خبرگزاری شبستان_آذربایجان غربی_ زیبا کیومرثی:
چهل و چهار سال پیش، حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی، مجاهد نستوه در مسجد اعظم ارومیه خطبه حماسی، پرشور و احساسی خواند و مردم را به قیام مسلحانه علیه رژیم شاه دعوت کرد.
حجت الاسلام غلامرضا حسنی پیش از انقلاب، سر دفتری ازدواج و کشاورزی را داشت. او از مخالفان دودمان پهلوی بود و به گفتهٔ خود از ۱۸ سالگی تا روزی که زنده بود «قبل و بعد از انقلاب» همیشه اسلحه گرم به همراه داشته و به مبارزه مسلحانه با نظام پهلوی پرداختهاست.
او در ماههای انتهایی حکومت پهلوی هم، از عوامل مؤثر در بسیج مردم علیه حکومت بود. «جمشید حقگو»، نخستین استاندار آذربایجان غربی، نقل میکند که حجت الاسلام والمسلمین حسنی یکروز در بالای منبر بهطور غافلگیرانه یک کلاشنیکف از زیر عبای خود درمیآورد و میگوید: مردم این یک تفنگ است نوک مگسک قلب شاه! مردم با دیدن این صحنه به هیجان در میآیند و از آن تاریخ، مردم ارومیه به سرعت مسلح میشوند.
نیروهای رژیم طاغوت قبل از دوم بهمن اعلام کرده بودند که روز دوم بهمن به خیابان ها ریخته و به مقابله با مردم خواهند پرداخت به همین خاطر شبانه ستادی به فرماندهی حجت الاسلام حسنی امام جمعه ارومیه و سایر همرزمان تشکیل شد تا در دوم بهمن به صورت مسلحانه در برابر نیروهای طاغوت حاضر شوند. پس از آن، نیروهای زرهی ارتش شاهنشاهی در حالیکه از پادگان قوشچی برای سرکوب نهضت، عازم شهر شده بودند با گلوله های تانک مردمی را که در داخل مسجد و پشت بام سنگر گرفته بودند هدف قرار دادند.
درگیری و شلیک گلوله علیه یکدیگر ساعت ها طول کشید و پس از سه ساعت و نیم امنیت در شهر برقرار شد. گنبد مسجد اعظم در اثر این درگیری آسیب دید و سال های سال به عنوان نماد مقاومت، انقلابی گری، دیانت و سلحشوری ارومیه ای ها پابرجا بود.
مردم با رهبری حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا حسنی تنها با چند اسلحه کلاشینکف در مقابل تانک های رژیم تا به دندان مسلح ایستادند و در این مبارزه مسلحانه بر متجاوزان حریم مقدس مسجد فائق آمدند. و این چنین بود که دوم بهمن به عنوان سالروز به توپ بسته شدن مسجد اعظم ارومیه و آغاز جنگ مسلحانه مردم ایران اسلامی علیه رژیم پهلوی توسط مردم غیور ارومیه ثبت و در خاطره ها ماندگار شد.
گر چه قیام های خیابانی مردم قم در 19 دی و مردم تبریز در 29 بهمن سال 56 پایه های سطلنت 2500 ساله طاغوت در ایران را لرزاند اما قیام دوم بهمن سال 57 مردم ارومیه به عنوان اولین اقدام مسلحانه تیر خلاصی بر این حکومت ستم شاهی بود. واقعه مسجد اعظم ارومیه نه تنها یک درگیری خیابانی چند ساعته که نقطه عطفی است در تاریخ ایران که اگر به دقت موشکافی و تحلیل و بررسی شود معلوم می شود که سهم به سزایی در بیداری و تسریع روند به سرانجام رسیدن انقلاب داشته است.
متاسفانه تاکنون در این خصوص کم سخن به میان رفته و یا بهتر بیان شود گرد غفلت و فراموشی این حادثه مهم و تاثیرگذار انقلاب اسلامی می رود که از خاطره ها بزداید و با گذشت بیش از سه دهه از آن رخداد تاریخی، آن گونه که شایسته و درخور رشادت ها و دلاور مردمی های مردان مبارز آن روز است، پرداخته نشده است.
تاریخ کشور به خصوص انقلاب اسلامی گواه بسیاری بر دلیرمردی و ایستادگی و گذشت و پایداری ملت شهید پرور آذربایجان غربی به خصوص ارومیه را در دل دارد،
نقشی که مردم این دیار در روزهای مبارزه علیه رژی ستم شاهی و به بار نشاندن درخت تنومند انقلاب اسلامی برعهده دارد شاید به کرات بیان نشده اما هیچ گاه از حافظه تاریخی کشور زوده نخواهد شد.
نظر شما