سیدهادی سیدافقهی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان به تشریح وقایع اخیر یمن پرداخت و گفت: بحران یمن، حمله ددمنشانه آل سعود به خاک این کشور و نابود کردن تمام زیرساخت های خدماتی و اساسی در سه مرحله رخ داد. مرحله اول تهاجم همه جانبه بود که نیروهای متجاوز سعودی تا نزدیکی های صنعا پیشروی کردند و موفق به ایجاد ائتلاف بین المللی علیه یمن شدند.
وی افزود: بخش وسیعی از خاک یمن در این مرحله به تصرف نیروهای متجاوز درآمد؛ این مرحله، مرحله صدمه وارد کردن یا شوک بود. مرحله دوم "مقاومت، برخورد، ایستادگی و بازدارندگی" است که در این مرحله پیشروی نیروهای متجاوز و ائتلاف بین المللی متوقف شد.
کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: مرحله سوم شامل تعادل توان بازدارندگی در سطح نیروی زمینی و تقابل هوایی از طریق موشک های کروز و بالستیک بود که در این مرحله ارتش و کمیته یمن به همراهی قدرت انصارالله ضربات مهلکی به تاسیسات نظامی، حیاتی و اقتصادی عربستان وارد کردند.
این کارشناس مسایل خارجی تصریح کرد: البته برخی از این ضربات به امارات وارد شد اما بیشتر ضربات به تاسیسات نفتی و شرکت بزرگ جهانی عربستان "آرامکو" وارد شد. پس از این مراحل بود که موضوع آتش بس، مذاکره و آرام کردن صحنه مطرح شد.
هزینه جنگ با یمن برای عربستان بسیار زیان بار است
وی با اشاره به وساطت سازمان ملل و ملاقات هیئت عمانی و سعودی با مقامات عالی یمنی گفت: با توجه به این موضوع این سوال مطرح است که چرا هنوز عربستان سعودی به حملات خود ادامه می دهد و در مورد محاصره خود و بسته ماندن فرودگاه صنعا اقداماتی را انجام می دهد؟ در این رابطه باید بگوییم سعودی ها بعد از اینکه از مذاکره مایوس شدند و هزینه سنگینی را متقبل شدند. آنها برای اینکه بتوانند خاک یمن را اشغال و حوثی ها را سرنگون و شکست دهند و در کنار آن انصارالله را نیز شکست دهند، روز به روز هزینه بیشتری را متحمل می شدند و این هزینه برای عربستان سعودی بسیار زیان بار بود و چند بار نیز اعلام کردند که به خاطر کسری بودجه برخی از سهام شرکت نفتی بزرگ آرامکو را به فروش گذاشته و عرضه کردند.
اگر عربستان پایبند آتش بس باشد زمینه گفت گوهای یمنی_یمنی فراهم می شود
وی با بیان اینکه عربستان سعودی 2 بار با یمنی ها با میانجی گری سازمان ملل به مذاکره پرداخت و هر بار 2 ماه آتش بس اعلام کردند، گفت: در این رابطه قرار شد تا هر دو طرف؛ مفاد آتش بس را رعایت کنند اما عربستان سعودی حتی به 10 درصد از مفاد آتش بس پایبند نشد و در بار سوم که در حال حاضر در حال جریان است، انصارالله قدری سخت تر برخورد کرد و مدت آتش بس را از 2 ماه به شش ماه تغییر داد که اگر عربستان سعودی پایبند ماند. در این مرحله مقدمه سازی و بسترسازی برای گفت و گوهای یمنی - یمنی آماده می شود.
وی ادامه داد: علت اینکه سعودی ها هنوز به شیطنت های خود ادامه می دهند، این است که سعودی ها از موضع قدرت می خواهند وارد مذاکره شوند و می خواهند بگویند که اینچنین نیست که ما شکست خورده ایم و طالب مذاکره و آتش بس هستیم در حالی که همین گونه است.
سعودی ها اگر مطمئن به پیروزی بودند، 20 سال دیگر به جنگ یمن ادامه می دادند
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: سعودی ها اگر مطمئن به پیروزی بودند، 20 سال دیگر به جنگ یمن ادامه می دادند اما می دانند که آنها در تله جنگ فرسایشی گرفتار شدند و مانند یک زخم خون چکان بودجه نظامی، هزینه سیاسی، فشار درونی و بین المللی و منطقه ای بر دوش آنها سنگینی می کند.
وی با طرح این سوال که چرا اکنون عربستان سعودی با تشویق آمریکایی ها و میانجی گری سازمان ملل اعلام آتش بس می کند؟ گفت: به یاد داریم که یک سال پیش جنگی در اوکراین و روسیه رخ داد. بعد از این جنگ صادرات نفت و گاز و بحران غذا ایجاد شد و هنوز هم کشورهای اروپایی با زحمت وضعیت خود را مدیریت می کنند زیرا بسیاری از شرکت های اروپای غربی به گاز روسیه احتیاج داشتند که به عنوان مثال می توان به کشور لهستان اشاره کرد که گاز آنها قطع شده بود و باید از آمریکا یا هر کشور دیگری با چهار برابر قیمت گاز و نفت مورد نیاز خود را تامین کنند.
آمریکا عربستان را تشویق می کند که حداقل یک آتش بس شکننده ایجاد کند
سیدافقهی تصریح کرد: با توجه به اینکه آمریکا مشاور اصلی جنگ است اکنون اجازه نمی دهد این جنگ به پایان برسد و به فکر افتاد که نکند انصارالله مجددا به تاسیسات نفتی عربستان آرامکو حمله کند. عربستان سعودی بزرگترین صادرکننده نفت است و روزی 12 میلیون و 300 هزار بشکه نفت صادر می کند و اگر ضربه ای به این موضوع بخورد و 30 یا 50 درصد نفت عربستان متوقف شود، بحران انرژی در جهان ایجاد می شود و این برای آمریکا و اروپا بسیار وحشتناک است.
وی با بیان اینکه آمریکا عربستان را تشویق می کند که حداقل یک آتش بس شکننده ایجاد کند، خاطرنشان کرد: برای عربستان بسیار ناگوار است که تسلیم گروه "ملیشیا" شود که معتقد است این گروه توسط سپاه پاسداران ایران آموزش دیدند و معتقد است این افراد باید از یمن اخراج شوند.
وی اظهار کرد: امروز وزیر خارجه عربستان رسما با مقامات صنعا مذاکره می کند یعنی مستقیما اقرار و اعتراف می کند که انصارالله و دولت وفاق ملی یمن که پایتخت آن صنعا است را به رسمیت شناخته اند.
موضع جمهوری اسلامی ایران در بحران یمن واضح است
سیدافقهی در این زمینه که آیا این آتش بس پایدار است و می تواند مقدمه مذاکرات یمنی باشد؟ خاطرنشان کرد: از آغاز بحران و حمله غیر اخلاقی، غیر قانونی و غیر انسانی سعودی ها به یمن، موضع جمهوری اسلامی ایران واضح بود؛ مخصوصا مقام معظم رهبری، اظهار داشتند که "عربستان سعودی همان اندک وقاری هم که داشت از بین رفت و حتما مردم یمن پوزه سعودی ها را به خاک می مالند" که اکنون سعودی ها التماس می کنند که با هم مذاکره کنیم.
این کارشناس سیاسی خاطرنشان کرد: ایران از ابتدا معتقد بود که راه حل بحران یمن راه حل سیاسی و دیپلماتیک است و راه حل آن نظامی نیست. علیرغم هیاهو، جنجال و تبلیغات رسانه ای در محافل بین المللی هر جا سعودی ها بودند، ما را متهم کردند اما هیچ سند موثقی مبنی بر اینکه ایران در یمن در حال جنگ است و ایران نیرو به یمن اعزام کرده یا به یمن اسلحه می دهد، ارایه نکردند.
اولین خواست سعودی ها در ملاقات مقامات ایرانی این است یمنی ها تسلیم خواسته آنها شوند
وی گفت: سعودی ها در پای میز مذاکرات که در بغداد میان ایران و سعودی ها برگزار شد، اولین خواسته شان این بود که به یمنی ها فشار بیاوریم تا تسلیم خواسته های سعودی ها شوند؛ جمهوری اسلامی ایران هرگز چنین اجازه ای را به خود نمی دهد و هرگز چنین چیزی را از یمنی ها نخواهد خواست. ما وکیل وصی یمن نیستیم و خودشان مردمانی شریف، استقلال طلب و مقاوم هستند و این موضوع را نمی پذیرند.
سیدافقهی در مورد نقش ایران در حل مسئله یمن و عربستان گفت: ایران می تواند از یمن بخواهد که زمینه گفت و گوهای یمنی یمنی را فراهم کند و برای این موضوع آماده باشد اما عربستان هم باید یک حسن نیت نشان بدهد و گامی در این راه بردارد. محاصره زمینی، هوایی و بسته شدن فرودگاه صنعا که تنها فرودگاه ارتباط یمن با جهان است و ممانعت از ورود کشتی های حامل سوخت و غذا به بندر الحدیده از اقدامات سعودی ها است. باید سیاسیون یمن باور کنند که عربستان سعودی می خواهد این مسئله را حل کند.
عربستان سعودی همچنان باید در چنبره و باتلاق یمن بماند
وی گفت: عربستان سعودی همچنان باید در چنبره و باتلاق یمن بماند و هرچه بیشتر در این باتلاق بماند، رسوایی جهانی بیشتر و هزینه سنگین نظامی و اقتصادی را متحمل می شود و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه ادعای کذب و خلاف واقع سعودی ها را نمی پذیرد و برعکس، این سعودی ها هستند که حتی از کمک اسراییل برای جنایات خود فروگذار نکردند.
جمهوری اسلامی در مواضع خود محکم ایستاده و سعودی ها باید دست از شرارت بردارند
سیدافقهی با اشاره به مذاکرات ایران و مقامات سعودی در بغداد در آینده نزدیک تصریح کرد: ما همچنان در مواضع خودمان محکم ایستاده ایم و از سعودی ها می خواهیم که دست از شرارت بردارند و بستر را برای گفت و گوهای یمنی یمنی آماده کنند و به سمت صلح و پایان جنگ یمن حرکت کنند.
وی در مورد آتش بس یمن و عربستان در ماه رمضان تصریح کرد: ممکن است آتش بس در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد اما در هیچ یک از سال های گذشته که اکنون قریب به هشت سال از بحران یمن می گذرد، عربستان سعودی هرگز پایبند آتش بس در ماه مبارک رمضان نبوده است و بمباران ها، تجاوزها و حملات توپخانه ای و پروازهای نظامی هوایی، محاصره و کارشکنی در رساندن غذا و دارو ادامه داشته و مردم یمن همیشه از سازمان ملل گله مند بودند که چرا به عربستان سعودی فشار نمی آورد؛ مگر نقش سازمان بین الملل میانجی گری نیست؟
وی گفت: عربستان سعودی از ماه مبارک رمضان به عنوان یک نوع عوام فریبی برای جهان اسلام استفاده می کند که بتواند احساسات جهان اسلام را به سمت خود جذب کند و این مردم یمن هستند که آتش بس عربستان را رد می کنند اما همیشه عربستان سعودی آتش بس را شکسته و به آن پایبند نبوده است و حملات خود را در ماه مبارک رمضان و سایر ماه های سال ادامه داده است.
نظر شما