خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: نشست تخصصی بانوان با موضوع «عدالت و سلامت اجتماعی و جایگاه زن» در قالب یکی از پیش نشستهای پنجمین کنگره جهانی امام رضا(ع) ۶ خرداد ماه ساعت ۹:۳۰ صبح در سالن همایشهای آستان قدس رضوی برگزار شد. این نشست به چهار زبان فارسی، انگلیسی، عربی و اردو پوشش داده شد.
این نشست با حضور «شایسته خوی» مدیر موسسه علمی تحقیقی مکتب نرگس، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمد ذوالفقاری، مرضیه هاشمی و دکتر ربکا مسترتون، جمعی از اعضای حوزه های علمیه، آستان قدس رضوی، مکتب نرجس،جامعه المصطفی العالمیه، دانشگاه فردوسی و دانشگاه آزاد اسلام برگزار شد.
در این برنامه از 10 بانوی پیشکوست که یک بانو از حوزه علمیه و مابقی از خدام حرم امام رضا علیه السلام بودند، تقدیر به عمل آمد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید محمد ذوالفقاری، مدیر زائرین غیرایرانی آستان قدس رضوی در این همایش گفت: کنگره جهانی امام رضا(ع) به ابتکار تولیت فقید آستان قدس رضوی در سال 1362 آغاز به کار کرد و تا حالا چهار دوره از این کنگره برگزار شده و دستاوردهای بسیار خوبی هم داشته است.
وی بیان کرد: این کنگره تا سال 72 به صورت متوالی برگزار شد که هر کدام ثمرات عملی برجسته ای داشت به طوری که حاصل برگزاری کنگره اول شکلگیری بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و حاصل دوره دوم نیز تشکیل دانشگاه علوم اسلامی رضوی بود و دور سوم نیز کنگره جهانی امام رضا(ع) حول مسائل علمی شکل گرفت.
مدیر زائران غیر ایرانی گفت: در سال 72 و در کنگره چهارم تولیت فقید آستان قدس رضوی کنگره را به ارزیابی گذاشتند و نتیجه این شد که در دوره چهارم دو مورد تکرار دورههای قبلی اتفاق افتاده است به همین دلیل اعلام کردند که تا زمانی که حرف، نکته و یا مطلب جدید و قابل ارائهای که قابلیت این را داشته باشد که نام امام رضا(ع) را بر آن بگذاریم، دیگر کنگره برگزار نخواهد شد.
وی تصریح کرد: ما در پنجمین دوره کنگره جهانی امام رضا(ع) که قرار است سال آینده و همزمان با سالروز ولادت این امام همام برگزار شود، تمام تلاش خود را خواهیم کرد که ذیل عنوان عدالت مطالبی کاربردی، نو و در شان نام مقدس امام رضا(ع) ارائه کنیم که یک خروجی عالمانه، عمیق و حرکت آفرین داشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمین ذوالفقاری با اشاره به عنوان همایش؛« عدالت، سلامت اجتماعی و جایگاه اجتماعی زن» بیان کرد: در دین مبین اسلام زن از جایگاه بسیار والایی برخوردار است و رکن و اساس خانواده محسوب میشود.
دکتر ذوالفقاری در ادامه گفت: همه ما در پیشگاه مقام مادری زنان سر تعظیم فرود میآوریم. خداوند در قرآن کریم و در آیه 50 سوره مومنون؛« وَ جَعَلْنَا ابْنَ مَرْيَمَ وَ أُمَّهُ آيَةً ...» از وجود یک زن یعنی حضرت مریم به عنوان آیت الله یاد میکند و این جایگاه بلندی است که خداوند به یک زن و یک مادر عطا کرده است.
مدیر زائرین غیر ایرانی خاطرنشان کرد: زنان جامعه اسلامی با عفت، حیا و بزرگ منشی با تربیت فرزندانی صالح و دینمدار در واقع مقدمات ظهور امام زمان(عج) را مهیا میکند.
مُنوَّر شایستهخو مدیر موسسه- علمی-تحقیقی مکتب نرجس در همایش عدالت، سلامت اجتماعی و جایگاه اجتماعی زن، از سلسله پیش نشستهای بینالمللی کنگره جهانی حضرت رضا(ع) که صبح امروز در محل سالن همایشهای روابط عمومی آستان قدس رضوی برگزار شد، به تبیین جایگاه زن از منظر اسلام و نقش او در خانواده و اجتماع پرداخت.
وی در ابتدا با استناد به آیه 89 سوره اعراف؛« هُوَ الَّذی خَلَقَکُم مِن نَفس واحِده...» بیان کرد: از منظر قرآن کریم زن و مرد از یک گوهر واحد آفریده شدهاند که این بالاترین امتیاز و متعالیترین دیدگاه نسبت به زن است. ما باید این امر مهم را به همه افراد جامعه و به وبژه بانوان تبیین کنیم که هیچ فرقی در حقیقت و ماهیت زن و مرد وجود ندارد.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: در تفکر اسلامی زن هم پای مرد است و می تواند مانند مرد مدارج رشد و تعالی معنوی را طی کند و به کمال برسد. در دین مبین اسلام زن پایگاه اجتماعی مناسبی دارد و هیچ منعی برای فعالیتهای اجتماعی او وجود ندارد.
وی عنوان کرد: با مطالعه تاریخ اسلام میبینیم که گاهی زنان با پیامبر(ص) به عنوان حاکم جامعه اسلامی بیعت میکردند و در مواقع ضروری در جنگ هم شرکت میکردند و این نشان دهنده حضور موثر زنان در عرصههای مهم حاکمیت سیاسی جامعه اسلامی است.
مدیر حوزه علمیه مکتب نرجس افزود: در یک جامعه توحیدی زنان برده مردان نیستند بلکه وجودی مستقل دارند و میتوانند در سایه توامندیهایی که دارند به مدارج بالای علمی و همچنین جایگاه والای اجتماعی برسند.
وی با بیان اینکه جامعه بشری روی شانههای یک زن به تکامل می رسد، اظهار کرد: زن مسلمان در کنار همسر و فرزند خود است و جدای از قالب خانواده نیست. او با مهرورزی محیطی آرام برای رشد و تعالی همسر و فرزندان خود در خانواده ایجاد میکند و وجودش گرمابخش محیط خانواده است.
شایستهخو ابراز کرد: زن مسلمان شکل سومی از زنان دنیاست و آن الگوی سوم نه غربی می اندیشد و نه شرقی. نه مانند الگوی غربی ولنگار است و نه مانند الگوی شرقی و منزوی و دور از هیاهوی جهان. بلکه زن مسلمان انسانی آزاد از همه نمایشها و نمایش دادنها است و ما وظیفه داریم جامعه بانوان را با این ارزشها آشنا کنیم.
وی اضافه کرد: زن مسلمان خانوادهگرا و پاک زیست است و ضمن تعهد در خانواده در اجتماع نیز حضوری فعال دارد و نقشآفرین است. او ضمن رعایت هنجارهای اجتماعی در جامعه حضوری سازنده و موثر دارد و نسبت به دو الگوی دیگر یعنی الگوی زن غربی و زن شرقی از یک جامعیت والایی برخوردار است چرا که در سه بعد فردی، خانوادگی و اجتماعی رشد می کند و به تعالی میرسد.
این پژوهشگر مذهبی اظهار کرد: زن مسلمان و زن تراز انقلابی در کنار ایفای نقش مادری و همسری، دانشمندی بزرگ، مدیری موفق و معلمی ممتاز نیز هست و وقت آن رسیده که این الگوی متعالی را به دنیا معرفی کنیم تا دنیا بداند زن در عین عفیف بودن میتواند در جامعه نقش آفرینی کند و به تعالی برسد.
رِبکا ماسترتُن، محقق و فیلسوف بریتانیایی اسلامی و بانویی که در اصل یک کاتولیک بوده ولی در سال ۱۹۹۹ به دین اسلام و مذهب شیعه گرویده است در همایش عدالت، سلامت اجتماعی و جایگاه اجتماعی زن، با اشاره به جایگاه اجتماعی زن در غرب گفت: در فرهنگ غربی زنها به دو دسته تقسیم میشوند زنی که میتواند پول بگیرد و زنی که میتواند خودش را بفروشد.
وی بیان کرد: در جامعه غربی یک دختر وقتی جوان هست از اجتماع پیام آزادی دریافت میکند ولی فضای جامعه به هیچ وجه فضای سالمی نیست و معنویت ندارد. اما در جامعه اسلامی مهمترین چیزی که برای زن در جامعه وجود دارد فضای پاک و معنوی است.
این محقق و نویسنده بریتانیایی ابراز کرد: نقطه قابل تامل دیگری که برای زنان مسلمان وجود دارد این است که به آنها فرصت تفکر و پیشرفت در زمینههای مختلف داده شده است و زن مسلمان میتواند به پیشرفت و تعالی روحی و معنوی برسد.
وی اظهار کرد: ما در اجتماع کوچک مسلمانان انگلستان مشکلات بسیاری داریم در آنجا یک الگوهایی به ما معرفی میشود و این الگو زنان و حتی زنان مسلمان را تحت تاثیر قرار میدهد ولی در آنجا یک استراتژی درست و حساب شده برای مقابله با این شرایط را نداریم.
این بانوی مسلمان شده افزود: ما امروز در اینجا جمع شدهایم تا به یک استراتژی واحدی برای مبارزه با جنبشهایی که بر علیه زنان فعالیت میکنند دست پیدا کنیم. در حال حاضر تعداد زیادی از زنان ایرانی که حامی رژیم سابق ایران هستند در انگلستان زندگی میکنند.
وی بیان کرد: این زنان خانوادههای خود در ایران را هم ترک کردهاند و از قانون قضایی انگلستان برای تحت فشار گذاشتن همسرانشان استفاده میکنند تا از آنها پول بگیرند و برای آنها ایجاد درد سر میکنند و باعث میشود که همسران آنها برای عدم پرداخت حقوق زنان دستگیر و زندانی شوند.
ماسترتُن اظهار کرد: این بانوان در واقع با سوء استفاده از قانون آزادی زنان در انگلستان به نفع خود استفاده میکنند و شوهران خود را تحت فشار میگذارند و همین امر پایههای کانون خانواده در انگلستان را سست کرده است. چرا که بر اساس الگوی زن غربی، زن تنها به پول و درآمد زایی فکر میکند.
مرضیه هاشمی با نام اصلی (ملانی ایوت فرانکلین)؛ خبرنگار، مستندساز و گوینده اخبار آمریکایی-ایرانی و مجری پرس تیوی، شبکه انگلیسیزبان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با حضور در همایش عدالت، سلامت اجتماعی و جایگاه اجتماعی زن، از سلسله پیش نشستهای بینالمللی کنگره جهانی حضرت رضا(ع) گفت: در سال 1968 یک حرکت عظیم و جنگ قدرت بین زن و مرد در بین جامعه سیاهپوستان آمریکا شکل گرفت.
وی ابراز کرد: در این جنگ قدرت که شعار آن جدا کردن زنهای سیاه پوست از مردان سیاه پوست بود، صاحبان قدرت و ثروت بیشتر روی زنان تمرکز کرده بودند و نتیجه آن در درجه اول نابودی خانواده سیاه پوستان بود. در حال حاضر فقط 33 درصد از کودکان سیاه پوست در آمریکا در کانون خانواده و با پدر و مادر زندگی میکنند.
هاشمی افزود: هرچند در این جنگ قدرت سیاه پوستان آسیب بیشتری دیدند ولی سفید پوست ها هم آسیب های بسیاری دیدند و مفهوم خانواده در میان آنها هم کمرنگتر از قبل شد. اما باید ببینیم که چه چیزی باعث می شود که یک جامعه بخواهد خود را نابود بکند. همه این اقدامات تنها به نفع یک درصد از افراد جامعه یعنی صاحبان شرکتهای بزرگ و سرمایهداران بوده است.
وی ابراز کرد: صاحبان شرکتهای بزرگ در آمریکا برای تامین نیروی کار ارزان نقش مادری و همسری زنها را کمرنگ کردند تا آنها فرصت کافی برای انجام کار در شرکتهای بزرگ را داشته باشند. وقتی زنان مشغول به کار شدند فرزندان کوچک خود را به مهد کودکها سپردند و در برابر همسر خود نیز تعهدی نداشتند.
هاشمی اظهار کرد: از آنجا که زنها در سراسر دنیا دستمزد کمتری نسبت به مردان میگیرند نیروهای خوبی برای کار بودند و تنها راه بیرون کشاندن آنها از خانه سست کردن بنیان خانواده و ایجاد جنگ و تنش بین زن و مرد بود.
وی بیان کرد: جدا شدن زن و مرد هم به نفع سرمایهداران بود چرا که یکی از آن دو زن و مرد باید به خانه دیگری میرفت و مجبور بودند پول بیشتری خرج کنند و این اتفاق در جامعهای که هدف اصلیاش پول است اتفاقی خوب محسوب میشد.
هاشمی عنوان کرد: وقتی سیاست دولت آمریکا برای مردم کشور خودش تا این حد بیرحمانه است چگونه میتواند نسبت به دیگر کشورها دلسوز باشد و از منافع خود برای کمک به کشورهای دیگر بگذرد.
وی با اشاره به مقاومت 44 ساله ملت ایران دربرابر سیاستهای کشور آمریکا، بیان کرد: در طول این چهار دهه حرکتهای مختلفی علیه زنان و جامعه ایرانی دیدیم ولی در اغتشاشات اخیر آنها سنگ تمام گذاشتند و با روشهای مختلف روی زنها تمرکز کردند اما این بار هم موفق نشدند.
هاشمی افزود: متاسفانه زنان جامعه ایرانی فکر میکنند زنان دیگر کشورها وضعیت خیلی بهتری نسبت به آنها دارند در صورتی که اصلا اینطور نیست و دختر ایرانی باید افتخار کند که در چنین کشوری بزرگ شده است
وی بیان کرد: هرچند تبلیغات دشمن در ایجاد این . طرز فکر موثر است ولی نکته مهم این است که این طرز تفکر نتیجه کم کاری و اهمال فعالان فرهنگی نیز هست.
گفتنی است؛ همایش عدالت، سلامت اجتماعی و جایگاه اجتماعی زن، از سلسله پیش نشستهای بینالمللی کنگره جهانی حضرت رضا(ع) صبح امروز با حضور جمعی از فرهیختگان حوزه و دانشگاه در محل سالن همایشهای روابط عمومی آستان قدس رضوی برگزار شد.
نظر شما