به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم اختتامیه دومین جشنواره کتابهای نفیس عصر امروز با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین جعفریان رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی، علیاکبر اشعری رئیس شورای سیاستگذاری کتابهای نفیس و هنری، محمدرضا سعیدآبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران و اسماعیل دمیرچی از فعالان عرصه چاپ در کتابخانه مجلس برگزار شد.
اولین سخنران این مراسم سیدمحمد حسینی وزیر ارشاد بود که با اشاره به ایجاد شاخص برای کتابهای نفیس به عوان مهم کار این دوره از جشنواره،گفت: این موضوع موجب شده معیارهای این کتابها مشخص شود و هرکسی با ذوق و سلیقه شخص خود دست به چاپ این گونه آثار نزند.
وی افزود:موضوعات مختلفی داریم که میتوانیم در قالب کتاب نفیس ارائه کنیم و این کتابها میتواند به عنوان هدیه به کسانی که خارج از ایران هستند نیز تقدیم شود.صرف پرداخت به محتوای کتاب کافی نیست و باید ظاهر آن نیز زیبا باشدو ما باید برای کتابهای نفیس جایگاهی را در نظر بگیریم.
حسینی با اشاره به برگزاری نمایشگاه کتاب گفت: یک ربع قرن از برگزاری نمایشگاه کتاب میگذرد و ما میتوانیم از پیشنهادهای دست اندرکاران در تهیه کتابهای نفیس کمک بگیریم. این جشنواره هم تقدیر و تشکر از کسانی که این کار را می کنند مد نظر دارد و هم نوعی فرهنگسازی برای مردم است که از این کار اطلاع داشته باشد. البته اگر در رسانهها به آن پرداخته شود،چاپ کتب نفیس مورد توجه مردم نیز قرار خواهد گرفت.
حسینی در پایان تصریح کرد: ما گامهای بلندی برداشتهایم و باید در تجلیل و بزرگداشت این جایگاه از کسانی که در این زمینه فعالیت میکنند تقدیر کنیم. ممکن است کسانی اهل مطالعه نباشند اما میتوانیم با استفاده از ظاهر کتابها، این افراد را با مضامین کتب آگاه کنیم.
دومین سخنران این مراسم علیاکبر اشعری رئیس شورای سیاستگذاری کتابهای نفیس و هنری بود که با ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم گفت: ما مفتخریم در کشوری زندگی میکنیم که هنرمندان به کتاب اهمیت زیادی میدادند. کتاب سفیر ایران است و وقتی نام نفیس بر روی کتابی می رود، دقت و هنرنمایی ایرانیان در این زمینه بیشتر جلب توجه میکند. ما از سال گذشته قول دادیم که ملاکهای کتاب نفیس را مشخص کنیم که خوشبختانه این امر محقق شد.
وی افزود: ای کاش برای کتابهای نفیس جشنوارههایی راهاندازی میشد و از کسانی که دقت کافی در این امر دارند دعوت به عمل می آورد و با همکاریهای آنان کتابهای بهتری را ارائه میدادیم.
محمدحسین جعفریان رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی نیز در ان مراسم گفت: کتابخانه مجلس بخشی از کار ارشاد را به دوش گرفته و کار چاپ کتاب را بر عهده دارد. کتابخانه مجلس قدیمیترین کتابخانه در ایران است و از سویی دیگر قدیمیترین مطبعه نیز در مجلس قرار دارد.
وی در خصوص انتشار کتاب «گفتوگو با قبیله چاپ»گفت: ما با آقای دمیرچی امکاناتی را داریم و ایشان باتوجه به سابقه فعالیت خود بقیه کارها را انجام دادند و با علم و دانایی و برنامه ریزی ویژه ای به نگارش کتاب پرداختند. انتشار این«گفت و گو با قبیله چاپ» افتخاری برای کتابخانه مجلس است وایشان یک کارگر ساده چاپخانه هستند که موفق به انجام این کار دشوار شدند. جلد دوم این کتاب هم در آینده نزدیک منتشر خواهد شد که تاریخ شفاهی مفصلی از صنعت چاپ در ایران خواهد بود.
دیگر سخنران این مراسم،محمدرضا سعیدآبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران بود که در سخنانی با اشاره به انواع میراثهای فرهنگی بشریت گفت: از منظر یونسکو امروزه میراث فرهنگی بشریت از سه نوع تعامل فرهنگی امکانپذیر است. مادی، معنوی و مکتوب. اولین تعاملات فرهنگی وام گیریهای فرهنگی بودند و تبادلات فرهنگی برای اولین بار از این طریق امکانپذیر شدند.
وی افزود: نوع دیگری از تعاملات فرهنگی تبادلات فرهنگی است که ما امرزه از میراث آن استفاده میکنیم. اما نوع سوم آن تأمین فرهنگی است که به استعمار شهرت دارد و هنوز هم در سطح جهان دیده میشود. آیینها، سنتها و روشهای زندگی و هرآنچه دیده نمیشود ولی با ارزش هستند بخش معنوی میراث بشریت را تشکیل میدهند. دسته سوم میراث مکتوب هستند و ما امروز برای این گرد هم آمدیم.
سعیدآبادی با اشاره به خطراتی که میراث مکتوب را تهدید می کند،گفت: امروزه ضربهها و لطمههایی که به میراث فرهنگی مکتوب میرسد کمتر دیده میشود و این پدیدهها که مرگی خاموش گریبانگیرشان شده، کمتر مورد توجه رسانهها قرار میگیرد. میراث مکتوب برای آن کسانی که که به حفظ آن میپردازند وبرای افرادی که عمومی کردن و در دسترس قرار دادن آن را وظیفه خود قرار داده اند بسیار ارزشمند است و امروزه یکی از برنامههای مهم یونسکو ثبت میراث مکتوب است و ما از دهههای گذشته به ثبت این آثار اقدام کردهایم.
پس از نمایش فیلم کوتاهی از مراحل انتخاب کتاب نفیس برای حضار،از کتاب دمیرچی با عنوان «گفتوگو با قبیله چاپ» با حضور محمدحسین جعفریان و علیاکبر اشعری رونمایی شد.
پایان پیام/
نظر شما