الهیات اجتماعی شیعی؛ مولود دستگاه معرفتی شهید مطهری

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به برخورداری شهید مطهری از دستگاه خاص معرفتی گفت: او در مطالعات قرآنی نیز همواره درپی درمان دردهای اجتماع بود و می توان او را موسس الهیات اجتماعی شیعی دانست.

حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر صادقی رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره جایگاه قرآن در اندیشه های شهید مرتضی مطهری به خبرنگار شبستان گفت: اندیشه قرآنی شهید مطهری در کنار سایر اندیشه های او قرار می گیرد و با آنها موازی است. شهید مطهری دارای یک دستگاه خاص معرفتی بود او همانگونه که در حوزه فلسفه و کلام می اندیشید، به قرآن نگاه می کرد و نگاه او به قرآن همان بود که در حوزه الهیات داشت.

وی با بیان این مطلب که رویکرد شهید مطهری در همه حوزه های فکری همان نگاه حاکم بر مطالعات و دیدگاه های اجتماعی او بود، اظهار کرد: بنابراین شهید مطهری یک انسان کامل، متفکر تمام و عالم به معنای تام بود. اگرچه وی در حوزه مطالعات قرآنی متاثر از استاد خود علامه طباطبایی (ره) بود اما همچون وی جامع نگر نیز بوده است.

 

حجت الاسلام رشاد ادامه داد: علاوه بر این به مسائل نگاهی کاربردی داشت یعنی انتزاعی و نظری کار علمی انجام نمی داد. همواره دردی او را متوجه درمان می کرد و همواره در جستجوی معالجه دردی مشخص بود. شهید مطهری برای مطالعات بومی و کاربردی وقت می گذاشت.

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان این مطلب که شهید مطهری در حوزه کاربرد مطالعات نگاه خود را بر اجتماع متمرکز می کرد، عنوان کرد: این نگاه حتی در مطالعات فلسفی کلامی او نیز وجود داشت. شهید مطهری بنیانگذار الهیات و کلام جدید معطوف به اجتماعیات است. یعنی الهیات اجتماعی شیعی ایرانی را تاسیس کرده است.

وی تاکید کرد: رویکرد شهید مطهری در مباحث کلامی نیز به حل معضلی از معضلات جامعه معطوف بود. وی به حل مسائل اجتماعی سکولار، فردی و منتزع از حکومت نگاه نمی کرد. او همواره ذهنیت اجتماعی داشت. این رویکرد اجتماعی در مطالعات قرآنی او نیز مشهود است. در تفاسیر بر جای مانده از او که شامل برخی سور مصحف شریف می شود، سراسر صحبت ها مملو از دیدگاه های اجتماعی است نظیر آنچه در تفسیر المیزان رخ داده است.

 

حجت الاسلام رشاد با بیان این مطلب که می توان از المیزان علامه طباطبایی (ره) عمده علوم و نظریات اجتماعی را استنباط کرد، افزود: این در حالی است که تفسیر المیزان ترتیبی است نه موضوعی. با این همه آنچه بیش از هر مسئله دیگری ذهن علامه طباطبایی (ره) را به خود معطوف کرده است علوم انسانی به ویژه علوم اجتماعی رفتاری است، که شهید مطهری نیز این روش را در مطالعات قرآنی خود به کار برده است.

وی بیان کرد: جامعیت، کاربردی بودن و اجتماعی گرایی عناصری هستند که در هر زاویه از زوایای معرفتی و رفتاری شهید مطهری قالب مشاهده است و این در مطالعات قرآنی وی نیز مشهود است.

حجت الاسلام رشاد با اشاره به سخن امام خمینی (ره) مبنی بر کاربردی بودن و اثرگذاری آثار شهید مطهری خاطرنشان کرد: کانون اندیشه جوان در قالب مجموعه 40 جلدی "چهلچراغ" آراء و آثار شهید را به شیوه خوشخوان، کم حجم و معطوف به نیازهای جوان امروز منتشر کرده است. این مجموعه آراء وی در زمینه های مختلف همچون اقتصاد، سیاست، فلسفه و انقلاب را شامل می شود و می تواند ملجایی مهم برای جوان ها باشد.

پایان پیام/

 

 


 

کد خبر 128368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha