امامزاده محمدبن اصغر(ع)؛ فیروزه ای درخشان در دل دامنه کوه هوگند بشرویه

آستان مبارک مبارک امامزاده محمدبن اصغر(ع) فیروزه ای درخشان است که در دل دامنه کوه هوگند شهرستان بشرویه و در ۳۱۲ کیلومتری مرکز استان خراسان جنوبی قرار دارد و هر سال میزبان مسافران نوروزی بسیاری از سراسر کشور است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛زینب روحانی مقدم- نوروز فرصت خوبی برای سفر به مناطق مختلف برای ما ایرانیان است چرا که از مشغله های زندگی دور می شویم و به دیدن یادگارهای به جا مانده از قصه های مکرر این سرزمین، ایران می رویم.

 

هر چند شاید یکی دو هفته تعطیلی نوروز، فرصت چندان زیادی برای کاوش در میراث فرهنگی و یادگارهای کهن این سرزمین نباشد، ولی می توان گوشه هایی از تاریخ کهن و زیبایی های این ملک را به چشم دید.

 

دیدن فرهنگ مردم مختلف شهرها و روستاها، روش و منش زندگی آنان، کسب و کار و درآمدشان، کاخ های باستانی، مساجد عظیم و عبادتگاه های پر نقش و نگار، آتشگاه های باشکوه، بازارهای سنتی و پر پیچ و خم، شهرهای مختلف کشور، جزایر همیشه ایرانی و زیارت قبور نامداران عرصه های مختلف عرفان و تصوف، هنر و فرهنگ از راه های آشنایی بیشتر با پیشینه و حال تمدن کشوری است که در آن به دنیا آمده ایم.

 

خراسان جنوبی بر خلاف ظاهرش از جاذبه های گردشگری بی شماری برخوردار است و مقصد مناسبی جهت سفرهای نوروزی می تواند باشد و استان خراسان جنوبی در شرق ایران واقع شده و مرکز آن، شهر بیرجند است.

 

خراسان جنوبی، با مصوبه مجلس شورای اسلامی و پس از تقسیم استان خراسان به سه استان، در سال ۱۳۸۲ ایجاد شد و مساحت این استان ۱۵۱،۱۹۳ کیلومتر مربع است که از این نظر سومین استان ایران است.

 

*بشرویه شهر بادگیرهای خراسان جنوبی

شهرستان بشرویه به مرکز شهری با همین نام در غرب استان خراسان جنوبی و لبه کویر واقع شده است؛ در بشرویه آثار تاریخی فراوانی وجود دارند که پیشینه تاریخی تعدادی از آن‌ها به قبل از اسلام برمی‌ گردد و خوشبختانه برخی از آن‌ها هنوز به جا مانده ‌اند.

 

به‌دلیل این موقعیت جغرافیایی، آب وهوای این شهر گرم و کویری است؛ بشرویه به جهت حفظ بافت سنتی زیبای خود و بادگیرهای زیبای آن، به شهر بادگیرها در خراسان جنوبی معروف شده است.

 

در فهرست دیدنی های بشرویه بیش از ۲۲ هکتار ابنیه تاریخی و باستانی وجود دارد؛ وجه دیگر جاذبه های دیدنی بشرویه طبیعت زیبا و مناطق ییلاقی شهر است و جاهای دیدنی بشرویه موجب شده این شهر به یک منطقه گردشگری محبوب در استان تبدیل شود.

 

هم‌اکنون ۱۱ رشته فعال صنایع دستی در شهرستان بشرویه شناسایی شده است؛ این رشته‌ها عبارت از جاجیم بافی، برک بافی، پارچه بافی، خراطی، مس چکشی، گلیم بافی، سفالگری، سفره آردی، گلیم سرجامه، پَتَک بافی و پَخَل بافی است و به عنوان مثال برک بافی از هنرهایی است که قدمتی بیشتر از ۵۰۰ سال دارد.

 

* امامزاده محمدبن اصغر(ع)؛مکانی آرامبخش برای گردشگران نوروزی

شهرستان بشرویه دارای اماکن متبرکه بسیاری است که هر ساله میزبان مسافران بسیاری از سراسر کشور هستند و یکی از این اماکن متبرکه می توان به آستان مقدس امامزاده محمدبن اصغر(ع) اشاره کرد که در تپه های الله اکبر قرار گرفته است.

 

آستان مبارک امامزاده محمدبن اصغر(ع) واقع در روستای هوگند واقع در بخش مرکزی شهرستان بشرویه و در فاصله ۱۲ کیلومتری غرب شهر بشرویه در دامنه کوه هوگند قرار دارد و محیطی آرام و دلنشین برای سپری کردن تعطیلات نوروز در دامان طبیعت است و 312 کیلومتر با مرکز استان خراسان جنوبی فاصله دارد.

 

اين بزرگوار با 10 واسطه به امام حسن مجتبی(ع) منسوب بوده و معلوم شد كه يكی از گوهرهای گرانبهای خاندان عصمت و طهارت(ع) كه قرن‏‌های متمادی مردم اين ديار پروانه شمع وجودش بوده‏ اند از فرزندان دومين امام شيعيان حضرت امام حسن مجتبی(ع) هستند.

 

مردم سرزمین اسلامی ایران همواره ترجیح داده‌اند لحظات غم و شادی خود را در کنار مقدساتشان سپری کنند و به هر بهانه‌ای این ارتباط معنوی را حفظ کرده‌اند و حضور در بقاع متبرکه از جمله آستان مقدس امامزاده محمدبن اصغر(ع) هوگند فرصت خوبی برای تقویت این ارتباط معنوی در ایام نوروز است.

 

اکنون که بهار طبیعت فرصت مغتنمی را برای تفریح و سفر مهیا کرده است چه بهتر که این لحظات را به یمن حضور در جوار مرقد با صفای امامزادگان برکت و مسرت بیشتری ببخشیم.

 

آستان متبرکه مبارک امامزاده محمدبن اصغر(ع) در دامنه تپه الله اکبر و در یک کیلومتری روستا واقع شده است و اگر به بالای تپه بروید خواهید دید که شهر بشرویه دیده می‌شود.

 

بر فراز کوه امامزاده قلعه دختر مشاهده می‌شود که همراه با چشم‌انداز بسیار زیبایی از طبیعت محیطی دلنشین را برای زائران فراهم آورده است.

 

قلعه تاریخی روستای هوگند از محل مزار قابل رؤیت است و تلفیق دو بُعد زیارتی و سیاحتی این مکان و با توجه به طبیعت سرسبز و آب و هوای معتدل و آثار تاریخی همه ساله هزاران زائر از شهرستان بشرویه و دیگر شهرستان‌های استان و شهرستان‌های کاشمر، بردسکن و طبس را به سوی خود جلب می‌کند.

 

*قدمت آستان مبارک امامزاده محمدبن اصغر(ع)

زمان ساخت اولیه این بنا به درستی مشخص نیست آن چه نقل قول و سینه به سینه منتقل شده در حدود 150 سال قبل در این محل خانه‌ای گلی و خشتی وجود داشته و بعدها در سه مرحله بازسازی شده است.

 

مرحله اول سال‌های 78 ـ 76، مرحله دوم سال‌های 84 ـ 82 و در مرحله سوم سال 1388 این آستان مقدس مرمت و بازساری شده است.

 

فضای داخلی امامزاده تا ارتفاع ۱.۲۰ متر از سنگ مرمر و مابقی دیوار تا سقف گچبری شده است. جالب است بدانید که نمای داخلی گنبد نیز به طرز زیبایی نقاشی شده است. محوطه بیرونی امامزاده هوگند نیز با آجر سفال سه سانتی نماکاری شده و گنبد آن نیز سیمانکاری و به رنگ آبی مزین شده است.

 

این مکان مقدس در نزد مردم شهرستان بشرویه دارای مقبولیت زیادی است و مردم در تمام ایام سال به ویژه در بهار و تابستان به این بقعه متبرکه مشرف می‌شوند و ضمن زيارت و نماز جماعت و قرائت ادعيه روح خود را تلطيف و از فضای تفريحی سالم آن نيز در جمع‏ های خانوادگی كمال استفاده را می‌برند‌.

 

در اواسط سال ۱۳۹۰ با تلاش‏‌های انجام شده از طرف اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان بشرويه و هيئت امنا، شجره‌نامه امامزاده محمدبن اصغر(ع) از مركز دايرة‏المعارف بقاع متبركه استخراج و تحويل داده شد و طی مراسم باشكوهی در محل بقعه و با حضور انبوه مردم شهرستان پرده‏ برداری شد.

 

*امکانات رفاهی و قسمت های مختلف امامزاده محمدبن اصغر(ع)

اين امامزاده در مکانی سرسبز و کوهستانی قرار گرفته است و این منطقه سبب شده تا به صفای این آستان مقدس بیافزاید و سبب جذب گردشگران و زائران شود.

 

از لحاظ تأسيسات و امكانات این آستان مقدس دارای هشت اتاق و زائرسرا همراه با آشپزخانه و سرويس بهداشتی است و نيز سه محل پاركينگ برای خودروها و قسمت بازی كودكان نيز از ديگر امكانات موجود است و  در سه طرف امامزاده سكوهای سيمانی همراه با سيستم نورپردازی مناسب و فضای سبز و مناسب تعبيه شده است‌.

 

چشمه و قنات آب كه به وسيله كانالی پوشيده شده از شمال بقعه به‌سمت پائين سرازير و توسط جوی آب به داخل استخر سرازير می‌شود كه يک سهم از ۱۲ سهم شبانه ‌روز آن مربوط به امامزاده بوده كه با آن درخت‌ها آبياری و بقيه سهم اهالی روستا است و ضمناً آب شرب امامزاده توسط شبكه لوله‌كشی تأمين می‌شود.

 

گفتنی است که تعداد حدود ۷۰ خادم افتخاری و يک نفر خادم ثابت و پنج نفر خادم فصلی در همه مراسم‌‌ها به زائران اين امامزاده خدمت می‌كنند.

 

از مراسم و آیین مذهبی این منطقه آن است که هر ساله قافله‌ای چند هزار نفری از مردم بشرویه، بخش‌ها و روستاهای اطراف در شهریورماه در کنار امامزاده اتراق نموده و مشغول مراسم تعزیه خوانی، ادعیه و زیارت میشوند که شور و حال وصف نشدنی را ایجاد میکنند.

 

 

 

کد خبر 1259027

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha