به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از آلبوم موسیقایی نوروز و بهار ایرانی از تولیدات مرکز موسیقی حوزه هنری چهارشنبه 30 فروردین ماه با حضور هوشنگ جاوید گردآورنده این اثر موسیقایی، محمد سریر رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی و رضا مهدوی، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری و جمعی از هنرمندان برگزار شد.
از بزرگان موسیقی ایرانی باید بیشتر از اینها دلجویی کرد
رضا مهدوی، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری درابتدای این مراسم که در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد از انگیزه های حوزه هنری برای انتشاراین آلبوم موسیقایی گفت.
وی با اشاره به ویژگیهای موسیقی نوروز خاطر نشان کرد: نوروز یکی از مظاهر زیبایی خداوند است که به یاد آورنده رستاخیز دنیای کنونی ماست که لزوما یاد آور بدی ها نیست بلکه پرداختن به زیرساختهای فرهنگی و آیینی ماست که نشاط و معنویت را به انسان یادآور می شود.
این هنرمند و موسیقی دان ادامه داد: به اعتقاد من هرآهنگ و موسیقی ریتمیکی نمی تواند موسیقی نوروز تلقی شود . موسیقی نوروز یک آیین است که دارای زیر شاخه های متعددی است و می تواند در قالب های گوناگون به مخاطب ارائه شود بنابراین هر موسیقی که با عنوان نوروز تولید می شود نمی تواند به عنوان " نوروز خوانی " نام بگیرد، این در حالی است که ما در بسیاری از موارد هم به نغمه های غم انگیزی می رسیم که در ریشه در موسیقی نوروزی دارد و صرفا ملودی شادی نیست.
مهدوی افزود: در مجموعه " نوروز و بهار ایرانی " که حاصل زحمات زیاد آقای جاوید در عرصه موسیقی نواحی است تلاش شده تا صرفا به معرفی ملودی های شاد نوروزی اکتفا نشود به همین جهت در این آلبوم شما با ملودی ها و موسیقی برخورد خواهید کرد که نغمه های حزن انگیز نیز در آن وجود دارد و می تواند در معرفی کامل فرهنگ نوروز به مخاطب نقش موثری ایفا کند.
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در بخش دیگری از صحبتهای خود از رسانه ملی در کم توجهی نسبت به بزرگان موسیقی ایرانی درمراسم تحویل سال انتقاد کرد و گفت: اصولا در فرهنگ نوروزی باید از بزرگان در هرشاخه ای از فرهنگ و هنر دلجویی کرد اما متاسفانه در نوروز امسال ما شاهد بودیم که دوستان ما در رسانه ملی از هنرمندان جوان موسیقی پاپ در مراسم سال تحویل دعوت کردند . جوان هایی که با تیپ های امروزی نتوانستند معرف خوبی برای فرهنگ و هنر ایرانی باشند.
وی خاطر نشان کرد: به هیچ عنوان منکر حضور جوانان هنرمند و موسیقی پاپ نیستم اما بپذیریم که در طول سال همه تجهیزات رسانه ای و رسانه ملی در اختیار همین جوانان است که می توانند آثار خود را ارائه کنند اما چه خوب می شد که در مراسم تحویل سال به رسم ادب و احترام سراغ بزرگان این عرصه می رفتیم و با این اقدام از آنها دلجویی می کردیم و به نظر من اینها گوشه ای از فرهنگ معرفتی و الهی نوروز است که می تواند در همه ابعاد تبلور پیدا کند. ما نیز کوشیدیم تا در این آلبوم گوشه ای ازاین معرفت الهی را در حد بضاعت خود به مخاطب ارائه دهیم .
مهدوی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به فعالیتهای مرکز موسیقی حوزه هنری در تولید آلبوم های فاخر عرصه موسیقی تاکید کرد : این گونه حرکت ها فقط گام هایی کوتاه در معرفی فرهنگ 7 هزار ساله ایرانی است که ما به واسطه این اهمیت تلاش کردیم تا در یک فضای مناسب رستاخیز طبیعت را با نگاه نوروز ایرانی به مردم عزیز کشورمان ارائه دهیم.
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری با بیان اینکه دستگاههای فرهنگی کشور باید فرصت بیشتری را در اختیار پژوهشگران ایرانی برای مطالعه در عرصه موسیقی ایرانی قرار دهند از تمام منتقدان و فعالان عرصه موسیقی در حوزه های مدیریتی و اجرایی خواست تا با نقد این گونه آثار موسیقایی حوزه هنری را یاری کنند.
وی همچنین با درخواست از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی مبنی برارسال این اثر از طریق سفارت خانه ها در کشورهای دیگر گفت : به نظرم این آلبوم موسیقایی آن قدر دارای ارزش است که بتواند در دسترس عالمان تمام عرصه ها قرار گیرد، هنرمندانی که در تولید این آثار حضور داستند ناقلان شفاهی موسیقی ایرانی هستند که بیشتر آنها در دانشکده ها و نهادهای علمی حضور ندارند اما مردمانی هستند که جان مایه هنر تمدن ساز ایران زمین را معرفی کرده اند و امیدوارم همه درکنارهم در حفظ موسیقی ایرانی و حفظ و احیای آن کوشا باشیم.
نوروز و بهار ایرانی اثری شایسته در معرفی شایستگی و صداقت موسیقی ایرانی
محمد سریر، رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی با تقدیر از مرکز موسیقی حوزه هنری در تولید و تهیه آثار موسیقایی ارزشمند گفت: در شرایطی که روز به روز در حال از بین رفتن فرهنگ و موسیقی غنی ایرانی هستیم تولید چنین آثار ارزشمندی می تواند دستمایه ای برای خلاقیت یادگیری و استفاده نسل آینده از فرهنگ شفاهی موسیقی ایران باشد.
وی ادامه داد: هوشنگ جاوید یکی از پژوهشگران برجسته عرصه موسیقی است که توانسته اثری ارزشمند را به مخاطب ایرانی ارائه دهد. از سویی دیگر این اثر دارای ویژگی بسیار با ارزشی است و آن گستردگی آثار ارائه شده است که تا به امروز من شاهد جمع آوری یکسان آنها در یک اثر مطلق متعلق به نوروز نبودم.
این هنرمند برجسته عرصه موسیقی خاطر نشان کرد: ماندگاری این نغمه ها که همگی برگرفته از موسیقی نواحی ایران است نشان دهنده ارزش این موسیقی هاست که حقانیت خود را ثابت کرده اند و باعث شدند که هیچگاه از حافظه تاریخی مردم پاک نشود و این نشان دهنده درونی بودن پیوندهای ملی مردم کشورمان است و به آن افرادی که همواره به این نوع آثار نگاه مشکوکی دارند باید بگویم اهمیت این نوع موسیقی برآمده از تولید آنها توسط توده مردم است که هیچگاه خود را جدای از آنها ندانسته و اثری را تولید کردند که تصنعی نبوده و نیست.
سریر در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به تلاشهای محمدرضا درویشی در تألیف آثار پژوهشی عرصه موسیقی نواحی، به تلاشهای هوشنگ جاوید در زمینه تولید این آلبوم موسیقایی اشاره کرد و گفت: تمام این تلاشها نشان دهنده صداقت و حقیقت در آواز و موسیقی ایرانی است که هم در برگیرنده لحظات خوش و هم در برگیرنده لحظات حزن انگیز نوروز در ایران است. در واقع به اعتقاد من این آلبوم که حاصل تلاش مرکز موسیقی حوزه هنری در عرصه موسیقی است نشانی برای اثبات وجود صداقت در موسیقی ایرانی است.
پیشنهاد ارسال آلبوم نوروز و بهار ایرانی به کشورهای حوزه نوروز
بهروز وجدانی، پژوهشگر هنر و میراث فرهنگی نیز که در این مراسم حضور داشت ضمن اشاره به اقدامات ایران در ثبت جهانی نوروز در یونسکو طبق کنوانسیون 2003 این سازمان و همچنین ثبت ردیف دستگاهی موسیقی ایرانی تأکید کرد، یکی از بخشهای مهم و اساسی ثبت جهانی پرونده نوروز در یونسکو موسیقی نوروز است که ای کاش این آلبوم در آن زمان تولید شده بود و ما می توانستیم با پشتوانه بیشتری نسبت به ثبت جهانی پرونده نوروز اقدام کنیم.
وی ادامه داد: پیشنهاد من در تأیید صحبتهای آقای مهدوی این است که آلبوم نوروز و بهار ایرانی از طریق مراجع رسمی فرهنگی کشورمان از جمله سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان میراث فرهنگی و حتی یونسکو به کشورهای حوزه نوروز ارسال شود.
وجدانی با اهمیت بر شمردن جایگاه موسیقی نوروز در منابع علمی موسیقی ایرانی و تلاشهای هوشنگ جاوید در گردآوری این موسیقی از حوزه هنری به خاطر تلاش در تهیه و تولید این آثار تقدیر کرد گفت: از همان زمان که در سازمان میراث فرهنگی حضور داشتم نقش حوزه هنری در نگهداری و اختصاص آرشیو خود برای تکمیل پرونده-های ثبت معنوی و جهانی، نقشی انکار ناپذیر است و من امیدوارم که این دیدگاه در زمانی که اشاعه فرهنگ ملی ما ساعت به ساعت در حال جدا شدن است استمرار پیدا کند.
برای تولید این آلبوم جیب ندوختم
هوشنگ جاوید، پژوهشگر و گردآورنده آلبوم موسیقایی نوروز و بهار ایرانی هم در این مراسم گفت: بعد از اینکه این مجموعه را به حوزه هنری تحویل دادم خیلی ها به من گفتند که پول فر اوانی را به جیب زده ام در حالی که باید به این دوستان بگویم در حال حاضر که مشغول سخنرانی هستم دغدغه کرایه خانه ام را دارم و بسیار خوشبختم که هر آنچه تاکنون برای اشاعه موسیقی نواحی تقدیم جامعه موسیقی شده از هزینه شخصی خودم انجام گرفته و فقط موقعه ارائه بوده که به من مبلغی را دادند. بنابراین به دوستان خودم دوباره می گویم که من برای این کار جیبم را ندوختم.
جاوید در بخش دیگری از صحبتهای خود ضمن انتقاد از بی توجهی دستگاههای فرهنگی به آئینهای موسیقایی کشورمان گفت: متأسفانه ما از نوروز غافل مانده ایم و فقط به شادیانه های آن تمرکز داشتیم. در حالی که من در آرشیو خود ساعتها مرثیه نوروزی دارم که به دلیل برخورد ماههای عزاداری محرم و صفر با عید نوروز برای مخاطبان ارائه شده اما متأسفانه با بی توجهی دستگاههای فرهنگی مواجه شده است. حتی ما برای تداخل اعیاد اسلامی با عید نوروز هم بی توجه بوده ایم.
این پژوهشگر صاحب نام موسیقی تصریح کرد: سال آینده عید نوروز در ایام فاطمیه قرار می گیرد آیا مسئولان ما اقدامی کرده اند که این ایام و موسیقی آن باید به چه شکل به مخاطب ارائه شود؟ مسئول این بی توجهی ها کیست؟ آیا من به تنهایی می توانم کاری را ادامه دهم؟ آیا نمی توان گفت که استقلال موسیقی ما از بین رفته است؟
وی ادامه داد: بسیاری از دوستان بر این باور بودند که ما در موسیقی نوروز حرفی برای گفتن نداریم اما من ثابت کردم که در تمام زمینه ها موسیقی نوروز حرفی برای گفتن دارد. من خود از افرادی هستم که برای این انقلاب تلاش کردم و همه می دانیم که شعار این نظام استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود. آیا با این اوضاع و احوال استقلال موسیقی ایرانی زیر سئوال نیست.
بنا به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، جاوید با اشاره به تلاشهای پژوهشگران واقعی عرصه موسیقی و عدم توجه مسئولان به موسیقی گفت: واقعاً جایگاه من به عنوان یک پژوهشگر عرصه موسیقی کجاست؟ تفاوت امثال درویشی، وجدانی و من با آن پژوهشگری که با اینترنت پژوهش می کند و هیچ زحمتی به خود نمی دهد در کجاست؟ آیا ما به جشن مردگان در نوروز فکر کرده ایم؟ آیا می دانیم بازی های نوروزی ریشه در موسیقی دارند؟ متأسفانه تضاد در دستگاههای فرهنگی باعث شده که استقلال موسیقی ایرانی از بین برود و امیدوارم در آینده این اتفاق شکل بهتری به خود بگیرد.
گفتنی است، در پایان این مراسم لوح تقدیری از سوی حوزه هنری به هوشنگ جاوید گردآورنده آلبوم موسیقی بهار و نوروز ایرانی اهدا شد.
پایان پیام/
نظر شما