مرقد مطهر سبزقبا مهم ترین و معروف ترین بقاع شهرستان دزفول

مهم ترین و معروف ترین بقاع شهرستان دزفول، مرقد مطهر امامزاده محمد ابن موسی الکاظم(ع) معروف به سبز قبا است که در مرکز شهر قرار گرفته است.

خبرگزاری شبستان//اهواز

 

مهم ترین و معروف ترین بقاع شهرستان دزفول، مرقد مطهر امامزاده محمد ابن موسی الکاظم(ع) معروف به سبز قباست که در مرکز شهر قرار گرفته است، محمد ابن موسی در زمان حکومت جور عباسیان از مدینه به ایران آمده و پس از طی سفری طولانی وارد دزفول شد.

 

در کنار خیابان امام خمینی بعد از خیابان سی‌متری دزفول بقعه معروف به سبزقبا قرار گرفته است،‌ بنای این بقعه کاملاً نوسازی شده و هیچ اثر قدیمی در آن نگذاشته‌اند. یک شجره‌نامه در دفتر بقعه بر لوحی روی کاغذ نوشته شده و در این لوح بنا به روایت سید نعمت‌الله شوشتری در کتاب «المجموعه» صاحب بقعه را برادر امام رضا علیه‌السلام خوانده است که غریب به شهر دزفول در آمده و میهمان زنی مؤمنه به نام زبیده خاتون بوده که فرزند او بر اثر دعای سید سبزقبا بهبود یافته است.

 

محمد ابن موسی الکاظم(ع) که جوانی حدوداً 18ساله بود، بعد از سه روز که میهمان آن زن است، سقایت منزل ایشان را عهده‌دار می‌شود و هر مریضی که از دست با برکت این سید شریف و عالم‌ جلیل‌‌القدر آب می‌نوشید فوراً شفا می‌یافت و چون اکثر اوقات مانند دیگر علویان لباس سبز بر تن می‌کرد او را سبزقبا می‌گفتند.

 

سید سبز قبا، پس از یک سال اقامت مریض و با همان مرض وفات یافت، نقل کرده اند در هنگامی که ایشان در بستر مرگ افتاده بود همان زن از ایشان حسب و نسبش را می پرسد بالاخره محمد لحظاتی پیش از مرگ، خود را فرزند امام هفتم(ع) معرفی کرده و مردم که او را قبل نشناخته بودند بسیار اندوهگین می شوند.

 

سید سبزقبا قبل از وفاتش به آن زن وصیت کرده که نامه او را به حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) که از راه دزفول عازم خراسان بوده است برساند؛ تشریف فرمائی حضرت از راه دزفول، زمانی که عازم طوس بوده، محض زیارت قبر مقدس سید محمد بوده و تا آن زمان زبیده حیات داشته که امام رضا(ع) او را نوازش فرموده، انعام و نوید شفاعت در روز قیامت به او داده و تولیت قبر سید محمد را به او سپرده است.

 

مطلعین دزفول می‌گویند که بقعه سبزقبا مانند بقعه عباس علی دزفول به شکل گنبدی خیاری بوده و ساختمان بقعه با گنبد خیاری از آثار دوره تیموری و سلجوقی است و بی‌شک اگر بقعه سبزقبا را معدوم نکرده بودند یک اثر هنری معماری در دزفول بیش از امروز باقی بود.

 

بنای اولیه بقعه و گنبد آن از آثار دوره سلجوقی و تیموری(443-845 هجری قمری) می باشد؛ بقعه سبز قبا، زائران زیادی از مناطق مختلف دارد و سالیانه هزاران زائر از شهرهای مختلف کشور و زائران خارجی از آستانه متبرکه سبزقبا دیدن می کنند.

 

این بقعه دارای واحدهای فرهنگی و خدماتی است، طرح جامع توسعه آستان سبزقبا که حدود 40 هزار متر مربع را پوشش می دهد با توجه به بافت متراکم و مسکونی اطراف حرم همواره با هزینه های بالا و مشکلات خاص روبه رو بوده که مشکلات به سرعت در حال رفع شدن می باشد و در حال حاضر ساختمان حرم با مساحتی بالغ بر پنج هزار متر مربع در دست احداث است.

 

توسعه سالن شمالی و همچنین طبقه فوقانی صحن و زیرزمین با وسعت سه هزار و 500 متر که به عنوان مصلی و زائر پذیر می شود و طبقه فوقانی حرم با وسعت دو هزار متر در دست اجراست که به فضل الهی ظرف یک سال آینده به بهره برداری می رسد و با توجه به نبود فضای کافی برای برپایی مراسم ملی و مذهبی پس از اجرای کامل جامع توسعه حرم سبزقبا این مشکل رفع می شود.

 

در حال حاضر گنبد جدید و بزرگتر بالای گنبد قدیمی در حال ساخت است و گلدسته های جدید نیز پیشرفت خوبی داشته اند؛ ضمناَ بر اساس فاز اول طرح جامع توسعه حرم، بازارچه آستانه با مساحت 2 هراز متر مربع عرض و 6 هزار متر مربع زیربنا در دست احداث است.

 

بقعه سبزقبا دارای یک نمازخانه، سالن اجتماعات، کتابخانه، ضریح و گنبد و ایوان و کفش‌کن با کاشی‌هایی با خط نستعلیق است و مرقدش زائرین زیادی دارد که در تمام فصول سال از شهرهای مختلف ایران به زیارت این مرقد پاک و مطهر مشرف می‌شوند و در آستانه با عظمت او عرض حاجت می‌کنند.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 129161

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha