به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله مصباح یزدی، رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، امروز (14 اردیبهشت) در همایش مبانی و روش تفسیری علامه طباطبایی، گفت: خالق کتاب عظیم تفسیر المیزان شخصیتی استثنایی است که در دنیا و بخصوص در زمان معاصر کم نظیر است.
وی ادامه داد: علامه طباطبایی با نگارش تفسیر المیزان و همچنین درسی که در قم آغاز کرد، حرکتی جدید را پی ریزی نمود که روشی بسیار پربرکت است و همچنان ادامه دارد.
رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: آیت الله جوادی آملی نیز در زمان حاضر یکی از ادامه دهندگان این مسیر در تفسیر قرآن کریم هستند و کلاس های تفسیر ایشان نیز برگزار می شود، وجود چنین تفاسیر و محققان علوم قرآنی مایه افتخار حوزه های علمیه است.
وی تصریح کرد: تفسیر قرآن برکات فراوانی به همراه دارد و در این خصوص باید گفت که روش علامه طباطبایی روش بسیار ممتازی است و مقدمه ای که ایشان برای المیزان نگاشته اند به خوبی این مطلب را نمایان می سازد.
آیت الله مصباح یزدی با تاکید بر برخی سوالات و ابهاماتی که گاها در خصوص روش تفسیری آیت الله طباطبایی، افزود: برای بررسی این موضوع باید به تعریف درستی از واژه تفسیر رسید.
وی ادامه داد: تفسیر به معنای آن است که قوائد عقلانی در فهم کلامی یک حکیم به کار گرفته شود ولی این تعریف منطقی به این معنا نیست که ما در تفسیر قرآن احتیاجی به قراین، معانی لغات و یا تفسیر به آیات و یا بررسی زمینه تاریخی آن موضوع نداریم.
رییس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) اظهار داشت: یکی از روش های تفسیر این است که قرآن را با خود آیات و یا روایات تفسیر کنیم و علامه طباطبایی در تفسیر آیات قرآن کریم از روایات بهره می گرفت و نگاه ویژه ای به روایت ها داشت.
وی تصریح کرد: ادعای اینکه قرآن برای فهماندن منظور خود به چیزی (روایت) نیاز ندارد روش تفسیری درستی نیست چرا که اینمسئله از ضروریات تفاهم است و نباید به خطا از بی نیازی در این مورد سخن راند.
آیت الله مصباح یزدی گفت: فهم کلام در جاهایی که متکی به قراین مقامی است، باید این قراین راتشخیص داد و شناخت، اینجا ما در روش تفسیر محتاج به علم دیگری نیستیم بلکه ابزار شناخت مفهوم این قراین است.
وی افزود: موضع گیری علامه طباطبایی در مقابل این چنین افرادی است و تلاش دارد قرآن را با روایات تفسیر کند.
پایان پیام/
نظر شما