نسخه نفیس و خطّی قرآن کریم  بازمانده از دوران سلجوقی رونمایی شد

نسخه نفیس و خطّی قرآن کریم ۹۰۰ ساله بازمانده از دوران سلجوقی همزمان با روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار با حضور مسئولان فرهنگی و فعالان حوزه کتاب در سازمان اسناد و کتابخانه ملی رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان،  همزمان با هفتة کتاب  در روز کتاب و کتابخوانی و کتابدار آئین رونمایی از نسخة نفیس و خطّی قرآن کریم  و تقدیر از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی پیش از ظهر امروز 24 آبان با حضور غلامعلی حداد عادل،  رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، علیرضا مختار پور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و دکتر علی رواقی قران پژوه و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و جمعی از مسئولان فرهنگی و  فعالان حوزه کتاب در مرکز همایش های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد .

 

در این مراسم علی رضا مختار پور رییس رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران  گفت: خداوند را سپاسگزارم که توفیق خدمت به فرهنگ دینی و زبان فارسی را داشته باشم. روز کتاب و کتابخوانی و کتابداری را به همه همکارانم در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تبریک عرض می کنم.

 

 در ادامه این مراسم نسخة خطی قرآن کریم بازمانده از دورة سلجوقی که قدمتی 900 ساله دارد رونمایی شد .

 

این نسخه نفیس به همّت سازمان اسناد و کتابخانۀ ملّی جمهوری اسلامی ایران  با هدف حفاظت از آثار کهن ملّی در ماه های اخیر خریداری و در فهرست نسخ خطّی کتابخانة ملّی ایران به ثبت رسیده است.

 

این نسخه از قرآن مترجَم دوره سلجوقی به خط نَسخ کهن که احتمالاً حدود سده ششم هجری قمری کتابت شده، از آیة ۴۱ «سوره بقره» تا آیة ۸ «سوره قارعه» را در بردارد. ترجمة فارسی کهن، در بین سطرها نوشته شده است و ترجمة تحت‌اللفظی آن، روان و رساست.

 

در آغاز ترجمه، قبل از هر سوره به ترتیب: نام سوره، مکّی یا مدنی، تعداد آیات، تعداد کلمات، تعداد حروف، روایتی کوتاه از حضرت رسول(ص) به نقل از «اُبَیّ بن کَعب» در خواص خواندن آن سوره آمده است. این نسخة نفیس، دارای 291 برگ و هر برگ ۱۳ سطر است که آغاز آن از آیة ۴۱ سورة مبارکة بقره و انجام نسخه آیة ۸ سوره مبارکه قارعه است.

 

همچنین آرایه‌های بکار رفته در نسخه به سبک سلجوقی و مشتمل بر شمسه و ترنج‌های کوچک و متوسط و گل‌های تزئینی در حاشیة اوراق، رموز سجاوندی و مواضع سجدات در حاشیه به رنگ سرخ و تقسیمات اجزاء و احزاب در حاشیه به رنگ سرخ و سیاه است.

 

جنس کاغذ نسخه، سمرقندی نخودی ‌است. جلد نسخه الحاقی، مقوایی نخودی و عطف نیز پارچه‌ای قرمز است. امتیاز این نسخه نسبت به سایر نسخ موجود، قدمت و ترجمه فارسی کهن است که گمان می‌رود بازمانده از دورة سلجوقی (قرن ۶ ق) باشد.

 

 در پایان این مراسم از فعالان حوزه کتاب، کتابخوانی و کتابدار تقدیر شد.

کد خبر 1232574

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha