محمدمهدی بحرالعلوم، معاون ارتباطات و فناوری اطلاعات سازمان دارالقرآن الکریم با ابراز تاسف از نبود یکپارچگی و اتقان در سیستم آموزش حفظ قرآن در کشور به خبرنگار شبستان گفت: اگرچه پراگندگی های این عرصه با فعالیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی تا حدودی مرتفع شده اما به نظر می رسد، تا نقطه مطلوب فاصله داریم. به هر حال پراکندگی و تشتت کاری به کیفیت همه فعالیت های قرآنی آسیب می رساند که یکی از آنها نیز حفظ آیات وحی است.
وی اظهار کرد: البته اقداماتی صورت گرفته و هیئات علمی تشکیل شده اما هنوز به جایی نرسیده ایم که بتوان گفت چرخه آموزش حفظ در کشور از استانداردهای لازم برخوردار بوده و خروجی آن قابل قبول است. این نیاز به بازنگری سیستم آموزشی را نیز می توان از نتایج مهم برگزاری آزمون اعطای مدرک تخصصی به حفاظ برشمرد.
بحرالعلوم با بیان این مطلب که فعالیت بنابر تشخیص های پراکنده، ما را به مقصد انسجام و ساماندهی نمی رساند، تصریح کرد: حرکت بر اساس تشخیص های فردی و مجموعه ای و بی خبری از یکدیگر باعث می شود که بخش عمده ای از توان و تلاش ما در یک نقطه متمرکز شود، در حالی که حوزه ای دیگر مسکوت مانده است.
معاون ارتباطات و فناوری اطلاعات سازمان دارالقرآن الکریم درباره اثرگذاری تشکیل ستاد طرح ملی حفظ قرآن بر وفاق و انسجام مجموعه های فعال در این عرصه ادامه داد: هنوز وفاق کامل به وجود نیامده و دستگاه ها به رغم حضور در جلسات مشترک دغدغه های سازمانی دارند. این پراکندگی ها دیده می شود و دید جمعی در میدان تربیت حفاظ متناسب با مطالبه رهبری هنوز جا نیفتاده است.
وی رسیدن به اتفاق نظر در میدان تربیت حفاظ قرآن را نیازمند تمرین و ممارست دانست و بیان کرد: می توان برای این مهم تلاش کرد اما نمی توان آینده آن را پیش بینی کرد. به هر حال باید در این باره خوشبین بود.
ضرورت استفاده از نظر نخبگان
وی در ارزیابی نتایج فعالیت موسسات قرآنی در امر حفظ مصحف شریف ابراز کرد: بسیاری از حفاظ کنونی کشور از تربیت یافتگان این موسسات و دوره های آموزشی آنها بوده اند. نمی توان گفت فعالیت آنها اصلا نتیجه ای نداشته اما کامل نبوده است. بنابراین در کنار تشکیل شوراهای علمی، باید از خبرگان و کارشناسان در این زمینه بهره گرفت.
بحرالعلوم درباره مشکلات اصلی چرخه حفظ قرآن در کشور اعلام کرد: مشکل اصلی به فرهنگ سازی باز می گردد. اولا باید حفظ قرآن در فرهنگ آموزشی کشور جا بیفتد. این ضرورتی است که در سال های نخست برنامه ریزی برای تحقق مطالبه رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ باید در نظر گرفته شود. البته باید توجه داشت فرهنگسازی و انگیزه سازی به استفاده از تمامی ابزارها یعنی رسانه، خانواده و برجسته سازی موفقیت نخبگان نیاز دارد.
پرهیز از افراط و تفریط
وی پرهیز از افراط و تفریط در تصویب و اجرای طرح ها را نیز یکی از شاخصه های فرهنگسازی حفظ قرآن در کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: متاسفانه به نظر می رسد طرح هایی که پس از مطالبه رهبری تصویب و اجرا شده است بیشتر از تب و تاب ها نشات گرفته تا کارشناسی های دقیق. به نظر می رسد تعجیل در این طرح ها بر استفاده از نظر نخبگان ارجحیت داشته است. البته امید است این طرح ها به فرهنگسازی مدنظر در جامعه کمک کند.
پس از تاکید رهبر معظم انقلاب بر تربیت حداقل 10 میلیون حافظ در کشور در دیدار با قاریان در طلیعه ماه مبارک رمضان سال گذشته، دستگاه های مختلف وارد میدان شده و ستاد طرح می حفظ قران نیز در شورای توسعه فرهنگ قرآنی راه اندازی شده است. علاوه بر این دستگاه های مختلف نیز به فراخور مخاطبان اجرای طرح های مرتبط را در دستور کار خود قرار داده اند. به عنوان مثال وزارت آموزش و پرورش اجرای طرح نهضت ملی حفظ قرآن موسوم به نور را ویژه دانش آموزان و فرهنگیان اجرا می کند.
پایان پیام/
نظر شما