به گزارش خبرنگار شبستان، علی مرادخانی مدیر موزه موسیقی در نشست تشریح فعالیت های این موزه در سال 91 که پیش از ظهر امروز دوشنبه 28 فروردین در این موزه برگزار شد،با بیان اینکه موزه موسیقی مرکز غیر دولتی و نهادی پژوهشی برای جمع آوری میراث معنوی موسیقی کشور است، گفت: تلاش کردیم افرادی که در این حوزه با ما در ارتباط هستند، با موسیقی آشنا باشند و برای غنی سازی منابع مستند ارتباط با کلکسیون دارها را حفظ کنیم و به خاطر همین ارتباطات توانسته ایم، مجموعه غنی آثار موسیقی ایران از سال 1284 شمسی را گردآوری کنیم.
وی سپس به عملیاتی فنی، عمرانی و استانداردسازی موزه موسیقی اشاره کرد و خاطر نشان ساخت: در همین راستا بازسازی کامل نمای موزه و توسعه فضای داخلی موزه از جمله افزایش فضای کارگاه موزه بازسازی کامل شد و بخش استودیوی صدابرداری موزه تکمیل شد.
اضافه کردن ویترین های جدید به بخش های مختلف موزه، اضافه کردن روکش زمستانی برای کافی شاپ از دیگر برنامه هایی توسعه ای موزه موسیقی بود که مرادخانی به انها اشاره کرد و تصریح کرد: بخش جدید به نام «به سازها دست بزنید» به موزه افزوده شد تا افراد بتوانند خود از نزدیک با لمس سازها تجربه ای هر چند کوتاه در جایگاه نوازنده ساز بیابند.
وی همچنین از راه اندازی سالن 80 نفره ای در موزه موسیقی خبر داد و گفت: این سالن به منظور کارهای علمی و پژوهشی و همچنین رونمایی از آثار موسیقیایی ساخته می شود.
مدیر موزه موسیقی همچنین به تعامل این موزه با دانشگاه ها برای حمایت از پایان نامه های با موضوع موسیقی در سال گذشته اشاره کرد و گفت: این همکاری ها امسال هم همچنان تداوم دارد و از دانشجویانی که در حوزه موسیقی پژوهش می کنند حمایت می شود.
مرادخانی سپس با گرامیداشت استاد پور رضا، هنرمند گیلانی خاطر نشان کرد: باید تا زمانی که افرادی همانند استاد پوررضا زنده هستند از سرمایه فکری آنها استفاده کرد موزه موسیقی در همین راستا از هنرمندانی که در گوشه و کنار این خاک به موسیقی فلکلور می پردازند غفلت نخواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به محدودیت های فضای موزه موسیقی از شورای شهر تهران برای حمایت از این مرکز تقدیر کرد و گفت: برای توسعه فضای موزه با توافق و حمایت شهرداری قرار است ساختمانی در اطراف آن خریداری شود که بخش اداری موزه به آنجا منتقل شود.
مرادخانی به شرکت موزه موسیقی در فستیوال بین المللی « پارینه سنگی» در کشور کره جنوبی اشاره کرد و اظهار داشت: در این فستیوال که به صورت مستقیم با موسیقی کاری نداشت، بخشی به نام موزه موسیقی به مدت 5 روز برپا شد که در این بخش سازهای ایرانی و نحوه نواختن، ساخت و مرمت آنان به نمایش در آمده بود و با استقبال علاقمندان مواجه شد.
مدیر موزه موسیقی از تفاهم نامه موسیقی ایران با مرکز موسیقی جهانی وابسته به دانشگاه هیدلسهایم و دانشگاه موسیقی هانوفر کشور آلمان خبر داد و گفت: این توافق نامه برای ساماندهی و به روز رسانی آرشیو صوتی موزه صورت گرفت.
برگزاری نشست های مشترک با هنرمندان سوئیسی فرانسوی از تعاملات بین المللی موزه موسیقی بود که مراد خانی به آنها اشاره کرد و گفت: این برنامه پژوهشی فرانکوفونی (اجرای صحنه ای) توسط هنرمندان ایرانی، سوئیسی و فرانسوی با حضور سفیران سوئیس و فرانسه خردادماه 1390 در سالن فضای باز موزه موسیقی اجرا شد.
شرکت در همایش چالش های موسیقی در چین، همکاری موزه موسیقی با کارگردان مستند ساز در ارتباط با تصنیف های انقلاب مشروطیت، همکاری با مستندساز آریالای مغازه ای ، برگزاری نمایشگاه عکس افشین بختیار، شرکت در نمایشگاه هفته فرهنگی استانها در مجموعه کاخ سعدآباد و شرکت در نمایشگاه روز جهانی کودک در خانه هنرمندان از دیگر اقدامات موزه موسیقی در سال 90 بود که مرادخانی به آنها اشاره کرد.
مدیر موزه موسیقی از ساخت چند فیلم مستند (پرتره اساتید) توسط موزه موسیقی خبر داد و افزود: در این پروژه مستندی از استادان لوریس چکناواریان، همایون خرم، فرهاد فخرالدینی، خانم عسگری، فخری ملک پور ساخته می شود.
وی از ساخت اولین موزیک باکس قطعات ایرانی از سوی یک شرکت آلمانی خبر داد و گفت: هفت موزیک باکس (Music Box) از موسیقی ایرانی برای اولین بار با ملودی های «نازنین مریم»، «تولدت مبارک»،«سلطان قلبها»، «ای ایران»، «گل پامچال»، «دختر بویر احمدی» و «غوغای ستارگان» به سفارش موزه موسیقی ساخته شد.
وی همچنین یادآور شد: تندیس اساتیدی مثل سرنانواز نماد شاه میرزا مرادی، استاد کلنل وزیری، استاد لوریس چکناواریان و استاد قنبری ساخته شده و در سالن های موزه به نمایش گذاشته شده است.
به گفته مدیر موزه موسیقی این موزه باید کمک کار اهالی موسیقی باشد به گونه ای که با نام نیک از وی یاد کنند و تلاش دارد همه اهالی موسیقی را اعم از دولتی و غیر دولتی حمایت کند که هیچکدام از آنها دست خالی از این موزه برنگردند زیرا حمایت های موزه محدود به آیین نامه نمی شود.
مرادخانی همچنین درباره کارکرد موزه موسیقی و خدماتی که به علاقمندان ارایه می دهد، گفت: یکی از آسیب های موزه های نسل اول و دوم این بود که آثار موسیقیایی در موزه محبوس می شدند اما کارکرد نسل پنجم موزه با نسل اول و دومش متفاوت است، در این نسل موزه آثار موسیقی در موزه محبوس نمی شود بلکه به درون زندگی مردم می آید و دیگر موزه موسیقی گورستان ساز نخواهد بود. زیرا تا زمانی که آثار در اینجا محبوس باشد امکان از بین رفتنش هم بیشتر خواهد بود.
وی همچنین تاکید کرد: در حوزه پژوهش هرکس هر اثری از موزه بخواهد در اختیارش قرار می دهیم اما مواردی هست که باید مجوز پخش آنها را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بگیریم ،مواردی مثل آثاری که ممنوعیت های اجتماعی دارند مثل آثار بانوان که در موزه تنها در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.
مدیر موزه موسیقی همچنین از راه اندازی سیستم مجازی استفاده از آرشیو موزه موسیقی خبر داد و گفت: در این سیستم مجازی که با نگاه به میراث ملی راه اندازی شده مراجعه کنندگان می توانند از اطلاعات موجود در این آرشیو کمک بگیرند.
مرادخانی درباره گرداوری آرشیو آثار موسیقی گفت: من در انجمن موسیقی که بودم 96 نوار کاست را به صورت پکیج گردآوری کردم و همین کار را در موزه موسیقی انجام می دهم منتها آثار صورت سی دی گردآوری شده اند.
وی همچنین درباره حمایت از ضبط آثار نوازندگان موسیقی فلکلور که هر کدام در گوشه ای از ایران هستند، خاطر نشان کرد: هدف ما از ساخت استودیو صدا همین بود که با دعوت از این هنرمندان آثار آنها را در سالنی با کیفیت ضبط کنیم و شاید یکی از مهمترین ظرفیت های موسیقی ما در عرصه بین المللی همین آثار هنرمندان فلکلور بوده است.
مدیر موزه موسیقی همچنین درباره گردشگرانی که به موزه موسیقی مراجعه می کنند، گفت: هفته ای نیست که موزه موسیقی گردشگر خارجی نداشته باشد، این موزه ظرفیت معرفی خود به گردشگر خارجی را تا حدودی دارد و مراجعه کننده گان هم از آن استقبال می کنند. در همین راستا هم بروشورهایی معرفی موزه به زبان انگلیسی و فارسی موجود است و قرار است که زبان فارنسوی هم به آن اضافه شود.
مرادخانی از توافق با استاد قنبری برای مرمت ساز در خانه وی خبر داد و گفت: طبق این توافق شاگردانی برای مرمت ساز از طرف موزه به خانه استاد می روند. همچنین موزه موسیقی از مرمت کنندگان ساز استقبال می کند.
مدیر موزه موسیقی درباره تامین بودجه این موزه گفت: ما از دولت کمکی نگرفته ایم، بودجه مو زه موسیقی و تمامی هزینه های آن را شهرداری تهران بر عهداه دارد در واقع تا زمانی که موزه بتواند از درآمد خود استفاده کند شعرداری هزینه های آن را پرداخت می کنند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا توافقی با سازمان اسناد و کتابخانه ملی در زمینه نگهداری از آثار موسیقیایی بیان داشت: در دوره آقای اشعری توافقاتی داشتیم اما در دوره مدیریت جدید نه اما از همکاری های دوطرفه استقبال می کنیم، ولی متاسفانه دستگاه هایی که این امکان را دارند از همکاری پرهیز می کنند.
پایان پیام/
نظر شما