«تا اشکستان»؛ روایت زندگی فاطمه زهرا(س) از منظر مسیحیان

حمید حرا نویسنده و کارگردان نمایش «تا اشکستان» معتقد است تئاتر دینی مخاطب وسیعی دارد اما گروه هایی که در این حوزه فعالیت می کنند بسیار محدودند و در مجموعه تئاتردینی، متولی ویژه ای نداریم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، "تا اشکستان" روایتی متفاوت از شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) را به نمایش می گذارد. حمید حرا به عنوان نویسنده و کارگردان این اثر قصد دارد، قصه تازه ای از حق جویی ها و حق طلبی های مسیحیان مدینه از حضرت علی (ع) در زمان شهادت خانم فاطمه زهرا را بیان کند.


حمید حرا در باره ایده اولیه شکل گیری نمایش تا اشکستان گفت : هدف من، این بود که داستان زندگی حضرت زهرا (س) را از یک زاویه غیرمتعارف ببینم. ما در اثر قبلی، نمایش «بغضی که ماند » این واقعه را از منظر یهودی های شهر مدینه مورد بررسی قرار دادیم و در نمایش «تا اشکستان » با نگاهی متفاوت از سوی مسیحیان مدینه رو به رو شدیم . مسیحیان در مواجهه با این واقعه با حق جویی و حق طلبی برخورد کردند و از حضرت علی (ع) طرفداری نمودند . برای نوشتن داستان این نمایش، من مستندات تاریخی که از این موضوع موجود بود را در کنار هم قرار دادم و قصه جدیدی با نام تا اشکستان را خلق کردم . این قصه آثار باقی مانده از کتب ادیان پیشین را کنار هم قرار داده در کتب آسمانی ادیان مختلف ظهور خاتم پیامبران بشارت داده شده بود و در این کتاب ها حضرت علی (ع) را با نام ایلیا خطاب می کردند در این کتاب ها حتی داستان ظلمی که بر فرزندان ایشان شده نیز روایت شده است.


کارگردان و نویسنده تا اشکستان در ادامه اظهار داشت : تمامی نمایش های مذهبی بر چند اساس شکل می گیرند ؛در بعضی نمایش های مذهبی ما، روایت تاریخی داریم که باید با مستندات علمی و دقیق پیش برود که گروه هایی که در این زمینه کار می کنند محدود هستند . یا آثار نمایشی در حوزه اخلاق خلق می شوند البته نمایش دینی تعاریف دیگری هم دارد که شاید آدم ها اهل دین و دیانت کار را بسازند و یا نمایش بسیار معاصر پیش برود و نتیجه گیری انتهایی دینی داشته باشد . به هر روی، گروه هایی که در این حوزه فعالیت می کنند بسیار محدودند و متاسفانه در مجموعه تئاتردینی، ما متولی ویژه ای نداریم .


وی ادامه داد : تئاتر دینی مخاطب وسیعی دارد و نمایش ما در سال گذشته یکی از پر مخاطب ترین نمایش های تئاتر شهر بود .من که مدت هاست در حوزه نمایش های دینی فعالیت می کنم به دنبال جمع کردن مخاطب مذهبی و دینی برای تماشای آثارم نیستم زیرا شخص مذهبی از آداب و تشریفات دینی آگاه است و اطلاعات و مستندات تاریخی را می شناسد . ما به دنبال مخاطبان اهل تئاتر هستیم. در واقع آنها بینندگان اصلی ما هستند و می خواهیم بدین وسیله آنها را از وقایع دینی آگاه سازیم .


نمایش « تا اشکستان » که این روزها ساعت 19 به روی صحنه سالن اصلی فرهنگسرای نیاوران می رود کاری از گروه سایه است و سوگواره نمایشی حضرت زهرا (س) را روایت می کند. این نمایش قصه مردی موحد از مسیحیان را بازگو می کند که جهت یافتن حقیقت از کلیسایی در مدینه راهی هند شده در آنجا در می یابد شخصی که به دنبال اوست در شهر مدینه حضور دارد و سریعا به کلیسای خود مراجعت می کند تا این خبر را به راهب کلیسا بدهد .اما زمانی که او می رسد پیامبر خاتم از میان مسلمانان رخت بر بسته و اتفاقات نا گواری در مدینه در حال رخ دادن است، اتفاقاتی که مسحیان در ورود به مدینه شاهد آن می باشند .


به گفته حمید حرا کارگردان نمایش « تا اشکستان »، گروه سایه که این اثر را به تماشا گذاشته است متشکل از عواملی حدود 60 نفر می باشد که از این تعداد 20 نفر گروه فرم،10 نفر بازیگر،و باقی پشت صحنه نمایش هستند . «تا اشکستان » در هشت پرده ارایه می شود و گاهی با آمدن تصویری که توسط پروژکشن نمایش داده می شود ،پرده عوض می گردد . دکور این اثر دو نمای متفاوت از صومعه یوحنا و کوچه بنی هاشم را به تصویر می کشد .


وی در پایان با بیان اینکه از طرف ارگان دولتی هیچ حمایتی از نمایش « تا اشکستان » صورت نگرفته است گفت : تا این لحظه هیچ حمایتی از ناحیه ارگان های دولتی از نمایش «تا اشکستان » صورت نگرفته است . البته قول هایی به ما داده شده که مسلتزم تایید مراتب بالاتر است . تلاش ما این است که با حمایت اسپانسر بتوانیم اجرای این نمایش را ادامه دهیم .


گفتنی ست ،طراح حرکات فرم این اثر به عهده سعید داخ است و سید جواد طاهری ،علی یعقوب زاده،علیرضا عمرانی،سید وحید میر یونسی،سید علی سجادی ،زین العابدین تقی پور ،رضا حجار زاده،مصطفی یعقوبی،سعید شیخ الاسلام،مهدی بهی زاد و.... در اشکستان نقش آفرینی می کنند .


گروه هنری سایه کار خود را در سال 1379 با ریکرد انتقال مفاهیم دینی و با استفاده از ابزار تاثیر گذار تئاتر و با حفظ فرهنگ و هنر اسلامی و با بهره گیری از جوانان و پیشکسوتان این حوزه فعالیت هنری خود را با سوگواره نمایشی «بیرق ماندگار»به مناسبت شهادت حضرت زهرا (س) در تالار مولوی دانشگاه تهران آغاز نمود که با استقبال بازدید کنندگان همراه بود . از فعالیت های این گروه تا کنون می توان از اجرای نمایش های «بغضی که ماند»، « تا اشکستان » ،«آن سوی پنجره » ، « طالب »،«ضیافت اشک » نام برد .


گفتنی است ، نمایش « تا اشکستان » تا تاریخ ششم اردیبهشت ماه سال جاری همه روزه ساعت 19 در سالن اصلی فرهنگسرا نیاوران اجرا می شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 123830

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha