خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی؛ سمیه محمدی
از شهرستان خوسف به عنوان پنجمین تولیدکننده گل نرگس در ایران یاد میشود. گل های این دیار کویری که نماد بهار در دل زمستان هستند به دلیل تحمل بالای سوز و سرما عطر و بویش با گلهای دیگر نقاط کشور دارد.
خوسف در ۳۶ کیلومتری مرکز استان خراسانجنوبی قرار دارد که کشاورزان آن از اوایل آبان ماه از کُنج کُنج نرگسزارهای خود مشغول چیدن دسته های گل برای نرگس پسندان می شوند.
مردم استان در چند سال اخیر از گل نرگس به عنوان یک محصول کم آببر و پردرآمد و یکی از ظرفیتهای بالقوه و مهم استان خراسان جنوبی و شهرستان خوسف یاد می کنند.
نرگس خوسف ظرفیت خوبی برای صادرات به امارات متحده عربی، قرقیزستان، تاجیکستان و ارمنستان دارد و همین صادرات بارقه امیدی در دل کشاورزان زنده کرده است و حالا نرگس کاران تنها دغدغه ای از جنس فرآوری دارند.
گل نرگس از خوسف تا کشورهای آسیای مرکزی
علیزاده نرگسکار شهرستان خوسف است که یک و نیم هکتار از مزارع خود را به کاشت گل نرگس اختصاص داده و به خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: برداشت گل نرگس از نرگسزارهای شهرستان از 15 آبان ماه آغاز شده و تا نیمه اسفندماه ادامه دارد است. امسال وضعیت گل نرگس خوب است اما قیمت فروش هر شاخه گل نرگس از چهار هزار تومان به ۲ هزار تومان کاهش یافته است.
این نرگس کار از صادرات گل نرگس خوسف به ارمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان هم خبر داد و افزود: صادرات امیدی در دل ما روشن کرده است به حدی که انگیزه ای برای کاشت دوباره محصول پیدا کرده ایم.
وی که از یک و نیم هکتار از نرگسزارهای خود حدد 80 هزار شاخه گل برداشت می کند، افزود: تنها مشکل گل نرگس کم آبی است؛ آبیاری نرگسزارهای روستاهای آریش خاستگاه گل نرگس به صورت سنتی انجام می شود که موجب هدر رفت زیاد آب می شود، این گل در 6 ماه دوم سال برای کیفیت و بازار پسندی هر 12 روز نیاز به آبیاری دارد.
به گفته این کشاورز، گل نرگس بعد از گذشت سه سال از زمان کاشت و بعد از آبدهی مکرر و مراقبت های زیاد، جوابدهی دارد لذا کشاوزان استقبال چندانی از کاشت این محصول پر درآمد نمیکنند.
وی افزود: در حال حاضر خرید توافقی گل نرگس خوسف توسط یک شرکت تعاونی در شهرستان انجام می شود، اما کشاوزانی که گل نرگس زیاد دارند مستقیم محصول خود را به مشهد، تهران، یزد و اصفهان و حتی دبی و کشورهای عربی صادر می کنند.
بیمه گل نرگس دردی دوا نکرد! نیازمند بازسازی قنوات هستیم
علیزاده ضمن گلایه از اینکه بیمه گل نرگس بعد از پیگیری های زیاد به سرانجام رسیده است اما استقبالی از سوی نرگسکاران برای این بیمه نمیشود، ادامه داد: هزینه بیمه گل نرگس برای فعالان این حوزه مقرون به صرفه نیست؛ به عنوان مثال بیمه یک هکتار از اراضی گل نرگس 60 میلیون تومان برای یک کشاورز هزینه دارد.
وی تصریح کرد: با اینکه برگهای نازک گل نرگس خوسف تا دمای منفی پنج درجه تحمل می کنند، اما گاهی خسارت هایی ناشی از سوز و سرما به نرگس کاران تحمیل میشود.
این کشاورز در ادامه خواستار بازسازی قنوات و کول گذاری آن و حمایت از اجرای سیستم های نوین آبیاری در دشت های نرگس شد و افزود: گل خوسف به صورت عمده تنها در روستاهای آریش، علی آباد و دستگرد خوسف کشت می شود اما قنوات این سه روستا تخریبی است و جهاد کشاورزی تنها در فصل گل ما را می شناسند و چاره ای برای قنوات خراب روستاها ندارند.
خبیری، مدیر جهاد کشارزی خوسف از تلاش برای برگزاری جشنواره گل نرگس در شهرستان خوسف خبر داد و گفت: هنوز تاریخ دقیقی برای برگزاری این جشن مشخص نشده است.
وی با بیان اینکه 25 هکتار از اراضی شهرستان خوسف زیر کشت گل نرگس است، افزود: حداقل بیش از 12 میلیون شاخه گل نرگس از این سطح زیر کشت برداشت خواهد شد.
مدیر جهاد کشارزی خوسف قیمت هر شاخه گل نرگس را از دو هزار تومان تا پنج هزار تومان به صورت متغیر عنوان کرد و گفت: قیمت به زمان برداشت، کیفیت و بلندی شاخه گل نرگس بستگی دارد.
مشکلی برای فروش گل نرگس نداریم/ کاشت گل نرگس توجیه اقتصادی دارد
سید مهدی خبیری از خرید توافقی گل نرگس توسط شرکت تعاونی سبزآفرینان خوسف خبر داد و گفت: تاکنون مشکلی برای خرید گل نرگس از کشاورزان نداشته ایم و تمام گل های خریداری شده به خارج از کشور و سایر استان های همجوار صادر می شود و در این خصوص مشکلی تاکنون گزارش نشده است.
وی از پیگیری برای ورود شرکت های دانش بنیان برای فرآوری گل نرگس خوسف خبر داد و گفت: در صورت نتیجه بخش بودن اطلاع رسانی انجام خواهد شد، ضمن اینکه از سرمایه گذاران فرآوری گل نرگس حمایت های لازم انجام خواهد شد.
مدیر جهاد کشارزی خوسف در ادامه با اشاره به سازگاری گل نرگس با شرایط اقلیمی و آب و هوای استان افزود: با توجه به خشکسالیهای حاکم بر منطقه و اقتصادی بودن این گل، کاشت این گیاه به کشاورزان توصیه می شود چراکه نیاز آبی این گل در زمانی است که دیگر محصولات منطقه نیاز آبی ندارد و کشاورزان می توانند در زیر سایر درختان خود این گل را بکارند.
وی گفت: با توجه به اقلیم دما و اختلاف دمای شب و روز ؛ گل نرگس خوسف عطر بالا و ماندگاری بالایی دارد که خود یک ظرفیت مهم و نقطه تمایز با سایر گل های نرگس در استان های مختلف است.
خودنمایی گل نرگس در ۴۰ هکتار از اراضی خراسان جنوبی/ سرمایه گذاران حمایت میشوند
محمدرضا اکبری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم با بیان اینکه سطح زیرکشت گل نرگس در خراسان جنوبی ۴۰ هکتار است، گفت: بیشترین سطح زیرکشت این محصول مربوط به شهرستان خوسف با ۲۵ هکتار است، همچنین شهرستان طبس نیز ۱۴.۵ هکتار از اراضی خود را به کاشت گل نرگس اختصاص داده است.
وی پیشبینی کرد امسال ۲۰ میلیون شاخه گل نرگس از نرگسزارهای خراسان جنوبی برداشت و روانه بازار می شود.
وی ارزش گل نرگس تولیدی استان را با احتساب شاخهای دو هزار تومان، ۴۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: همچنین سطح زیرکشت نرگس استان در سال جاری نیم هکتار افزایش یافته است.
اکبری افزود: در حال حاضر و در ابتدای فصل برداشت، کشاورزان در زمینه فروش گل نرگس مشکلی ندارند و گل نرگس تولیدی به استان های تهران، اصفهان، زاهدان و مشهد برای فروش ارسال می شود.
وی با اشاره به شرایط اقلیمی خراسان جنوبی، تغییر دمای شب و روز، تغذیه و کودهای حیوانی مورد استفاده برای کاشت این گیاه افزود: کیفیت گل نرگس تولیدی استان مزیتی نسبت به سایر استان ها است اما شرایط آب و هوایی گرم و خشک استان میزان بهرهوری و تولید را نسبت به سایر استانهایی که گل نرگس دارند، کمتر میکند.
وی در پایان گفت: از سرمایه گذاران و شرکت های دانش بنیان برای فرآوری گل نرگس در استان حمایتهای لازم انجام میشود.
گفتنی است خواستگاه گل نرگس کوهی به نام نرگس درحاشیه روستای دستگرد و آویش خوسف است، می توان گفت با اینکه در گذشته گل نرگس به عنوان محصول تجاری شناخته شده نبود اما با گذشت چندین سال و با پی بردن مرغوبیت این نوع از گل نرگس، سمت و سوی تجاری پیدا کرده است و می توان از آن به عنوان محصول استراتژیک خراسان جنوبی و جادویی در دل کویر نام برد.
نظر شما