«چهل و یک مجلس» منبعی برای نسخه‌های تعزیه

یک نویسنده اثری با عنوان «چهل و یک مجلس» گردآوری کرده که در دوره ناصرالدین شاه کتابت شده و منبعی برای نسخه‌های تعزیه و روضه بوده است.

به گزارش خبرگزاری بشستان، محمد جواد مرادی‌نیا درباره «چهل و یک مجلس» گفت: این کتاب نسخه خطی از کتابی با عنوان «چهل و یک مجلس» است که در دوره ناصرالدین شاه و مشخصا سال 1295 قمری توسط کاتبی با نام حسین بن محمد خوانساری کتابت شده که بر اساس آن نسخه‌های تعزیه و روضه را می‌نوشتند و در واقع منبعی برای روضه‌خوانی و تعزیه بوده است.

 

وی در مورد ویژگی خاص این اثر گفت: عنوان اصلی این کتاب چهل و یک مجلس تعزیه و روضه است و موضوع آن شرح تعدادی از غزوه‌های پیامبر اسلام و تطبیق آن با حوادث عاشورا است که نویسنده غزوه‌های پیامبر اکرم (ص) را آورده و بررسی کرد که بین این غزوات و واقعه عاشورا چه شباهت‌ها و تناقض‌هاییی وجود داشته است.

 

این نویسنده ادامه داد: نویسنده این کتاب آمده یک موضوعی را از جنگ‌های صدر اسلام انتخاب کرده و با حادثه ای در روز عاشورا مقایسه کرده است. حالا این قیاس یک وقت شباهت دو حادثه و یک وقت هم تضاد و تناقض را می‌رساند.

 

بنا بر گزارش سوره مهر، مرادی‌نیا هدف از گردآوری این اثر را احیای اقداماتی دانست که شیعیان برای حفظ تاریخ وقایع صدر اسلام و روز عاشورا انجام داده‌اند و افزود: هنر شیعه این بود که نگذاشت واقعه کربلا از بین برود، بلکه هر روز پررنگ‌تر شد و در طول تاریخ بعد از آن، الهام بخش حرکت‌های مردمی و اسلامی بوده و هست؛ لذا با این کار خواستم یک مورد از هنرهای شیعه با هدف نشان دادن واقعه کربلا را نشان دهم.

 

این محقق و پژوهشگر در مورد تطبیق دادن این اثر با کتاب‌ها و اسناد تاریخی اظهار داشت: تا آنجایی که می‌توانستم منابع مورد استفاده نویسنده را پیدا کردم و تطبیق دادم، اما بعضی جاها هم پیدا نکردم و ممکن است که نویسنده در آن زمان دسترسی داشته ولی ما امروز به این منابع دسترسی نداریم.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 124877

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha