خبرگزاری شبستان// خراسان جنوبی
همایش نکوداشت مولانا عبدالعلی بیرجندی فردا (۱۴ اردیبهشت) با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پروفسور محمدحسن گنجی، پدر علم جغرافیا، دکتر مجیدی، سفیر دائم ایران در یونسکو و جمعی از مسئولان در حالی در بیرجند برگزار میشود که هنوز بسیاری از مسئولان و حتی اساتید دانشگاهی تنها نامی از این محقق و فاضل بزرگ بیرجندی را شنیدهاند.
ریاضیدان و دانشمند نام آور بیرجندی که نام او در فهرست مشاهیر جهانی در یونسکو ثبت شده است امروز باید با برگزاری همایش به جامعه معرفی شود. هرچند این همایشها برای معرفی این شخصیت بزرگ و برجسته به جامعه لازم است، اما کافی نیست.
در شهرستان بیرجند دبیرستانی دخترانه به نام عبدالعلی بیرجندی نامگذاری شده است که تاکنون بزرگان زیادی تحویل جامعه داده است اما این افراد و حتی دانش آموزان محصل این دبیرستان شناخت دقیقی از این دانشمند بزرگ بیرجندی نداشته و یا در پاسخ به اینکه عبدالعلی کیست؟ اظهار بی اطلاعی می کنند!
نگهداری بسیاری از تالیفات عبدالعلی بیرجندی در کتابخانههای انگلستان و هند
نظام الدین عبدالعلی بیرجندی (تولد نامعلوم، وفات ۹۳۴ هجری قمری)، ریاضیدان و ستاره شناس مشهور سدههای نهم و دهم هجری قمری بود. نام کامل وی نظام الدین عبدالعلی بن محمدبن حسین است و او را با القاب فاضل بیرجندی و محقق بیرجندی نیز نامیدهاند.
از تاریخ تولدش اطلاع دقیقی در دست نیست و درباره مذهب او نیز بحثهایی وجود دارد. برخی وی را حنفی و برخی شیعه دانستهاند.
عبدالعلی بیرجندی از محضر استادان بزرگی بهره برد. علم حدیث را نزد غیاثالدین جمشید کاشانی، فنون حکمی را نزد منصور بن معین الدین کاشی، همکار غیاث الدین جمشید کاشانی، و سایر علوم را نزد کمال الدین قنوی آموخت. ملا مسعود شروانی و سیف الدین تفتازانی نیز از استادان او به شمار میروند.
وی در سال ۹۳۴ هجری قمری وفات یافت. آرامگاه وی در روستای بجد از توابع شهرستان بیرجند، واقع است. عبدالعلی دارای تالیفات بسیاری در زمینه ریاضیات و ستاره شناسی به زبانهای فارسی و عربی بوده که برخی از آنان در کتابخانههای انگلستان و هند نگهداری میشوند.
همایشها فرصت مناسبی برای معرفی مفاخر ایرانی است
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با تاکید بر اینکه همایشها و گرامیداشتها فرصت مناسبی برای معرفی هرچه بیشتر مفاخر ایرانی اسـت، افزود: از رهگذر برگزاری این همایش، ظرفیتهای فرهنگی ناشناخته استان بیش از پیش معرفی میشود.
محمدرضا مجیدی ادامه داد: علامه عبدالعلی بیرجندی در محافل علمی و دانشگاهی چهرهای شناخته شده است و در حاضر نیز بسیاری از دانشمندان جهان و اهل فهم برای معرفی خدمات این دانشمند بزرگ در زمینههای ریاضی و نجوم تلاشهای زیادی میکنند.
وی با اشاره به اینکه نام عبدالعلی بیرجندی، ریاضیدان و دانشمند نام آور ایرانی در فهرست مشاهیر جهانی در یونسکو ثبت شده است، گفت: در اوایل تیرماه مراسمی گرامیداشت این دانشمند بزرگ در فرانسه برگزار میشود.
مجیدی نقش رسانهها را در معرفی هرچه بیشتر این مفاخر مهم ارزیابی کرد و یادآور شد: رسانهها باید در کنار وظایف روزمره بیش از پیش به معرفی مفاخر بزرگ ایران بپردازند.
برخی کشورهای خارجی بیشتر از ما به معرفی مفاخر ایرانی پرداختهاند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه برخی کشورهای خارجی بیشتر از ما به معرفی مفاخر ایرانی پرداختهاند، افزود: نظام الدین عبدالعلی بیرجندی منشا خدمات زیادی در بسیاری از کشورهای دنیا بوده است.
محمد مطهریفر اظهار داشت: عبدالعلی بیرجندی ریاضیدان و ستارهشناس مشهور سدههای نهم و دهم هجری قمری بوده است.
وی با بیان اینکه معرفی مفاخر در برههای از زمان به عنوان اولویت مطرح نبوده است، ادامه داد: برگزاری همایشهای نکوداشت فرصت مناسبی برای معرفی این مفاخر بزرگ به جامعه و کشور است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی تصریح کرد: منجمان با توجه به تلاشهای بیوقفه عبدالعلی بیرجندی در بحث ستارهشناسی و ریاضی دانان از طریق خدمات این دانشمند بزرگ در این علم سعی در معرفی این فاضل ناشناخته به جامعه دارند.
وی خاطرنشان کرد: در این همایش همچنین از پنج اثر علامه عبدالعلی بیرجندی "معرفت التقویم، مجموعه مقالات، معرفت فلاحت، ابعاد و اجرام، خواص الآیات و السور" که برای نخستین بار چاپ شده است، رونمایی می شود.
خبرنگار: زینب رمضانی
نظر شما