به گزارش خبرنگار شبستان، محمود شالویی، رییس شورای سیاستگذاری دومین دوسالانه بین المللی خوشنویسی صبح امروز شنبه 16 اردیبهشت در نشست خبری این دو سالنه که در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، با اشاره به سابقه برگزاری دوسالانه خوشنویسی گفت: حدود 4 سال گذشته موضوع برپایی دوسالانه خوشنویسی در دستور کار قرار گرفت، پیشنهاد برپایی دو سالانه خوشنویسی در افتتاحیه نمایشگاه بزرگ خوشنویسی مطرح شد، در آن موقع زیاد جدی گرفته نمی شد و کسی فکر نمی کرد که دوسالانه خوشنویسی برپا شود اما خوشبختانه با همت بزرگان خوشنویسی کشور این رویداد مهم هنری شکل گرفت و اولین دوسالانه خوشنویسی دو سال پیش در قزوین با بزرگداشت میرعماد برگزار شد.
وی با بیان اینکه هنر خوشنویسی نسبت به هنرهای دیگر از قدمت بالاتری برخوردار است، خاطر نشان کرد: آمار بالای هنرمندان خوشنویس نشان می دهد که توجه به این هنر در کشور وجود داشته و دارد و تمامی شهرهای کشور از کوچک و بزرگ دارای انجمن خوشنویسی هستند.
شالویی با بیان اینکه سابقه برپایی رویدادهای هنری خوشنویسی در کشور چندان بالا نیست،گفت: در سال 1375 اولین نمایشگاه خوشنویسی جهان اسلام برپا شد و پس از آن برنامه ای برای خوشنویسی به صورت یک رویداد هنری در کشور نداشتیم، تا اینکه در 17 تیر، 1387 اولین نمایشگاه نستعلیق در موزه هنرهای معاصر برگزار شد، البته این نمایشگاه نیز به نقد کشیده است و بعد از آن چندین برنامه دیگر مرتبط با خوشنویسی در حوزه هنرهای معاصر برپا شد که مهمترین آنها «مروری بر نقاشی خط ایران» در شهریور سال 90، «کارگاه خوشنویسی» همزمان در خمین و تهران، «کارگاه خوشنویسی» در نمایشگاه قرآن بود.
وی افزود: حضور رشته خوشنویسی در جشنواره هنرهای تجسمی کودک و نوجوان و جشنواره هنرهای تجسمی جوانان در گرگان و همچنین حضور در 4 دوره جشنواره تجسمی فجر در همین سالهای مدیریت من در هنرهای تجسمی روی داد.
به گفته شالویی موفقیت در حراج های بین المللی هنرمندان ایرانی و قیمت های شگفت انگیزی که بر روی آثار هنر خوشنویسی می شود نشان می دهد که چقدر هنر خوشنویسی امروز در دنیا مورد توجه است و به زودی هنر خوشنویسی ایران جهان را معطوف خود می کند.
شالویی با اشاره به آثار رسیده به دومین جشنواره دوسالانه خوشنویسی گفت: در این دوسالانه 88 اثر از 632 هنرمند به دبیرخانه جشنواره رسیده که این آثار در بخش های رقابتی غیررقابتی و نمایشگاه ارزیابی خواهند شد.
برگزاری هر دوره دوسالانه خوشنویسی بر غنای آن می افزاید
در ادامه این نشست محمدرضا شفیعی ها، دبیر دومین دوسالانه خوشنویسی گفت: دوسالانه خوشنویسی به عنوان معتبرترین رخداد خوشنویسی کشور در هر دوره ای که برگزار می شود، بر غنای این هنر می افزاید و خود دوسالانه باعث شده که هنرمندان خوشنویسی با سلایق گوناگون در آن شرکت کنند.
وی با اشاره به به آثار رسیده به دومین دوسالانه خوشنویسی خاطرنشان کرد: مجموع 88 اثر از 632 هنرمند سراسر کشور به جز یک استان به دبیرخانه جشنواره رسیده است که این آثار در دو بخش رقابتی و غیررقابتی و نمایشگاه ارزیابی می شوند.
دبیر دومین دوسالانه خوشنویسی خاطر نشان کرد: بر اساس نظر شورای سیاستگذاری دوسالانه قرار شد هنرمندانی که در بخش مسابقه شرکت می کنند، در نمایشگاه دوسالانه شرکت نکنند. در اولین دوسالانه هر هنرمند می توانست سه اثر به بخش مسابقه بفرستد اما در این دوره هر هنرمند تنها یک اثر می تواند به جشنواره ارسال کنند و به همین خاطر آمار آثار رسیده به جشنواره نسبت به دوره اول کمتر است و از طرفی قرار بر این شد که هنرمندان بخش مسابقه آثارشان تنها خوشنویسی باشد و هیچگونه کار زیباسازی بر روی آثار انجام نشده باشد و برای اولین بار در یک جشنواره هنرمندان فقط باید خوشنویسی ارایه کنند.
وی افزود: در این دوسالانه داوری آثار بخش مردمی و عمومی هم دارد به گونه ای که در روز افتتاحیه فرمهایی بین بازدیدکنندگان پخش می شود که از آنها خواسته می شود با پر کردن این فرمها در مورد آثار هنری اعلام نظر کنند.
وی درباره آثار بخش مسابقه دومین دوسالانه خوشنویسی گفت: در بخش مسابقه 163 اثر به نمایشگاه می رسد که این آثار شامل 82 اثر نستعلیق، 25 اثر نسخ و ثلث، و 56 اثر شکسته نستعلیق است.
شفیعی ها اعلام کرد: در بخش نمایشگاه دومین دوسالانه خوشنویسی مجموعاً 246 اثر از پیشکسوتان و اساتید و مدعوین در قصر سعدالسلطنه قزوین به نمایش درخواهد آمد.
وی درباره تجلیل از استاد خط شکسته نستعلیق «درویش عبدالمجید» در دومین دوسالانه خوشنویسی خاطرنشان کرد: همچنین در نمایشگاه دو سالانه خوشنویسی در غرفه ای 40 اثر از عبدالمجید طالقانی به نمایش درمی آید.
وی همچنین خاطرنشان کرد: آثار هنرمندان برتر استان قزوین نیز در یک غرفه ای دیگری از نمایشگاه در معرض دید قرار می گیرد.
به گفته دبیر دومین دوسالانه خوشنویسی در دومین دوسالانه خوشنویسی در بخش بیداری اسلامی یک روز هنرمندان به اجرای زنده خوشنویسی می پردازد.
شفیعی درباره استفاده از خوشنویسی بدون زیباسازی در بخش مسابقه دومین دوسالانه خوشنویسی خاطرنشان کرد: حذف نقاشی خط در بخش مسابقه نه به معنی بی اهمیت کردن خوشنویسی است، این نتیجه نشست های شورای سیاستگذاری بود که قرار شد که بخش نقاشی خط بخش مجزایی داشته باشد و آثاری که در این بخش ارایه می شوند خوشنویسی باشند .
در ادامه شالویی درباره راه یافتن هنر خوشنویسی به مراکز آکادمیک و دانشگاهی گفت: موضوع اجرایی شدن روشهای آموزشی خوشنویسی در مراکز آکادمیک از موارد جدی بود که در شورای سیاستگذاری مطرح شد و قرار شد یک بازنگری در دانشگاهها صورت بگیرد که خوشنویسی به صورت مستقل وارد مباحث آموزشی شود و برای آن به صورت مستقل روشهای آموزشی تدوین کنند.
شفیعی ها، دبیر دومین دوسالانه خوشنویسی درباره اعلام فراخوان دوسالانه به کشورهای خارجی و همچنین عنوان بین المللی دوسالانه گفت: فراخوان این دوسالانه از طریق رایزنان فرهنگی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به کشورهای مختلف ارسال شد و آنها نیز در حال دریافت اطلاعات هستند و تعدادی از آنها کاملاً مشخص هستند ممکن است برای افتتاحیه دوسالانه نرسند، اما تا خرداد به دوسالانه می رسند.
وی افزود: البته از طریق سایت آثاری از هنرمند ایرانی از کشور کانادا به جشنواره رسیده است ولی تاکنون از کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای عضو اکو هیچ اثری نرسیده است، البته قرار است تعدادی از هنرمندان خارجی در این دوسالانه در بخش غیررقابتی شرکت کنند و برای بخش داوری جشنواره هنرمندانی از کشورهای خارجی اعلام آمادگی کردند.
شفیعی ها درباره بخش جنبی دومین دوسالانه خوشنویسی خاطرنشان کرد: در بخش جنبی جشنواره دو پیش همایش و بخش ویژه بیداری اسلامی و همایش شکسته نستعلیق برگزار می شود، در این بخش اساتیدی مثل استاد کابلی، استاد مشعشعی و استاد حیدری دعوت شده اند.
وی از انتشار کتاب دومین دوسالانه خوشنویسی تا پایان این دوسالانه خبر داد و گفت: در این دوسالانه کتاب نخستین دوسالانه خوشنویسی نیز منتشر خواهد شد.
وی درباره برگزیدگان دومین دوسالانه خوشنویسی نیز خاطرنشان کرد: در این دوره از دوسالانه هر رشته ای سه برگزیده دارد که در نستعلیق به علت فراوانی شرکت کننده برگزیدگان اول دوم سوم بیشتر از سایر رشته هاست، ولی در مجموع دوسالانه 47 برگزیده دارد که 12 برگزیده در سه رشته، 15 برگزیده رشته نستعلیق، 10 برگزیده شکسته نستعلیق و 5 برگزیده نسخ و ثلث خواهد بود.
در ادامه شالویی رییس شورای سیاستگذاری دومین دوسالانه خوشنویسی به ئسوال خبرنگاران که از وی دلیل عنوان بین المللی جشنواره را می پرسیدند در صورتی که جشنواره هیچ شرکت کننده بین المللی ندارد، گفت: تاکنون هر دو سالانه ای که در زمان مدیریت من برگزار شده است به عنوان بین المللی داشته با حضور هنرمندان خارجی برگزار شده است، من نمی دانم چرا شما قانع نمی شوید که این جشنواره بین المللی است.
وی از برگزاری دوسالانه ملی عکس تا پایان امسال خبر داد و گفت: امسال طبق برنامه دوسالانه های بین المللی کاریکاتور و تصویرسازی برگزار خواهد شد.
در ادامه این نشست از پوستر دوسالانه خوشنویسی با حضور شالویی احمد پیله چی مشاور هنری دوسالانه و محمدرضا شفیعی دبیر دوسالانه رونمایی شد.
پایان پیام/
نظر شما