خبرگزاری شبستان//قم
"من چهار دستم". بالا و پایین می پرد، ابروهایش را در هم می کشد و حالت به قول خودش "وشتناک" به چهره اش می دهد. چند لحظه بعد اگر در برابرش مقاومت کنی یا به نوعی رفتارت به گونه ای باشد که انگار رفتارش را تایید نمی کنی، دست خود را بالا می گیرد و با ساعت به اصطلاح جادویی اش سحرت می کند یا با تو می جنگد.
بله ما اشتباه نکرده ایم. اینها همگی واکنش های کودکان ما در نتیجه فیلم های انیمیشنی است که بدون فکر به مفهوم و داستان آن انتخاب کرده و برای کودکانمان می خریم. کودک خود را با این فیلم ها به ظاهر سرگرم می کنیم. با خیال راحت به کارهای خود می رسیم، غافل از اینکه مضمون آن با دنیای خیالی کودکمان و سپس در عالم واقعیت با آنها چه می کند...
نمی دانیم، ولی باید بدانیم...
بن تن در کنار بسیاری از انیمیشن های جدید فیلمی است که بسیای مورد توجه پسر بچه ها و گاهی هم دختر بچه هاست. انتخاب قهرمان این فیلم به نام بن تن پسر بچه ای که به واسطه ساعت استثنایی خود که ارمغانی از موجودات فضایی و شهاب سنگی است که در نزدیکی او به زمین خورده، قدرت های خارق العاده ای دارد به گونه ای باعث همزادپنداری کودکان با این شخصیت شده که البته کودکان ایران از این قائله مستثنی نیستند، بخصوص اینکه ما ید طولایی در کم توجهی به خوراک فرهنگی کودکانمان داریم.
بن تن از آن دسته انیمیشن هایی است که از لحاظ فنی و در نگاه حرفه ای در ردیف آثار درجه سه در بخش کودکان است ولی متاسفانه با استفاده مناسب از جذابیت هایی مثل رنگ های تند و برخی ویژگی های انیمیشنی توانسته مخاطبان خود را در برخی کشورها پیدا کند.
ولی با این وجود و در نتیجه بی توجهی ها به انتخاب فیلم برای کودکان بن تن توانسته در بین کودکان آسیای جنوبی و از جمله ایران طرفداران خود را پیدا کند. افرادی که به چنین مسائلی توجه دارند با مشاهده حرکات "بن تنی" در بین کودکان خانواده و اطرافیان مطمئنا به این موضوع فکر می کند که با در اختیار گذاشتن چنین فیلم هایی برای فرزندانمان چه به سر دنیای لطیف کودکانمان می آوریم.
بن تن پسر بچه ایست که در فیلم هایش هر چه را بخواهد با فشردن یک دکمه به دست می آورد. کارشناسان بر این باورند که کودکان در نتیجه تماشای چنین فیلم ها و همزادپنداری با چنین شخصیت هایی در آینده به فردی فعال تبدیل نخواهد شد. موضوع دیگر که در این فیلم به کودک القا می شود، ضعیف بودن همه و وجود داشتن تنها یک فرد قدرتمند می باشد (که همان شخصیت بن تن، پسربچه ای آمریکایی است) که از نظر کارشناسان این موضوع هم خطر آفرین بوده و باعث رشد حس عدم خودباوری در کودکان ماست. مسئله دیگر خشونت در سطح بالای چنین فیلم هایی است که از کودکان نازک تر از گل مان ماشین واره هایی خشن می سازد که ضمن ابراز قدرتمندی خود به بروز رفتارهای هیجانی و خشن هم علاقه ای ویژه دارند. که البته می توان این ترویج خشونت را در بین کودکان از جمله مصادیق و روش های جنگ روانی کشرهای علاقمند به تروج چنین مسائلی در کشورهای کمتر توسعه یافته عنوان کرد.
مسئله و روش هنری که متاسفانه تاکنون از دید انیماتورهای ایران به دور مانده و هنرمندان ما در این بخش هنوز حرکت لاک پشت گونه دارند. این تراژدی تنها در محیط درونی خانواده ها جراین ندارد بلکه در بازارها و مغازه ها هم شاهد فروش لباس هایی با تصاویر متنوع از بن تن هستیم و یا حتی گاها عروسک های شخصیت های زشت روی این فیلم را در آغاوش کودکان خود می بینیم. در عرصه تبلیغات اینترنتی هم شاهد تبلیغ ساعت پروژکتوری بن تنی هستیم که با شعار "کودکان خود را هیجان زده کنید، هیجان انگیزترین قهرمان دنیای کودکان" مواجه می شویم که خوب در نوع خود جای تامل دارد.
البته در بررسی علت های گرایش والدین به انتخاب فیلم های انیمیشنی برای سرگرم کردن کودکان می توان گفت که در عصر حاضر به علت وجود محدودیت ها و زندگی در خانه های آپارتمانی که فضایی برای جست و خیزهای کودکانه ندارد، بیشتر وقت بازی آنها به تماشای چنین کارتون هایی پای تلویزیون ها می گذرد ولی ما باید فراتر از علت ها به ارائه راهکار هم بیندیشیم. هر عقل سلیمی می داند که صرفا با قرنطینه افکار و چشم های کودک نمی توان او را به سلامت از این مرحله عبور داد بلکه والدین ایرانی با با افزایش مطالعات خود در این خصوص و آشنایی به آثار مخرب چنین انیمیشن هایی اولا در انتخاب فیلم ها برای پرکردن اقات فراغت کودکان خود دقت نمایند و دوم اینکه با توضیح در این خصوص کودکان خود را نیز با پیامدهای آن منتها به زبان کودکانه آشنا کنند. پدر و مادرها و در نهایت جامعه باید تلاش کنند تا کودک با دلیل و منطق به هیجان برسد ولی متاسفانه در چنین فیلم هایی کودک را بدون هیچ دلیل عقلانی هیجان زده می کنند
البته صحبت ها در این خصوص فراوان است و امیدواریم در قسمت های بعدی این نوشتار به بررسی جنبه های جدی تر این قضیه و همچنین وکاوی داستان ها دیگر فیلم های انیمیشنی کودکان و به ویژه داستان های عاطفی و برخی حرکات آنها که با فرهنگ ما سازگاری ندارد بپردازیم...
پایان پیام/
نظر شما