به گزارش خبرنگار شبستان، نشست بررسی ادبیات انقلاب اسلامی صبح امروز در سرای کارنامه نشر واقع در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با حضور مصطفی محدثی خراسانی، علی محمد مودب، عرفان پور برگزار شد در این نشست مودب با بیان اینکه حضور شعر در لحظه های مختلف ما ایرانیان انکارکردنی نیست گفت: ما در حوزه شعر آثار خوب و شاخصی داریم که متاسفانه به دست مخاطبان نرسیده است.
وی تصریح کرد: در بازار مواد قضایی هم برای مخاطب نیازسازی شده است اما شعر که هنر دیرینه سرزمین ماست از لحاظ ساختاری چندان مورد توجه و حتی ما شاعران برجسته ای داریم که باید اثارشان به دست مخاطبان برسد حال آنکه چنین اتفاقی نیفتاده و کاری در این زمینه صورت نگرفته است.
مودب خاطرنشان کرد: بازارسازی برای کتاب، ایجاد تقاضا در بین مخاطبان، رساندن کالای تولیدی و توزیع آن مسائلی است که در حوزه نشر مورد بی توجهی واقع شده است.
وی با بیان اینکه تعداد کتابفروشان ما از تعداد ناشران کمتر است گفت: این مهم مشکلاتی را در پی خواهد داشت اگر شعر خوب یا هر محصول ادبی و هنری که تولید می شود به دست مخاطب برسد بسیاری از مشکلات در حوزه فرهنگی از بین خواهد رفت در ادامه مصطفی محدثی با بیان اینکه گفتمان انقلاب اسلامی گفتمانی فرهنگی است گفت: ارتباط شعر فارسی با مخاطب به حدی تنگاتنگ است که نیاز به بحث و بررسی و شاهد مثال آوردن ندارد.
وی ادامه داد: شعر یک رسانه تاریخ ساز و یکه تاز در طول دوره های طولانی تاریخ و ادبیات این مرز و بوم بوده است و اگر ما بخواهیم هویت خود را تعریف کنیم بیشتر منبع کمک رسان شعر است که می توانیم آیینه تصویری جامعه خود را در آن ببینیم.
وی ادامه داد: شعر بیشترین تاثیر را در انتقال فرهنگ ما داشته است و امروز با وجود اینکه رقبایی جدی در عرصه رسانه ای مانند سیما پیدا کرده است کماکان واکاوی شده و تاثیرگذار است و باز هم نقش خود را به عنوان یک هنر ارزشمند و تاثیرگذار حفظ کرده است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با وقوع انقلاب اسلامی و سالهای پس از آن جریان روشنفکری بیمار سالهای پیش از انقلاب و الگوهایی که تلاش می شده بر نسل جوان القا می شده همچنان چهره های ادبی و برجسته بزرگی در این زمینه رشد کرده و پرورش یافته اند و ما باید در این زمینه به هیچ وجه دچار خودباختگی فرهنگی نشویم.
محدثی خراسانی یادآور شد که ادبیات همواره بار سنگینی از فرهنگ و تمدن این کشور بر دوش داشته است و شاید به دلیل همین مسئولین سنگین است که رهبر انقلاب به شعر نگاه ویژه ای دارد و بیشترین توصیه ها در ارتباط با شعر از ایشان می شنویم.
وی عنوان کرد: در زمینه سینما در حال حاضر ده ها نشریه وجود دارد که متناسب با مخاطبان منتشر می شود در این نشریات عکس و پوستر بازیگران از عالی ترین سطوح تخصصی تا سطوح رویکردی منتشر می شود اما ما در حوزه شعر بسیار محدودیم و تلاش زیادی در این زمینه صورت نگرفته است.
در ادامه علی داودی به مشکلات شعر امروز پرداخت و گفت: در واقع ما نباید با قاعده دیگران وارد بازی شویم ما منظومه هایی داریم که به شرح وقایع تاریخی پرداخته است منظومه هایی ارزشمند که باید شناخته شوند از طرفی دیگر ظهور و بروز شاعران جوان، وبلاگ ها و سایت ها پاسخی به این مساله است که بحران مخاطب در جامعه وجود ندارد و حضور مخاطب همیشه باعث تولید انگیزه می شود.
وی خاطرنشان کرد: امروزه از شواهد موجودی مانند دیدارهای رهبر معظم انقلاب با اقشار و اصناف مختلف شاعران نشان می دهد که شعر همچنان مورد توجه است و مخاطبان خاص و عام فراوانی دارد.
وی عنوان کرد: امروز ما کمتر شاعری را داریم که خود را شاعر بداند و نگاهش به خودش با عنوان یک شاعر تاثیرگذار باشد و باید گفت که ما در زمینه شعر کم کاری کرده ایم از این رو با بحران مخاطب نشر مواجهیم نه با بحران مخاطب شعر.
در پایان عرفان پور نیز درباره مخاطب شعر و انقلاب اسلامی به ارایه سخنانی پرداخت و گفت: اگر بخواهیم در این زمینه نگاهی گذرا داشته باشیم تا موانع شعر را برای جذب مخاطب بررسی کنیم باید به سه حوزه مراجعه نماییم.
وی افزود: نخست موانع مدیریتی است که از اهمیت قابل توجهی برخوردار است نکته دیگر در حوزه برنامه ریزی و سیاست گذاری و مساله سوم دایره مخاطبان عمومی است و باید برای بهبود وضعیت شعر هر سه اینها بررسی شود.
وی اظهار کرد: در حوزه سیاست گذاری و برنامه ریزی ما باید در راستای توزیع کارهایی صورت دهیم چرا که ما در بسیاری از حوزه ها می بینیم که کالای اقتصادی بسیاری تولید شده که نیازی به آن نیست در حالیکه ما می توانیم در این زمینه برنامه ریزی شده تر عمل کنیم.
وی همچنین گفت: متاسفانه مسئولین ما شناخت درستی از شعر و شاعر ندارند و از این رو معمولاً سیاست گذاری های نادرستی در این زمینه صورت می گیرد.
عرفانپور در پایان گفت: باید برای تغییر وضعیت موجود به صورت دقیق و اساسی برنامه ریزی کنیم تا شعر جایگاه اصلی خود را به عنوان یک هنر کارا و ارزشمند پیدا کند.
پایان پیام/
نظر شما