به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان فارس، آیت الله لطف الله دژکام امروز پنجشنبه (۱ تیر) در دیدار با اعضای شورای قضایی استان فارس که به مناسبت هفته قوه قضاییه برگزار شد، گفت: واقعیت این است که در هفته قوه قضاییه بایستی از زحمات و خدمات دستگاه قضایی تقدیر کنیم.متاسفانه یک فضایی در کشور ما هست که معمولا از کار خوب تقدیر و تشکر نمی شود و به نحوی این فضا باید اصلاح شود.یعنی جامعه مطلوب دینی یک جامعه ای نیست که هر فردی بیشتر انتقاد کند انگار آن موفق تر است؛ خیر، نسبت به خدمت باید تشکر شود و از این حیث بنده تشکر می کنم از خدمات شایانی که دستگاه قضایی انجام می دهد.
نماینده ولی فقیه در استان فارس با اشاره به اینکه کارهای بزرگی شکل گرفته است و در حال انجام است، بیان کرد: در بحث خدمات الکترونیک در دادگستری سامانه ای که افتتاح شد وقت یک اقدام را از دویست روز به چهار دقیقه تقلیل داده است و ببینید کارهای از این سنخ چقدر اثرگذار است و مستمرا انجام می شود، طبیعتا بعضی از کارها دیر و زود دارد و طبیعت اقدام و اجرا هست اما الحمدالله حرکت به این سمت شکل گرفته است.
آیت الله دژکام با تاکید بر اینکه ابعاد مختلف کار را ما باید به سمت بهتر شدن ببریم، گفت: از نظر فضای محکمه یا محیط دادگستری کمبودهایی داریم یعنی از مکان و فضای اداری کمبود داریم تا تعداد قضاتی که باید متناسب با تعداد پرونده قاضی داشته باشیم و متوسط رسیدگی یک قاضی به صورت مطلوب که مدنظرمان هست باید به حدی برسانیم که واقعا جهات اخلاقی مورد نظرمان مراعات شود.
به گفته وی، اگر می خواهیم آداب به خرج دهیم و به اقتضای آدابی که از نگاه جهانی از ما مطالبه می شود باید حجم کار را در حد استاندارد بیاوریم.امروزه دوره اطلاع رسانی است و این قضیه انعکاس پیدا می کند و هنوز در محکمه ذره ای تندی نشده در فضای مجازی پخش می شود و باید برای این موضوع فکری کنیم.
وی گفت: از سال ۷۰ این بحث بوده است و ببینید برنامه نویس ها روی حساب ۳۵ میلیون نفر جمعیت برنامه را بسته اند در حالیکه اضافه شدن جمعیت یعنی ورودی پرونده ها بیشتر می شود و در برنامه توسعه گاهی محاسبه این موضوع را نکردیم و آینده پژوهی نمی کنیم و فقط برنامه ای ارائه می شود، این موارد را باید با محاسبه عالمانه تری حل کنیم و مسلما درست خواهد شد.
امام جمعه شیراز ادامه داد: بالاخره هوش ایرانی به همه چیز رسیده است و مقام معظم رهبری فرمود هوشی که می تواند موشک نقطه زن تولید کند نمی تواند یک خودرو تولید کند؟ولی متاسفانه گوشه هایی راه نیفتاده است، برای تدبیر مجموعه قضایی مسلم می دانیم هوش و فراست ایرانی ها به حل مسئله خواهد انجامید.
وی با اشاره به آیه۲۶ مبارکه سوره ص گفت: قضاوت منصب است،در نگاه ما منصب الهی است نه منصب اداری و حکومتی و حاکمیت باید از جانب خدا حق حاکمیت داشته باشد و قاضی حق قضاوت از جانب خدا داشته باشد. حضرت داوود قاضی بوده است.اگر قضاوت مقام خلافت الهی است و منصبی است که از آن طرف داده می شود دو نکته در این آیه اشاره شده است.
آیت الله دژکام ادامه داد: نکته اول این است که " فَاحْكُمْ بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ"، باید به حق حکومت کند و نیاز به علم دارد.واقعا با این اوضاع دنیا و تحول فناوری دانش روز افزون می خواهد و دانش ثابت به کار نمی آید پس یک فرصت دانش افزایی هم می خواهد برای اینکه بدانیم آنچه می گوییم واقعا حق است.
به گفته وی، نیاز به دانش افزایی باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد و فضای این کار را فراهم کنیم تا سمت و سوی بررسی پرونده ها برای قاضی به صورتی باشد که می داند حق است و به حق حکم کند.این می داند را ما باید تقویت کنیم یعنی روزانه هم از نگاه فقهی و قانونی و هم از نگاه موضوع شناسی اطلاعات و آگاهی خود را به روز کنیم.
امام جمعه شیراز ادامه داد: نکته دوم فرموده "وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَى"، اگر قاضی در این جایگاه قرارگرفت و دانش لازم را داشت باید مراقب باشد فریب شیطان را نخورد.این جایگاه سختی است و بسیاری از اوقات قاضی درگیر مسائلی می شود که بر روی قضاوتش اثر می گذارد.انگیزه مالی، انگیزه آبرویی و خیلی موارد ممکن است دخیل باشد که حکم حق صادر نشود.
به گفته وی، خدا به حضرت داوود فرمود مراقب باش تا هوا و هوس در کار نیاید، این توصیه خدا وقتی به یک پیغمبر است یعنی همه ما حساب کار خود را بکنیم. حضرت داوود علم داشت اما بررسی وظیفه قاضی است، به خلاف حق حکم نکرد اما موضوع را بررسی نکرد و خدا منصب را از او گرفت، از این حکایات باید درس بگیریم.هر وقت یک ترک اولی بشود یک تنبیه به دنبالش است چون منصب الهی است.این نکاتی است که مراعات کردن آن بسیار دشوار است.
وی خاطرنشان کرد: خیلی فاصله است بین آنچیزی که مطلوب دینی است با آنچه در مقام اجرا و عمل است و هر جا نمی توانیم انشاالله خدا می بخشد اما استدعا دارم بر روی مسئله اخلاق و آداب قضا هم به صورت ویژه کار کنیم و سعی کنیم تا اجرایی و عملیاتی شود.
امام جمعه شیراز گفت: البته یک حکم به حقی که عادلانه صادر می کنید برای آخرت شما مفید است.قضاوت نقطه حساسی است، با اینکه از یک طرف باید بسیار احتیاط کنید از طرف دیگر کار این مدلی که مطمئنا از دست همه شما صادر می شود و حکم به حقی می دهید و شخصی به حق خودش می رسد بسیار ثواب دارد و انشاالله در این مسیر خدا کمک می دهد.
نظر شما