تحول علوم انسانی متعارض با وحی گامی موثر در تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان

رییس دانشکده علوم قرآن تهران با اشاره به نقش موثر تحول علوم انسانی در تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان گفت: این تحول حداقل در رشته های متعارض با آموزه های وحی و دین ضرورت دارد.

کریم دولتی، رییس دانشکده علوم و فنون قرآن تهران درباره تاثیر فعالیت های قرآنی در تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان همسو با تاکیدات رهبر معظم انقلاب به خبرنگار شبستان گفت: مبانی معرفتی دانشگاهیان با فعالیت های آموزشی و پژوهشی عمق می یابد که خوشبختانه این اقدامات در فضای دانشگاهی کشور با جدیت پیگیری می شود، اما در این میان نباید نقش نیروهای انگیزشی را نادیده گرفت.

وی با بیان این مطلب که اکتفا به فعالیت های فارغ از انگیزه و تمایل به کار اجباری شبیه می شود، اظهارکرد: آموزش، ارائه مفاهیم ناب معرفتی و برگرفته از کتاب الهی در کنار انگیزه بخشی معنوی از ملزوماتی فعالیت های قرآنی برای اثرگذاری در جامعه دانشگاهی است تا بتواند به تعمیق مبانی معرفتی بینجامد.

دولتی درباره تاثیر تمسک به آموزه های قرآنی در مقابله با جنگ نرم و فتنه های آخرالزمانی تصریح کرد: دانشجویان به عنوان پیشگامان مقابله با جنگ نرم از طریق پرداخت به فعالیت های قرآنی از استقامت بیشتری برخوردار شده و در مسیر انتخاب و عمل موثرتر عمل می کنند.

 

فعالیت های آموزشی پژوهشی نیازمند سازوکار انگیزشی

رییس دانشکده علوم و فنون قرآن تهران با تاکید بر لزوم بررسی نتایج حاصل از فعالیت های آموزشی و پژوهشی مرتبط با قرآن بیان کرد: فعالیت های انجام شده در این عرصه ها یا خوب بر جامعه هدف متمرکز نشده و یا کیفیت لازم را نداشته است، که می توان با ارتقای کیفی آنها، مبانی معرفتی در قشر فرهیخته دانشگاهی را تعمیق بخشید البته در این میان بازهم نباید از نقش اثرگذار سازوکارهای انگیزشی غفلت کرد.

وی با اشاره به عدم تحول بنیادی در سرفصل های آموزشی رشته های علوم قرآنی در دو دهه اخیر ادامه داد: روند علمی روز دنیا خلاف این امر بوده و با کوچکترین تحولات همسو است تا بتواند آخرین یافته ها را به دانشگاهیان منتقل کند، اما در عرصه آموزش و پژوهش های قرآنی تا زمانی که بیشترین تاثیر بر مخاطبان مشاهده نشود، نتیجه ای حاصل نمی شود.

دولتی توجه به نیازهای روز جامعه را از ضرورت های پرداخت به آموزش و پژوهش های قرآنی در محیط های دانشگاهی دانست و ابرازکرد: این مهم زمینه پاسخگویی به پرسش ها و رفع خلاء های جامعه را فراهم می کند تا با برنامه ریزی های میان و بلند مدت انقلابی عظیم در مبانی معرفتی دانشجویان و محیط های دانشگاهی ایجاد شود.

 

ایجاد انس با قرآن در جامعه دانشگاهی؛ ضرورتی انکارناپذیر

وی با تاکید بر لزوم ایجاد زمینه انس با قرآن در جامعه دانشگاهی عنوان کرد: تحقق این امر منجر به پرداخت دانشجویان به فعالیت های مرتبط با کتاب الهی فارغ از تحمیل و اجبار می شود، در واقع با احیای باور جامعه دانشگاهی به قدرت لایزال وحی، دانشجویان با انگیزه بالا وارد میدان عمل می شوند نمونه مشابه این امر حضور مشتاقانه رزمندگان در میادین جنگ در طول 8 سال دفاع مقدس است.

دولتی نگاه ابزاری برای کسب نمره به قرآن در محیط های دانشگاهی را مضر دانست و بیان کرد: برگزاری مسابقات و برپایی محافل قرآنی از ابزارهای تبلیغی اثرگذار در محیط های دانشگاهی است اما نباید تنها به آنها اکتفا کرد، بلکه باید باور توانمندی قرآن در پاسخگویی به تمامی پرسش های علمی در دانشجویان نهادینه شود.

داور بین المللی قرآن ادامه داد: این فرهنگ سازی زمینه ارائه آموزه های دینی و قرآنی به دانشگاهیان را فراهم می کند در این صورت دیگر محافل و مسابقات قرآنی محل حضور فیزیکی دانشجویان نیست بلکه عرصه ای برای استناد دائمی این جامعه اثرگذار به آموزه های کتاب الهی است یعنی مسیری که بسیاری از اندیشمندان غیرمسلمان با عبور از آن به قرآن باور آورده اند.

 

اهتمام به شناساندن زیبایی های مفهومی در کنار زیبایی های ظاهری

وی شناساندن زیبایی های مفهومی در کنار جلوه های ظاهری قرآن به دانشگاهیان را ضروری دانست و گفت: رقابت های قرآنی باید به عرصه کاربرد مفاهیم غنی وحی مبدل شود امری که متاسفانه چندان در آن موفق عمل نکرده ایم اما می توان با برنامه ریزی های کاربردی این مهم را محقق کرد.

دولتی با بیان این مطلب که تحول علوم انسانی با استناد به آموزه های وحی از راهکارهای تعمیق مبانی معرفتی دانشجویان همسو با مطالبات رهبری است، اظهارکرد: نزول وحی برای هدایت انسان لزوم این تحول را ضرورت می بخشد البته نباید تصور کرد که تمام جزئیات زندگی بشر در این کتاب گنجانده شده بلکه قرآن مسیرهای اصلی حرکت به سوی سعادت را رهنمون می شود.

وی خاطرنشان کرد: قرآن دارای ظرفیت بسیار بالا در پاسخگویی به پرسش های انسان در عرصه های مختلف است، اگرچه این تحول به بسترسازی و اتخاذ راهکارهای کاربردی نیاز دارد اما نباید این ضرورت حداقل درباره علومی که دارای اختلاف عمیق با مبانی دین و قرآن هستند نادیده گرفته شود.

پایان پیام/

 

کد خبر 12852

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha