به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان- مائده فلاحتکارضیابری؛
با توجه به اينكه تمدن غرب و ماهواره تركيب مراسمات سنتي را در گيلان و ساير نقاط بهم زده است اما هنوز نقاطي هستند كه مراسمات سنتی را به بهترین شکل اجرا میكنند. بردن عروس به خانه داماد که در زبان تالشی به آن «گیشه بری» میگویند یکی از پرهیجان ترین و شادترین سنتهای ازدواج در بین مردمان تالش است، هنگام بردن عروس از خانه پدری به خانه داماد، صدای نقاره و دست و هلهله تمام فضای خانه و محله را پر میکند.
برای این کار عدهای از اقوام نزدیک داماد به خانه عروس میروند و پارچهای توری روی سر عروس میاندازند، به گونهای که پدر عروس او را از زیر قرآن رد میکند، هلهله کنان او را تا خانه داماد راهی میکنند. اگر راه خانه داماد نزدیک باشد او را پیاده میبرند، اما اگر کمی دور باشد او را سوار بر اسبی مزین و آراسته میکنند، در مسیر راه آینه و شمعدان را جلوی عروس میبرند و اسفند دود میکنند و همراه با خواندن ترانه های محلی اقدام به پایکوبی و شادی میکنند.
در تمام مسیر نوازندگان جمع را با سرنا و نقاره همراهی میکنند، در نیمه راه داماد با 2 ساقدوش به پیشواز عروس میآید و حبه قندی برای شیرین شدن زندگیشان به عروس میدهد. هنگام رسیدن عروس به خانه داماد، هلهلهها بیشتر میشود و شادی کل فضا را در بر میگیرد، خانواده داماد به محض ورود عروس به خانه به او هدیهای نفیس اهدا میکنند و عروس و داماد با ورود به خانه در لحظه نخست برای نیک بختی و رفع بلا، با چرخیدن دور چاه سکهای درون چاه پرتاب میکنند.
«مشت رحیمه» از زنان قدیمی ماسال است در این راستا به خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان اظهار کرد: در بیشتر نقاط گیلان رسم است كه موقع بردن عروس افرادی كه از منزل داماد آمدهاند، تلاش میكنند چیزی از خانه عروس بدون اینکه کسی متوجه شود، بردارند و متقابلاً خانواده عروس با دقت مواظب هستند تا كسی موفق به این کار نشود و اینها در کنار مراسم عروس بران «گیشهبری» لطف و شیرینی و هیجان ویژه ای به آن میدهد.
وی با بیان اینکه متاسفانه همه این رسم و رسوم جای خود را به عروسیهای تشریفاتی داده است افزود: امروزه کمتر جایی پیدا می شود که به این صورت عروسی برگزار کند.
این پیرزن ماسالی گفت: باید این رسمها و سنتها سینه به سینه و نسل به نسل انتقال پیدا کند تا از این همه تشریفات و بریز و بپاشهایی که از روی چشم و هم چشمی است، دوری شود.
وی تصریح کرد: نیاز است که جوانان این شهر و روستا به سنتهای خود پایبند باشند و سنتهاییشان را قربانی خواستههای غرب نکنند.
مشت رحیمه با بیان اینکه برگزاری سنت های مختلف مثل بوروم و گیشه بری و ... از شادی های به جای مانده از عروسی های گذشته است خاطرنشان کرد: متاسفانه عروسی های امروزه فقط پول خرج کردن بدون شادی است.
وی با بیان اینکه در قدیم با توجه به اینکه تعداد و ساعات برگزاری جشن های عروسی بیشتر بود اما هزینه آن کمتر و شادی بیشتری در برداشت اظهار کرد: امروزه هر قدر بریز و بپاش و پول خرج کردن بیشتر شده اما شادی عروسی کمتر شده است زیرا خانواده عروس و داماد زیر کلی قرض می روند.
مشت رحیمه با بیان اینکه جوانان باید ازدواج را آسان بگیرند افزود: به هر میزان به سنت های خود پایبند باشند، قطعا زندگی آرامتری در انتظار آنها است.
وی با بیان اینکه پدران و مادران باید به فرزندان خود در امر ازدواج مشورت دهند تا این رسم و آیین به فراموشی سپرده نشود گفت: برگزاری عروسی ها همچون گذشته علاوه بر ناب بودن سبب مخاطب پسندتر شدن مجلس می شود.
گفتنی است؛ کشور ترکیه به پایبندی به آدابورسوم و سنتهای عروسی شهرت دارد و مردم این کشور بههیچوجه حاضر به زیرپاگذاشتن و چشمپوشی کردن از این سنتها نیستند و چه خوب است مردمان ایران که در هر کجای این کشور زیبا در حال زندگی هستند پایبند به آداب و رسوم نیاکان خود باشند.
نظر شما