به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان فارس، ستار خالدیان، امروز یکشنبه (25 دی) در جمع خبرنگاران، از برگزاری همایش پاسداشت «ابنمقله شیرازی» ادیب، خوشنویس و مبتکر خطوط دوره عباسی در دانشگاه «هنر» شیراز خبر داد و گفت: مشاهیر و مفاخر علم و ادب و هنر در هر جامعه، آیینهای از میراث تمدن و فرهنگ آن جامعه به شمار میرود و شخصیتهای تاریخی و هنری از افتخارات ارزشمند ما هستند.
رئیس دانشگاه «هنر» شیراز گفت: خطه فارس و شهر شیراز، در طول تاریخ مهد دانشمندان، ادبا و هنرمندان بزرگی بوده است که آوازه نام آنان در جای جای این کره خاکی مشهود است.
وی اظهار کرد: بزرگداشت مفاخر و مشاهیر ادبی و هنری، گامی بلند در زمینهی تقویت فرهنگ، ادب و هنر است و میتواند زمینهساز پرورش شخصیتهای بزرگ در زمینۀ علم و هنر باشد و البته اینگونه مراسمها، حداقل کاری است که میتوان در شأن و مقام بزرگان ادبی و هنری انجام داد.
خالدیان تصریح کرد: دانشگاه «هنر» شیراز باهدف معرفی و پاسداشت یکی از شخصیتهای بزرگ ادبی و هنری ایران و جهان اسلام «ابنمقله شیرازی» اقدام به برگزاری همایش پاسداشت این شخصیت تاریخی کرده است.
وی، به معرفی مختصری از «ابن مقله شیرازی» پرداخت و گفت: «ابن مقله»، در تاریخ هنر خوشنویسی نه تنها در ایران و جهان اسلام از جایگاه والایی برخوردار است، بلکه در سطح جهانی نیز این شخصیت ادبی-هنری جایگاه ممتازی دارد.
خالدیان گفت: زندگینامه «ابن مقله شیرازی»، آثار و تالیفات او، زیباییشناسی آثار و نقش او در سبک، پیشبرد و ارتقای هنر خوشنویسی از جمله محورهای این همایش است که از مهرماه فراخوان آن منتشر شده و آثار ارسال شده به دبیرخانه این همایش در دست داوری است.
دبیر اجرایی همایش پاسداشت «ابن مقله شیرازی» از برگزاری این همایش در روزهای ۲ و 3 بهمن ماه در دانشگاه «هنر» شیراز خبر داد و گفت: پاسداشت «ابن مقله»، بهصورت یک همایش 2 روزه، با ارائه مجموعهای از برنامههای پژوهشی، فرهنگی و هنری همراه خواهد بود که از آن جمله میتوان به سخنرانی و ارائه مقاله 14 نفر از پژوهشگران، استادان و خوشنویسان و چاپ و رونمایی از کتابها و آثار در پیوند با «ابن مقله» و هنر خوشنویسی، مانند آثار و تالیفات «ابن مقله»، آثاری درباره خط نسخ و مجموعهمقالات درباره ابنمقله و همایش بزرگداشت او اشاره کرد.
بهگفته رئیس دانشگاه «هنر» شیراز، برپایی نمایشگاه نمونههای خط «ابن مقله» و پیروان مکتب «ابن مقله» و برگزاری کارگاههای تخصصی در حوزه خوشنویسی از دیگر ویژه برنامههای پاسداشت «ابن مقله شیرازی» در این دانشگاه است.
وی ضمن دعوت از عموم افراد بهویژه ادبا و هنرمندان برای شرکت در همایش «ابنمقله شیرازی»، از حضور مسئولان ملی و استانی و استادان و هنرمندان شاخص در عرصههای گوناگون هنری در این همایش خبر داد و اعلام کرد: همایش پاسداشت «ابن مقله شیرازی» برنامه مشترک انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی و دانشگاه «هنر» شیراز است که با همکاری نهادهای مختلف از جمله ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، سازمان کتابخانه ملی و مرکز اسناد فارس، سازمان سیما، منظر و فضای شهری و سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز شیراز ترتیب یافته است.
خاطر نشان می شود، ابوعلی محمدبن علی بن حسین یا حسن بن عبدالله (328 - 272 هجری قمری)، وزیر دستگاه عباسیان بوده و بیشتر زندگانی خود را در بغداد سپری کرده است؛ اما بخش عمدهای از زندگانی خود را در شهر شیراز به سر برده است.
او برای زیبایی خط ۱۲ قاعده معین کرد و ۶ نوع خط، بهنامهای محقق، ریحان، ثلث ریحان، توقیع، رقاع و نسخ را اختراع کرد و 2 اثر با عنوانهای رسالة فی علمالخط و القلم (محفوظ در دارالکتب قاهره) و رسالة فی میزان الخط (محفوظ در مکتبه عطّارین تونس) از خود به جا گذاشت که در محورهای موضوعی این همایش، به مسائل مختلف در پیوند با این ادیب و هنرمند نامدار پرداخته شده است.
نظر شما