حجت الاسلام مراد یوسفی، مسئول دبیرخانه کانون مساجد چهارمحال و بختیاری، با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: همزمان با فرا رسیدن ایام شهادت حضرت فاطمه (س) و پنجمین سالروز شهادت مرجع عالیقدر شیعه، حضرت آیت الله العظمی شیخ محمد فاضل لنکرانی، ثواب تلاوت نور در تمامی مساجد استان، به روح این مرجع بزرگ هدیه می شود.
وی با تأکید بر لزوم گرامی داشت مقام و منزلت علمای بزرگ شیعه، افزود: آیت الله لنکرانی یکی از مراجع بزرگ دین اسلام در آیین تشیع بود که تمام عمر با برکت خویش را صرف معرفی اسلام و تبلیغ شریعت پیامبر اسلام (ص) در جهان کرد.
وی تصریح کرد: هم کانون طرح بزرگ تلاوت نور (تلاوت روزانه قرآن کریم) در 251 مسجد استان اجرا می شود که امروز، در تمامی این مساجد قرآن کریم با هدف هدیه به روح پاک این عالم ربانی تلاوت می شود.
*
آیتالله حاجمحمد فاضل لنکرانی درذیقعده 1350 ق/ 1310 ش در قم به دنیا آمد. پدرش آیتالله حاج شیخ عبدالله فاضل موحدی مشهور به فاضل لنکرانی در 1314 ق در حومهی لنکران، جمهوری آذربایجان به دنیا آمد ودر 1330 ق به ایران مهاجرت کرد.
آیتالله محمد فاضل لنکرانی دورهی ابتدایی را در قم گذراند. پس از پایان دورهی ابتدایی به دلیل علاقه به دروس دینی به حوزهی علمیهی قم رفت ودر مدرسهی فیضیه به تحصیل علوم دینی پرداخت.در آن زمان حوزهی علمیهی قم طلاب زیادی نداشت و تعداد کمی مشغول به تحصیل بودند. از هم مباحثهای های وی در مدرسه فیضیه حاج سیدمصطفی خمینی بود که نقش مهمی در پیشرفت علمی ایشان داشت.
آیتالله لنکرانی به دلیل شور و علاقه به تحصیل علوم دینی در زمان کوتاهی دورههای ادبیات عربی و سطوح را که معمولاً طلاب دیگردر 8 یا 9 سال به پایان میرسانند در مدت 6 سال گذراند، لذا در سن 19 سالگی وارد آخرین مرحلهی تحصیلات حوزوی یعنی درس خارج فقه گردید.
پس از تشکیل کلاسهای آیتالله بروجردی در قم، وی در درس خارج فقه ایشان شرکت جست و این درحالی بود که هنوز قسمتی از کفایه را به اتمام نرسانده بود . به این دلیل صبحها اول وقت در مسجد عشقعلی دروس کفایه را نزد آقا شیخ عبدالجواد میخواند و پس از پایان درس همراه استاد در درس خارج فقه آیتالله بروجردی شرکت میکردو از جوانترین شاگردان استاد بود.
آیتالله فاضل لنکرانی خیلی زود به درجه اجتهاد رسید. در زمان حیات آیتالله بروجردی و سالهای مرجعیت ایشان به تقلید از وی پرداخت. در 25 سالگی به اجتهاد رسید و این امر مورد تأیید آیتالله بروجردی قرار گرفت. پس از وفات آیتالله بروجردی در 1340 ش. وی در سن 30 سالگی به استنباط خود مسایل دینی را اجتهاد میکرد. ایشان علاوه بر دروس فقه و اصول، در درسهای فلسفه و حکمت علامه طباطبایی نیز شرکت جسته و قسمتی از مباحث منظومه سبزواری و کتاب اسفار ملاصدرای شیرازی را از ایشان آموخت.
آیتالله فاضل لنکرانی از همان ابتدای مبارزات امام خمینی در دههی 1340 ش از اقدامات ایشان حمایت میکرد. وی ضمن تحصیل علوم دینی در مکتب امام خمینی، مباحث سیاسی رادر چارچوب مسائل حوزوی دنبال میکرد به نحوی که عضو گروهی از استادان حوزهی علمیه قم شد که بعدها با عنوان جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شناخته گردید، این تشکل روحانیون سیاسی در موارد مختلف به حمایت از امام خمینی پرداخت.
آیت الله فاضل لنکرانی درحمایت از نهضت امام خمینی در اکثر اعلامیههایی که در این باره منتشر میشد مشارکت داشت و در این رابطه چند بار توسط ساواک دستگیر و سپس تبعید شد.
آیتالله فاضل لنکرانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مدتی مسئولیت دادگاه انقلاب شهرستان قم را به امر امام خمینی بر عهده گرفت. سپس به عنوان نمایندهی استان مرکزی در نخستین دورهی مجلس خبرگان رهبری حضور یافت. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی کمتر به فعالیتهای سیاسی روی آورد و بیشتر هم خود را به تقویت نهاد حوزه پرداخت، لذا در ارتباط با مراجع تقلید به عنوان ارشد شورای مدیریت حوزه علمیه قم مطرح شد و به مدت ده سال ریاست عالی این شورا را بر عهده داشت.
پس از رحلت آیتالله اراکی به عنوان مرجع اعلم، جامعه روحانیت مبارز او را به عنوان یکی از سه مرجع مسلم تقلید در کنار آیتالله خامنهای و میرزا جوادتبریزی معرفی کرد. همچنین جامعه مدرسین حوزهی علمیهی قم ایشان را در زمرهی هفت مرجع پیشنهادی خود به مردم معرفی کرد. آیتالله لنکرانی پس از این فقط در جایگاه مرجعیت تقلید قرار گرفت و تدریس حوزوی را در فعالیتهای خود قرار داد و دیگر در مدیریت حوزه و فعالیت جامعه مدرسین نقشی ایفا نکرد.
ایشان علاه بر تأسیس مرکز اعزام مبلغ برای ترویج مکتب تشیع و تربیت فقیهان و مجتهدان، مرکز فقهی ائمه اطهار که مرکزی آموزشی و پژوهشی است، را تأسیس کرد که در این مرکز علاوه بر آموزش محققان و تألیف کتابها، کتابخانه تخصصی فقه را راهاندازی کرد.
آیتالله محمد فاضل لنکرانی سرانجام پس از مدتی عارضهی قلبی در روز 26 خرداد 1386 دار فانی را وداع گفت و پیکر آن مرحوم روز 28 خرداد مصادف با شهادت حضرت زهرا (س) طی تشییع جنازهی باشکوهی در حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
پایان پیام/
نظر شما