می‌توان با اخلاق و بیان ساده، ‌مردم را به اسلام دعوت کرد

آیت الله صافی گلپایگانی در دیدار رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تاکید کرد: می‌توان با اخلاق و بیان ساده، ‌مردم را به اسلام دعوت کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله صافی گلپایگانی در دیدار با حجت الاسلام والمسلمین واعظی، گفت: مسئله تبلیغ صور مختلفی دارد که شخص مبلغ باید به همه آنها آگاه باشد، مسائل مختلف تبلیغ را بداند و مخصوصاً در شرایط زمان ما باید کاملاً مجهز باشد.

 
وی ادامه داد: مبلغ باید «کلِّمِ النَّاسَ عَلى قَدْرِ عُقُولِهم» را مراعات کند، و در سخن‌گفتن در مجالسی که تشکیل می‌شود، مستمعان را ملاحظه نماید. ابن رشد در مقدمه کتاب خود حدیثی از امیرالمؤمنین علی علیه السلام نقل می‌کند که به همان مضمون در کتاب شریف کافی هم روایت شده است: «حَدِّثُوا النَّاسَ بِمَا یَفْهَمِونَ أو یَعْرِفُونَ وَلَا تُحَدِّثُوهُمْ بِمَا لَا یَفْهَمُونَ أوْ لا یَعْرِفُونَ، أتُریدُونَ أنْ یُکَذَّبَ اللّهُ وَرَسُولُهُ»


آیت الله صافی گلپایگانی تاکید کرد: شخصی که می‌خواهد تبلیغ کند، باید تکلم به مقتضای حال داشته باشد. همه جا هر مطلبی را نمی‌شود گفت، بلکه باید مستمع را ملاحظه کرد و بعد مطلب را به مقتضای او نقل کرد که اگر این‌طور نباشد، در برخی مواقع دین زیر سؤال می‌رود. اصلاً خوب حرف‌زدن مانند حرف خوب‌زدن مهم است. از آنچه برای مبلّغ لازم است دو چیز بسیار مهم است: تسلط بر آیات قرآن کریم و مفاهیم آن و تسلط بر روایات ائمه علیهم السلام.


وی تصریح کرد: اگر یک مبلغ بر قرآن و روایات تسلط زیادی داشته باشد مثلاً هزار روایت حفظ داشته باشد، عرصه سخن و تبلیغ و معرفی مذهب بیشتر برایش باز می‌شود. آیات قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام حتی آنهایی که توسط اهل سنت نقل شده است، سرمایه مهمی برای کسی است که می‌خواهد به تبلیغ دین بپردازد.


آیت الله صافی گلپایگانی افزود: بیانات اهل بیت علیهم السلام طوری است که اگر کافر هم بشنود روی او تأثیر می‌گذارد، مثلاً اگر بشنوند که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «الْخَلْقُ‏ کُلُّهُمْ‏ عِیَالُ‏ اللَّهِ‏، وَ أَحَبُّهُمْ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْفَعُهُمْ لِعِیَالِه‏» جذب می‌شوند، در همه دل‌ها این کلام نورانی تأثیرگذار است.


وی تصریح کرد: مبلغ باید به دعاهایی که از امامان علیهم السلام نقل شده است آگاهی داشته باشد. ملاحظه کنید مثل صحیفه‌های سجادیه اولی، ثانیة، ثالثة و رابعة و خامسة، اینها سرمایه‌های بسیار عظیمی است برای شخصی که می‌خواهد تبلیغ کند.


آیت الله صافی گلپایگانی افزود: یکی از نکات مهم دیگر این است که شما باید در هر زمانی مثل محرم، ماه مبارک رمضان، فاطمیه و ... یک برنامه و هدف خاص داشته باشید، و بگویید در این دهه مثلاً چه مطلب مهمی و نقاط ضعفی باید تذکر داده شود تا جامعه اصلاح گردد. اگر همه اهداف متحد الشکل باشد‌ بیشتر تأثیر می‌گذارد.
 

وی ادامه داد:مسأله دیگر، مسأله تبلیغ در خارج کشور است. در جاهایی که می‌توانیم حضور داشته باشیم اگر انسان بتواند دستورات دین را به طور ساده برای آنها مطرح کند بسیار مؤثر است، مثلاً اگر آنجا بگوییم که دین ما و پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله درباره اخلاق این‌طور می‌فرماید که: «ألَا أَدُلُّکُمْ‏ عَلَى خَیْرِ أَخْلَاقِ‏ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ تَصِلُ مَنْ قَطَعَکَ وَ تُعْطِی مَنْ حَرَمَکَ وَ تَعْفُو عَمَّنْ ظَلَمَکَ» همه این را می‌فهمند و جذب دین می‌شوند.


آیت الله صافی گلپایگانی افزود: بنده در سفر اولی که به حج مشرف شده بودم، چون محل اسکان ما با مسجد الحرام دور بود، هر روز که این راه را پیاده می‌رفتم و بر می‌گشتم از مقابل اداره شرطه آنجا رد می‌شدم، و هر وقت از آنجا می‌گذشتم به مسئولان آنها که جلوی اداره نشسته بودند سلام می‌کردم. تا روزی که اینها مرا دعوت به نشستن کردند. بنده هم نشستم و با آنها احوالپرسی کردم، و وقتی متوجه شدم یکی از آنها اهل نجران است آیه مباهله و مطالب آن را برایشان نقل کردم. به قدری این برخود، تأثیرگذار بود که روزی برای مسأله اختلافی که پیش آمده بود، شخصی را فرستاده بودند تا نظر بنده را برای حل و خاتمه‌دادن به آن مشاجره بخواهند.


آیت الله صافی گلپایگانی افزود: غرض اینکه می‌توان با اخلاق و بیان ساده معارف و تعالیم مکتب اهل بیت (ع) به تبلیغ پرداخت. الان بعضی که برای خداحافظی برای تشرف به حج می‌آیند به آنها می‌گویم: شما که آنجا می‌روید وضع آنجا را ملاحظه کنید، و نقاط ضعفی که وجود دارد را بشناسید، و بعد متناسب با همان، به تبلیغ بپردازید. این فرقه‌های زیادی که در دنیا پیدا شده است را بشناسید و تاریخ آنها را بدانید. نامه‌ای اخیراً به من نوشته بودند که در آن نام فرقه‌ای آمده بود که بنده تا به حال آن را نشنیده بودم.


به گزارش دفتر آیت الله صافی گلپایگانی ، وی ادامه داد:شناختن و دانستن تاریخ فرقه‌ها بسیار مهم است. باید دانست که مثلاً برای شناخت بهایی‌ها چه کتاب‌هایی را مطالعه کنیم و یا چه کتاب‌هایی در رد آنها نوشته شده است. یا همین مسأله وهابیت که ضرر زیادی به اسلام وارد کرده است را باید مبلغان ما بگویند که مکتب اهل بیت علیهم السلام با اعمال و خشونت‌ها و ترورهای اینها مخالف است. خیانتی که اینها به اسلام کرده‌اند و اسلام عزیز را خشن معرفی نموده‌اند، بدترین و بزرگترین خیانت‌هاست.


آیت الله صافی گلپایگانی افزود: به هر حال یکی از افتخارات حوزه علمیه قم، مسأله تبلیغ بوده و هست. الحمدلله در زمان حاضر این مسأله بسیار آسان ‌و کم ‌زحمت شده است. در دوره پهلوی - که یکی از اهداف آنها از بین‌بردن روحانیت بود- هر شخصی که می‌خواست از تهران بیرون برود باید جواز عبور داشت و دو نفر ضامن معرفی می‌کرد، یا اگر می‌خواستیم چیزی پست کنیم، اول آن را مأموران می‌خواندند بعد اجازه می‌دادند که در صندوق بیاندازیم.


پایان پیام/

کد خبر 126342

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha