به گزارش خبرنگار شبستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی سه شنبه 29 فروردین با 144 رای موافق، 28 رای مخالف و 14 رای ممتنع از مجموع 204 رای با کلیات طرح اصلاح مواد 196 و 197 آیین نامه داخلی مجلس موافقت کردند.
در ابتدای بررسی کلیات این طرح محمدامین رحیمی با نماینده ملایر به عنوان یکی از طراحان این طرح گفت: این طرح درخصوص نحوه بررسی سوال از رییس جمهور و در راستای کارآمدی این ماده از آیین نامه است.
وی با تاکید بر اینکه مجلس در هر مقطعی اقدام به اصلاح قوانین می کند یکی از امکاناتی که قانون اساسی برای نظارت در اختیار مجلس قرار داده است بحث سوال از رییس جمهور و وزرا است و می بینیم که اصلاح چگونگی سوال از وزرا چقدر در مجلس هشتم موثر واقع شد اما چون در مورد سوال از رییس جمهور تاکنون تجربه ای نداشتیم لذا ایرادات این موضوع نیز مشخص نبود.
رحیمی بیان کرد: اگر در مورد چگونگی سوال از رییس جمهور همانند وزرا عمل کنیم که نمایندگان بتوانند بعد از سخنان رییس جمهور صحبت کنند و سپس رای گیری شود بهتر است.
وی با تاکید بر اینکه ما طراحی این طرح قصد مقابله و برخورد با چگونگی رفتار رییس جمهور در حین بررسی سوال را نداریم گفت: هر چه مجلس از این ابزار نظارتی خود استفاده کند بهتر است و در واقع اثر واقعی در اصلاح امور دارد.
رحیمی با بیان اینکه ما می خواهیم سوال از رییس جمهور را موثرتر کنیم اظهار کرد: این موضوع به هیچ وجه سیاسی و جناحی نیست و برای این دولت و مجلس نیز مطرح نیست بلکه برای رفع ایرادات قانون است.
محمد جواد ابطحی نماینده خمینی شهر به عنوان اولین مخالف کلیات این طرح گفت: نمایندگان نباید این طرح را از دید سیاسی صرف نگاه کنند اگر چه ممکن است انگیزه ها و علل سیاسی نیز در این طرح مطرح باشد اما این طرح از نظر حقوقی با اصل 97 قانون اساسی مغایرت دارد.
وی اضافه کرد: براساس قانون اساسی رییس جمهور وظایف و اختیاراتی دارد مثلاً رییس جمهور طبق اختیاراتش می تواند وزیری را از کار برکنار کند و ما به عنوان نماینده مجلس نمی توانیم بگوییم چرا چنین کاری را انجام داده است و شاید فقط بتوانیم راجع به وظایف رییس جمهور صحبت کنیم.
ابطحی تاکید کرد: ما نمی توانیم اختیارات رییس جمهور را کاهش دهیم و به همین دلیل این طرح باید کارشناسی تر بررسی شود و بهتر است نمایندگان آن را رد کنند و برای بررسی دقیقتر به کمیسیون ارجاع دهند و ان را در مجلس نهم بررسی کنیم.
روح الله حیدری دست نایی نماینده اردل و فارسان نیز در موافقت با این طرح با اشاره به سخنان ابطحی مبنی بر مغایرت این طرح با اصل 97 قانون اساسی گفت: شبهه ای که آقای ابطحی مطرح کردند تنها مربوط به این طرح دو فوریتی نیست زیرا ما سابقاً طرح های زیادی داشتیم که بر همین سیاق بررسی می شدند.
وی با تاکید بر اینکه اصلاح آیین نامه را باید مقوله ای کاملاً طبیعی و متعارفانه و عالمانه دید گفت: ما باید این طرح را از حاشیه ها دور کنیم زیرا ظرفیت های آیین نامه ای و قانون اساسی به مجلس را این اجازه را داده است که طرح ها و قوانین را اصلاح کند.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه تا یک قانونی به مرحله اجرا گذاشته نشود عیوب آن مشخص نمی شود لذا در مورد سوال از رییس جمهور نیز اینگونه بود یعنی ما چون تاکنون این ماده از آیین نامه را اجرایی نکرده بودیم عیوب آن را نمی دانستیم اما پس از اجرای طرح سوال از رییس جمهور پی به نقص های این ماده از آیین نامه بردیم و باید این نقص ها را با طرحی اصلاح کنیم.
وی اضافه کرد: قطعاً ملت ما این سوال برایشان مطرح است که چرا مجلس علی رغم مباحث مهمی همانند گرانی، تورم و بودجه همچنان در پی اصلاح چنین موضوعاتی است و این طرح سوال ملت درست است اما اگر به عملکرد مجلس هشتم نگاه کنیم می بینیم مجلس هشتم کارنامه درخشانی در مباحث اقتصادی دارد ولی این موضوع یعنی اصلاح این ماده از آیین نامه نیز مهم است.
وی با اشاره به اعتقاداتی که به این طرح از سوی برخی از افراد بیان شده است و آن را حرکت سیاسی دانسته اند گفت: چرا فکر می کنیم این حرکت سیاسی است مگر شان ما این نیست که عالمانه و دلسوزانه و حکیمانه کار کنیم.
ستار هدایتخواه نماینده دنا و بویراحمد نیز در مخالفت با این طرح گفت: برخی از دوستان در جلسه قبل که بنده در مخالفت با دو فوریت این طرح سخن گفتم اینگونه واکنش نشان دادند که گویی من با اصل سوال از رییس جمهور مخالف هستم در حالی که من سوال از رییس جمهور را حق مجلس می دانم اما با این شیوه سوال از رییس جمهور که با قانون اساسی مغایرت دارد مخالف هستم.
وی با اشاره به دلایل خود در مخالفت با کلیات این طرح گفت: این طرح نگاه مقطعی به موضوع سوال از رییس جمهور دارد و در واقع طراحان ایرادشان به نحوه پرسش و پاسخی است که در مجلس هشتم از سوی رییس جمهور صورت گرفته است که قطعاً اگر رییس جمهور به گونه ای دیگر پاسخ داد آقایان ضرورتی برای مطرح شدن این بحث نمی دیدند.
وی نگاه مقطعی به طرح ها و لوایح را مناسب ندانست و ادامه داد: تصور کنید برخی از همین نماینده های فعلی مجلس که قصد کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری آینده را دارند رییس جمهور شوند و مجلسی شکل بگیرد همانند مجلس ششم که همیشه به دنبال تنش بود آیا با وجود چنین مجلسی کشور هر روز دچار تنش با این طرحی که نمایندگان ارایه می دهند نمی شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: ما کشوری انقلابی هستیم و همیشه در حال درگیری با دشمنان هستیم پس نباید زمینه ها و بسترهایی را فراهم کنیم که دشمنان از آن زمینه ها استفاده کنند و کشور ما را دچار تشتت و تفرق کنند.
همچنین محمدرضا خباز نماینده کاشمر در موافقت با کلیات این طرح با اشاره به سخنان مخالفین مبنی بر نگاه مقطعی به این طرح گفت: این طرح در پی خیرخواهی تعدادی از نمایندگان که نگاه بلندمدت داشته اند مطرح شده است و چون ما تا به حال تجربه سوال از رییس جمهور را نداشتیم و نمی دانستیم این ماده آنچنان که باید کارایی لازم را ندارد لذا به ایرادات آن پی نبرده بودیم.
وی بیان کرد: چرا باید سوال از رییس جمهور که به قصد خیرخواهی مطرح می شود تبدیل به تشنج شود.
خباز یادآور شد: وقتی مجلسی ایرادات آیین نامه ای را لغو می کند طبیعی است که در راه اصلاح آن قدم بردارد و اصلاح این طرح و مطرح شدن این طرح نیز در پی لغو کردن همین ایرادات آیین نامه ای است و در واقع هدف برطرف کردن نقایص آیین نامه ای است تا آیندگاه دچار مشکل نشوند.
نماینده کاشمر تصریح کرد: مجلسی که در راس امور است قطعاً باید قوانین جامعه و مانع مصوب کند زیرا این به نفع آرامش کشور است و این طرح نه طرحی سیاسی است و نه با هدف سیاسی مطرح می شود بلکه طرح خوبی است که آیین نامه را اصلاح می کند.
حجت الاسلام روح الله حسینیان در مخالفت با کلیات این طرح اظهار کرد: یکی از عوامل رشد و بالندگی در کشور ثبات و تعادل سیاسی است و هیچ چیز مانند بی ثباتی مانع رشد کشور نیست.
وی اظهار کرد: شاید به همین دلیل است که همواره امام راحل و رهبر معظم انقلاب در همدلی قوا تاکید می کند و امروز ما به عنوان امانداران انقلاب موظف هستیم عوامل ثبات را محکم کنیم.
وی این طرح را یکی از عوامل بی ثباتی در کشور دانست و اضافه کرد: این طرح باعث تنش میان قوا می شود و در واقع می خواهد سوال ساده بی تنش از رییس جمهور را تبدیل به پلی برای استیضاح پرتنش کند و میان این دو ارتباط برقرار کند.
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قطعاً وقتی میان دولت و مجلس همدلی وجود داشته باشد نظام جمهوری اسلامی ایران نیز از قدرت بی بدیلی برخوردار است و اگر مشاهده کنید می بینید در مدت کوتاهی چند قطعنامه علیه ایران صادر شد ولی با وجود این قطعنامه ها هیچ اتفاقی برای اقتصاد ایران نیفتاد اما در اواخر سال گذشته با صدور این قطعنامه و شایعه ای که در کشور به وجود آمد وضعیت اقتصادی در هم پیچیده شد.
وی با تاکید بر اینکه هیچ دلیلی ندارد مجلس زمینه ساز تنش های آینده قوا باشد گفت: چرا ما می خواهیم بدعتی را در تاریخ سیاسی کشور بگذاریم.
همچنین حجت الاسلام حسن نوروزی به عنوان در موافقت با کلیات این طرح بیان کرد: اصل 88، 89 و 90 قانون اساسی همه بیانگر این است که بحث سوال از رییس جمهور می تواند در مجلس برگزار شود.
وی با اشاره به سخنان مخالفان این طرح مبنی بر اینکه باید چگونگی سوال از رییس جمهور با وزرا فرق داشته باشد گفت: این چه فرقی است که شما قائل می شوید مگر میان افراد اجرایی کشور می شود فرقی قائل شد.
وی با انتقاد از سخنان هدایتخواه که نظام جمهوری اسلامی ایران نظامی نیمه پارلمانی و ریاستی عنوان کرد و گفت: امام همواره گفته اند مجلس در راس همه امور است چرا شما می گویید نظام ما نیمه پارلمانی است با این حرف به خودتان توهین کرده اید.
وی اضافه کرد: چه کسی گفته است نظام ما نیمه پارلمانی است ما که برای این دولت حرف نمی زنیم بلکه برای آیندگان حرف می زنیم.
وی با اشاره به رای عدم کفایت نمایندگان مجلس اول به بنی صدر خاطرنشان کرد: یادتان می آید که بنی صدر با ادعای داشتن رای مردم باهنر و بهشتی خانه نشین کرد پس نگویید چون رییس جمهور این تعداد رای را دارد ما نمی توانیم از وی سوال بپرسیم.
ابراهیمی معاون تقنینی دولت در مجلس نیز که در مخالفت با این طرح سخن می گفت: اظهار کرد: این اصلاح مربوط به مجلس هشتم و دولت دهم نیست بلکه ما برای مجالس و دولتهای آینده قانونگذاری می کنیم.
وی که سخنانش در ابتدا با دو دو نمایندگان همراه بود اظهار کرد: قوانین باید مایه آرامش کشور باشند چرا می خواهیم قانونی را وضع کنیم که با اجرای آن هر روز شاهد تنش در کشور باشیم.
ابراهیمی بیان کرد: در هیچ نظام پارلمانی چنین تصمیمی که ما امروز گرفته ایم گرفته نشده است که سوال از رییس جمهور تبدیل به استیضاح شود.
وی با اشاره به این بخش از ترک سوال از رییس جمهور در صورتی که چندین بار اتفاق بیفتد و نمایندگان قانع نشوند به قوه قضاییه ارجاع می شود گفت: چرا وقتی هنوز جرمی احراز نشده است موضوعی را به قوه قضاییه ارجاع دهیم این خارج از صلاحیت ماست.
همچنین حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم دیگر طراح طرح فوق اظهار کرد: طرحی که مطرح است طرح اصلاح آیین نامه مجلس است و در مورد سوال از رییس جمهور است و هیچ گونه جنبه سیاسی ندارد.
وی بیان کرد: ما ضعف قانون آیین نامه را در این مجلس با سوال از رییس جمهور درک کرده ایم و فهمیدیم این سوال بی خاصیت است لذا دلایل ما این است که نقاط ضعف آیین نامه را برطرف کنیم.
پس از سخنان مصباحی مقدم نمایندگان با کلیات این طرح موافقت کردند و وارد بررسی جزئیات این طرح شدند.
پس از بررسی کلیات این طرح محمود احمدی بی غش نماینده شازند در اخطار قانون اساسی و با استناد به اصل 84 گفت: یکی از موافقین طرح اشاره ای به فرمایشات امام داشت و گفت: مجلس عصاره فضایل ملت است و همه می دانیم که وقتی امام می گوید مجلس در راس امور است یعنی زمانی است که ریاستی همانند مدرس داشته باشد.
وی بیان کرد: چرا وقتی دادستان کل کشور اعلام می کند: بین 200 نفر نماینده مجلس ده نفر با پرونده فساد مالی اخیر ارتباط دارند هیئت رییسه اسامی آنان را اعلام نمی کند این چه در راس امور بودنی است.
پایان پیام/
نظر شما