سیاست گذاری بلند مدت تحول علوم باید ناظر بر اسلامی سازی باشد

حجت الاسلام و المسلمین میرمعزی: تولید دانش فرآیندی اجتماعی است. آنچه مقطع کنونی برای ما سودمند خواهد بود، این است که جامعه علمی متحول و قانع شود تا به سمت نگرش بومی حرکت کند.

حجت الاسلام و المسلمین سید حسین میرمعزی  در گفت وگو با شبستان، با اشاره به راهکارهای موجود برای تحول در علوم انسانی اظهار کرد: تولید دانش فرآیندی اجتماعی است. آنچه مقطع کنونی برای ما سودمند خواهد بود، این است که جامعه علمی متحول و قانع شود تا به سمت نگرش بومی حرکت کند.
عضو شورای عالی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، با اشاره به سه راهبرد کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای تحول در حوزه علوم انسانی به ویژه علم اقتصاد، اظهار کرد: گام اول در حوزه اقتصاد اسلامی آن است که اقتصاد غرب را از نگاه بنیان ها، مبانی و کارآمدی نقد کنیم.
میرمعزی با اشاره به اشکالات اساسی علم اقتصاد کنونی که در دانشگاه های کشور تدریس می شود، گفت: سه اشکال در حوزه مباحث اقتصادی ارائه شده در دانشگاه ها وجود دارد. اشکال نخست آن است که این علم مبتنی بر مبانی ارزشی و معرفت شناختی غیر اسلامی و نگاه مادی گرایانه صرف است.
این محقق افزود: جریان اصلی علم اقتصاد مبتنی بر مبانی بینشی، معرفت شناختی و مبانی ارزشی سرمایه داری یا لیبرالیسم است. بنابراین این علوم باید براساس مبانی اسلام، بازسازی شوند.
دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: به روز نبودن٬ دومین ایراد وارده به علم اقتصاد کنونی است. معمولا آنچه که در دانشگاه های ما تدریس می شود از جهت تئوری ها و نظریه ها از آنچه که در کشورهای توسعه یافته که این علوم در آنجا متولد شده اند، چند دهه عقب است.
وی خاطر نشان کرد: الگوها و نظریه هایی که غربی ها از آن رد شده و به الگو ها و نظریه های جدیدی رسیده اند تازه در سیستم آموزشی ما و حتی در سطح دکتری قرار می گیرد.
وی ادامه داد: متاسفانه در این حوزه آن طور که باید اساتید فعال نیستند و نظریه های جدید را استخراج نمی کنند.
میرمعزی با اشاره به سومین ایراد علوم اقتصادی فعلی، گفت: شیوه و روش ارائه شده فعلی منطبق با شرایط بومی ایران نیست. در حقیقت این نظریات در علم اقتصاد برای حل مشکلات اقتصادی جوامع غربی توسط دانشمندان خودشان ارائه شده و ما همان ها را اینجا تدریس می کنیم.
عضو شورای عالی الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت خاطر نشان کرد: البته ما نمی توانیم دانشگاه ها را ببندیم و با اساتید خداحافظی کنیم. ما نمی توانیم یک روزه همه اساتید و دانشجویان و رشته ها را منقلب کنیم.
میرمعزی تصریح کرد: در مقطع کنونی، نظریات اسلامی به روز و بومی نداریم تا اساتید از آن بهره مند شوند. پس می توانیم حداقل همین نظریات غربی را به روز و بومی اجرا کنیم تا کار پیش برود.
وی در ادامه تاکید کرد: البته این روند را در کوتاه مدت می توان پذیرفت اما باید سیاست گذاری بلند مدت ما برای تحول در علوم ناظر به اسلامی سازی باشد.
انتهای پیام/

کد خبر 128136

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha