مجید یاسوری، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه جامعه عشایری ایران با وجود سهم کم در جمعیت کشور(حدود 2درصد) سهم بسزایی در تولید گوشت و برخی از فراورده های دامی دارد، گفت: حمایت از این قشر، سرمایه داخلی را توسعه می بخشد.
وی، با اشاره به متکی بودن اقتصاد عشایری به دامداری به خاطر موقعیت جغرافیایش، اظهار کرد: نتایج سرشماری سال 1387 عشایری کشور نشان می دهد که عشایر با پرورش بیش از 23 میلیون واحد دامی، تولید 58 هزارتن گوشت قرمز و 330 هزار تن شیر را بر عهده دارند.
یاسوری، ادامه داد: همچنین عشایر در تولید 13هزار تن پشم و مو، 160 هزار متر مربع قالی و قالیچه، 122 هزار متر مربع گلیم و جاجیم و حدود یک میلیون و 200 هزار متر مربع چادر وح صیر سهم به سزایی در اقتصاد ملی داشته اند.
وی، تصریح کرد: به منظور تحقق اهداف حمایت از تولید و سرمایه در جامعه عشایری و فراهم کردن زمینه های تحقق قابلیت ها و تولید ثروت در آن ضرورت دارد تا اولاً دولت با حمایت از فرآورده های دامی و جلوگیری از واردات بی رویه محصولات دامی، گام بردارد و ثانیا به منظور بهبود شیوه های بهره برداری از منابع و افزایش بهره وری مطالعات کاربردی به عمل آید.
یاسوری، برخوردهای تجریدی و مقطعی را دلیل بسیاری از مشکلات و نارسایی های جوامع شهری، روستایی و عشایری دانست و ادامه داد: این حرکت به دلیل عدم رعایت اصول منطقی و طی نمودن مراحل برنامه ریزی همواره یا در ابتدا یا بعد از طی مراحلی عدم کارایی آن اثبات می شود.
وی ادامه داد: پیشرفت سریع تکنولوژی و ورود جامعه بشری به عصر کامپیوتر مقوله ای نیست که جامعه سنتی عشایر با فراغ بال گذشته، بتواند بدون توجه به آن راه خود را در پیش گیرد.
یاسوری با بیان اینکه شاخص های اقتصادی و اجتماعی بیانگر آن است که در اغلب زمینه ها کوچ نشینان محروم تر از یکجانشینان هستند، افزود: بنابراین لزوم تغییر زندگی کوچ نشینی به شیوه دیگری از زندگی به شدت احساس می شود چرا که جامعه عشایری به دلیل رویارویی با موانع و مشکلات زیاد، جمعیت خود را به نفع جوامع یکجانشین از دست می دهد.
توانمندی های تولید ثروت در جامعه عشایری
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، در این خصوص گفت: جامعه عشایری کشور علی رغم جمعیت کم نقش بسیار ارزشمندی در زمیته تولید ثروت و درآمد کشور دارند.
وی، با اشاره به سهم عشایر در پرورش 23 میلیون دام، اظهار کرد: علاوه بر این عشایر کشور قسمت اعظمی از مراتع و منابع طبیعی کشور را مورد استفاده قرار می دهند که با توجه به روند رو به تخریب منابع طبیعی کشور و احتیاجات روز افزون تولیدات دامی مسئله جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و افزایش تولیدات دامی توسط جامعه عشایری از اهمیت بالائی برخودار است.
یاسوری، بررسی وضعیت مراتع کشور که عامل اساسی در اقتصاد کوچ نشینی و دامداری است را ضروری دانست و ادامه داد: فعالیت دامداری، کشاورزی، صنایع دستی، فعالیت های متفرقه و مبادله از موضوعات مهم و قابل تعمق به شمار می روند که شناخت دقیق و همه جانبه این عوامل منجر به توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نواحی کوچ نشین می شود.
محدودیتهای موجود در زمینه تولید ثروت
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، افزود: جمعیت جامعه عشایری در نقاط مختلف کشور پراکنده اند و به خاطر این پراکندگی این جامعه از حداقل امکانات رفاهی، آموزش، بهداشت، فرهنگی و زیر بنائی برخوردار است.
وی، اعطاء امکانات رفاهی به این جامعه را در وضعیت فعلی با مشکلات فراوانی روبرو دانست و گفت: در واقع از نظر عدالت اجتماعی نیز باید به این اقشار زحمت کش و آسیب پذیر جامعه توجه شود.
یاسوری، با اشاره به واردات بی رویه محصولات دامی و عدم حمایت کافی از اقتصاد عشایر، اظهار کرد: برنامه های اجرایی دولت در طی برنامه های توسعه گذشته عمدتا به خدمات رسانی محدود شده است.
وی، خاطرنشان کرد: فراهم شدن زمینه های لازم به منظور تولید ثروت و بهره برداری بهینه از منابع موجود به برنامه های توانمندسازی و حمایت گسترده در ابعاد کارآفرینی نیاز دارد.
اصلاح سیاست های واردات محصولات دامی و حمایت دولت از تولیدات دامی عشایر
عضو هئیت علمی دانشگاه، فقدان برنامه های توانمندسازی، کمبود و نبود نهادهای خدماتی، کمبود علوفه لازم برای تغذیه دام، مشکلات مربوط به کمبود خدمات دامپزشکی و دامپروری را از جمله مشکلات عشایر در این راستا عنوان کرد.
وی، ادامه داد: فقدان فعالیت های تحقیقاتی در زمینه اصلاح نژاد دامهای عشایری، نبود راههای مناسب کوچ و نبود امکانات کافی جهت تهیه و تولید علوفه در مسیر کوچ، آسیب پذیری کوچ نشینان از نوسانات شدید قیمت ها به لحاظ افزایش خدمات مورد نیاز و تغییرات فصلی قیمت گوشت و مشکلات اقلیمی و جغرافیایی از مهم ترین این مشکلات بوده که نیازمند جستجوی راهکارهای مناسب رفع آنهاست.
یاسوری، کمک به بهره برداری بهینه از منابع و تقویت نقش عشایر در تولید ثروت را در اصلاح سیاست های واردات محصولات دامی و حمایت دولت از تولیدات دامی عشایر مهم دانست و تصریح کرد: احیاء و تقویت مراتع طبیعی از طریق بذر پاشی، حفاظت و نگهداری آن و استفاده از طرح های مرتع داری مدون و با مشارکت مردم برای چرای دام ضروری است.
وی، همچنین ترویج روش های دامداری نوین، استفاده از امکانات دامپزشکی، اصلاح نژاد دام ها و ایجاد ایستگاه های اصلاح نژاد دام و جایگزینی دام های اصلاح شده به جای دام های غیر اقتصادی متناسب با شرایط طبیعی را از دیگر راهکارهای حمایت از اقتصاد عشایری برشمرد.
پایان پیام/
نظر شما