امیر نیکپی، استاد جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی پیرامون آسیبهای اشتغال زنان در جامعه به خبرنگار شبستان گفت: شاغل شدن بانوان آسیبی به اجتماع نمیزند، چون روند اشتغال بانوان موجب هدایت جامعه به سمت عدالت می شود.
وی ضریب ظلمپذیری بانوان شاغل کمتر را کمتر از زنان خانه دار دانست و افزود: زمانی که زنان وارد عرصههای اجتماعی، آموزش، سیاست و اقتصاد شوند، اگر شاغل نباشند آسیب بیشتری متوجه جامعه می شود.
نیک پی افزود: باسواد شدن دختران از زمان پهلوی دوم شروع شد و در سال 1335 به اوج خود رسید، پس از مدرک گرفتن، زنان وارد عرصه اشتغال شدند. در واقع زنان ایرانی در سال 1340 در درجه اول به صورت گسترده در حوزه آموزش و در درجه دوم به صورت گسترده در حوزه اقتصاد به جامعه ورود پیدا کردند.
شاغل شدن زنان بر بیکاری مردان تأثیر نمیگذارد
وی در پاسخ به این سؤال که شاغل بودن بانوان چه تأثیری بر بیکار ماندن آقایان گذاشته است، گفت: شاغل شدن زنان بر بیکاری مردان تأثیر نمیگذارد؛ زیرا بیکاری نتیجه بحران اقتصادی و عدم مدیریت صحیح در جامعه است. من معتقدم اگر یک جامعه رشد اقتصادی داشته باشد و درست مدیریت شود این مشکل پیش نمیآید بلکه رشد زنان نیز میتواند عاملی برای رشد جامعه باشد. بحران بیکاری و مدیریت ناکارآمد تنها متوجه مردان نیست، بلکه زنان جامه را نیز دربر میگیرد.
استاد جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی در رابطه با تأثیر اشتغال زنان در مشارکت سیاسی و اجتماعی بیان کرد: پدیده مشارکت در جامعه روند فزایندهای را پیش گرفته است. زنان ایران خواهان مشارکت در تصمیمگیریهای جامعه اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره هستند که این محصول ورود این قشر جامعه به عرصه اشتغال است؛ در واقع حضور زنان در اجتماع می تواند زمینه ساز ارتقای آگاهیهای بیشتر باشد.
وی افزود: در دو دهه اخیر با مطالبه مشارکت بیشتر زنان در نهادهای تصمیمگیرنده از وزارت گرفته تا کاندیداتوری ریاست جمهوری و شورای شهر و غیره روبرو هستیم که به برخی از مطالبهها پاسخ داده میشود و به برخی پاسخ داده نمیشود.
دنیای زنان خانهدار بستهتر و ارتباطهایشان نیز کمتر است
نیک پی معتقد است: اشتغال زنان باعث شخصیت پیدا کردن و آزادتر شدن آنها میشود و همچنین تأثیر مثبت بر بزرگ کردن فرزندان و تربیت آنها دارد. وی اظهار کرد: اگرچه به این موضوع که تعداد ساعتهایی که زنان با فرزندان هستند، کمتر است ایراد گرفته شده ولی تحقیقات نشان میدهد که نحوه برخورد زنان شاغل با فرزندان بهتر است و آنان به سرنوشت فرزندان خود بیشتر فکر میکنند.
استاد جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی با بیان این مطلب که دنیای زنان خانهدار بستهتر و ارتباطهایشان نیز کمتر است، تصریح کرد: این دو موضوع با هم رابطه مستقیم دارند. به این معنا که شغل فضایی را ایجاد میکند که ارتباطهای گسترده صورت گیرد و باعث روبرو شدن زن با مسائل خاص میشود و همین امردر رشد زن تأثیرگذار است.
به گفته وی مردان پس از ازدواج از شاغل شدن زنان خود جلوگیری میکنند. مردان به دلیل اینکه نمیخواهند زنهایشان با نامحرم در ارتباط باشد یا به این دلیل که میخواهند زن را زیر سلطه خود درآورند. از این رو کمتر میپذیرند که زنان شاغل باشند و به نوعی از مستقل شدن زن هراس دارند.
تفاهم و اختلاف از مزایا و تهدیدهای شاغل شدن بانوان
وی در پاسخ به این سؤال که شاغل بودن زنان و عدم وابستگی آنان به مردان چه مشکلاتی در زندگی خانوادگی ایجاد میکند، گفت: شاغل بودن زن میتواند هم موجب ایجاد تفاهم و هم موجب ایجاد اختلاف شود.
نیک پی خاطرنشان کرد: اختلاف ممکن است به علت شغل نباشد، گاهی اوقات زن خانهدار هم نمیتواند شرایط را تحمل کند چون استقلال مالی ندارد و از مرد که سرپرست خانواده و تأمینکننده نیاز اوست مطالبه میکند که این وابستگی باعث بروز اختلاف میشود اما از آنجا که زن شاغل نیاز مادی به مرد ندارد بر اساس تفاهم قراردادها و اخلاقیات مشترک زندگی میکند چون هر دو به استقلال مالی رسیدهاند.
به اعتقاد استاد جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی مسئله آموزش و انتخابگری افراد موجب بالا رفتن سن ازدواج می شود. همچنین بحران اقتصادی هم میتواند مانع از ازدواج زن و مرد شود. به گفته وی زن تحصیل کرده فقط زن شاغل نیست و نقشهای متعددی دارد و این امر طبیعی است، چون زن شاغل در همه عرصههای اقتصاد، سیاست، آموزش و خانواده نقشهای متفاوت دارد.
نیک پی یادآور شد: برخی از افراد سنتی بعضی از مشاغل مانند تصمیمگیریهای بزرگ، قضاوت، سیاست را که مربوط به حوزه عقلانیت است را به زنان محول نمیکنند، چون معتقدند زنان از نظر جسمی ضعیف هستند و به دلایل مختلف از حضور زنان ممانعت میکنند.
پایان پیام/
نظر شما