حسین فتاحی، نویسنده با بیان اینکه «داستان راستان» یکی از داستانهایی است که در آن به مسائل اخلاقی توجه شده است به خبرنگار شبستان ،گفت: در داستان راستان شهید مطهری خواهان این است که تاثیر و اهمیت قصه را برای مخاطبان بیان کند و از این رو دست به خلقی اثری تعلیمی با درونمایه ای مستند و تاریخی می زند.
وی افزود: البته در این شیوه نویسندگی کسانی مانند آذری یزدی در مجموعه «قصه های خوب برای بچه های خوب» و محمود حکیمی نیز با بهره گیری از درونمایه های ارزشی موجود در داستانهای تاریخی توانست نامی ماندگار از خود به یادگار بگذارد.
فتاحی خاطر نشان کرد: شهید مطهری از قدرت تاثیر قصه برای نسل کودک و نوجوان به شدت آگاه بود وهمین اهمیت وی را واداشت که با وجود کلاس درس و مسئولیت های سنگینی که برعهده او بود از جمع آوری حکایت های تاریخی، اخلاقی دست بر ندارد و آنها را با زبان ساده برای کودکان ونوجوانان درمجموعه داستان راستان جمع کند مجموعه ای که بعد از انتشار مورد اقبال مخاطبان قرار گرفت.
وی ادامه داد: دردوره ای که دکترشریعتی داستان راستان می نوشت بر این باور بود که نوشتن کتابهایی از این دست بسیارمهم تر و تاثیر گذارتراز نوشتن کتابهایی مانند«اصول فلسفه و روش رئالیسم» است و با وجود اینکه وی در این داستان کار خلاقانه ای ارایه نداده است اما داستان راستان پله ای است برای دیگران شد که می خواستند در این زمینه گام بردارند.
وی با بیان اینکه مطهری در داستان راستان به نقل حکایتهای تاریخی پرداخته است، عنوان کرد: کاری که مطهری در داستان راستان انجام می دهد این است که او در این مجموعه یک سری از داستان های تاریخی با محتوا و درونمایه های ارزشی و تعلیمی را انتخاب کرده و با زبان ساده به بازنویسی آنها پرداخته است ولی بعدها نویسندگان بسیاری این روش را در بیان داستانهای تاریخی به کار برده اند.
وی یادآور شد:روش مطهری در این داستان که بسیار تاثیر گذار است در واقع روشی بر گرفته از از قرآن است که برای اینکه مسایل را ساده تر بیان کند از بیان داستانی استفاده می کند روشی که در ادیان و آیین های مختلف نیز مورد استفاده قرار گرفته است اما نمی توان گفت که روش وی روشی بدیع و نو و یا حتی مبتنی بر اصول داستان نویسی است.
وی با بیان اینکه مجموعه داستان راستان بدون بازآفرینی و بهرگیری ازاصول داستان نویسی نوین برای مخاطب امروز جذابیتی ندارد، عنوان کرد:برای اینکه مخاطب امروزبتواند با این اثر ارزشی ارتباط برقرار کند و مورد پسند وی افتد باید با بهره گیری از شیوه های داستان نویسی نوین بازآفرینی شود در غیر اینصورت شاید نسل نوجوان امروز نتواند با آن ارتباط چندانی برقرار کند.
پایان پیام/
نظر شما