.
وی از سازمان ملل و مراجع بین المللی خواست تا در صورت امکان منابع مالی این پروژه را تامین نمایند تا دولت عراق علاقمندی بیشتری به این امر نشان دهد.
محمدی زاده با اعلام اینکه سالانه 500 هزار هکتار درکویر مرکزی و حاشیه کویر ایران برای تثبیت شن های روان اقدام می شود، اظهار داشت: ظرفیت های بسیار خوبی در کشور ایران برای تثبیت شن های روان در عراق وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه اروند رودخانه مشترک ایران و عراق است و کشور عراق هیچ دسترسی به خلیج فارس و دریای آزاد ندارد مگر از طریق اروند رود، خاطر نشان کرد: به دلیل به گل نشستن کشتی ها در کف اروند، مسیر رودخانه اروند تغییر کرده و بایستی کشتی ها تخلیه شود و دوباره از آنها استفاده شود.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق در این دیدار گفت: مشکلات زیست محیطی کشور عراق راهبرد میان مدت و هم کوتاه مدت را می طلبد.
وی با اشاره به اینکه عراق دارای جمعیت جوان است و بحث محیط زیست ارتباط مستقیمی با نسل جوان دارد اظهار داشت: باید با این مشکلات به بهترین نحوه برخورد شود.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق خاطر نشان کرد: علیرغم همه مطالعات امکان سنجی انجام شده هنوز راه حل ملموسی برای حل این مشکلات وجود ندارد.
وی ادامه داد: عراق بیش از همه با پدیده گرد و غبار دست و پنجه نرم می کند و تا زمانیکه در کشور عراق مشکل امنیت وجود داشته باشد نمی توانند مسائل محیط زیست را اولویت خود قرار دهند می بایست قبل از همه مشکل امنیت عراق حل شود.
در این دیدار محمدی زاده در پاسخ به سوال نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق در خصوص پیشنهاد مشخص ایران برای برون رفت از شرایط فعلی عراق گفت: ایران می تواند در توانمندسازی نیروهای عراقی از طریق آموزش و معرفی گونه های گیاهی مناسب جهت کاشت در شرایط کنونی به کشور عراق همکاری کند، همچنین مقدار زیادی نخل های خرما در اثر جنگ از بین رفته است که ایران می تواند گونه های خوبی در اختیار عراق قرار دهد و این امر در اشتغال زایی و درآمد کشور عراق نیز مفید است.
وی ادامه داد: ایران با در دست داشتن اطلاعات و داده های هواشناسی می تواند در چگونگی توزیع آب در بین تالابها و مدیریت آن به عراق کمک نماید تا کمترین گرد و غبار تولید شود.
محمدی زاده در پایان این دیدار ایجاد یک ساختار اداری در عالی ترین سطح اجرایی برای حل پدیده گرد و غبار در عراق پیشنهاد کرد و افزود: این ساختار با همکاری بانک جهانی، بانک توسعه اسلامی ، برنامه محیط زیست سازمان ملل، برنامه عمران سازمان ملل ایجاد شود و با برنامه های کوتاه مدت و میان مدت این مسئله را حل و همه منابع برای حل این مشکل به این ساختار اداری اختصاص یابد.
پایان پیام/
نظر شما