راه اندازی ستادهای 27 گانه برای پیگیری مشکلات مردمی در هرمزگان

مدیرکل ارتباطات مردمی سفرهای نهاد ریاست جمهوری از راه اندازی ستادهای 27 گانه برای پیگیری مشکلات، شکایات و ارائه پیشنهادات مردم در دستگاه های اجرایی استان هرمزگان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از هرمزگان، عادل محمدیان، مدیرکل ارتباطات مردمی سفرهای نهاد ریاست جمهوری در نشست خبری در بندرعباس، اظهار داشت: این ستادها با حضور معاونین وزارتخانه ها و مدیران کل دستگاه های اجرایی از فردا در بندرعباس فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.

 

وی افزود: در جریان سفر رئیس جمهور به این استان درخواست های مردمی در سامانه الکترونیکی سامد ثبت و از طریق تلفن 111 قابل پیگیری و دریافت نتیجه خواهد بود.
 

محمدیان ادامه داد: ستادهایی نیز در فرمانداری های شهرستان ها از سوی نهاد ریاست جمهوری با حضور معاونین وزارت خانه ها، مدیران کل دستگاه ها راه اندازی و به درخواست های مردمی رسیدگی می شود.
 

وی با اشاره به اینکه مردم استان باید این ستادها را یک فرصت طلایی برای رفع مشکلات و نارسائی های خود بدانند، اذعان کرد: این روند به صورت رو در رو خواهد بود و در همان محل نیز دستورات لازم صادر خواهد شد.
 

مدیرکل ارتباطات مردمی سفرهای نهاد ریاست جمهوری بیان داشت: حضور رئیس جمهور در تمام شهرستان های استان ها از ویژگی های دور چهارم سفرهای استانی هیات دولت است.

 

محمدیان افزود: همزمان با دور چهارم سفرهای استانی هیات دولت، 13 نفر از اعضای دولت از روز سه شنبه (22 فرودین) ماه جاری با سفر به شهرهای مختلف استان هرمزگان، ضمن بررسی روند پیشرفت مصوبات دور اول، دوم و سوم سفرهای استانی هیات دولت، مشکلات، کمبودها و راه‌های تسریع در روند اجرای مصوبات را در مناطق مختلف این استان پیگیری خواهند کرد.
 

وی ملاقات های مردمی و تشکیل شورای اداری را یکی دیگر از اهداف سفرهای شهرستانی وزرا برشمرد و افزود: در این دوره از سفر همه بدنه دولت در هرمزگان حضور دارد تا حماسه خدمت را در این استان خلق کنند.
 

محمدیان اظهار داشت: از آغاز سفرهای استانی هیات دولت تا کنون بالغ بر 35 میلیون نامه، ایمیل و ارتباط با رئیس جمهور برقرار شده که به 75 درصد از آنها که در حیطه اختیارات دولت بوده، رسیدگی شده است.
 

وی، خواسته ها، شکایات، گلایه مندی، پیشنهادات، ابراز احساسات و اطلاعات و اخبار را از موضوعات نامه های مردمی ذکر کرد و گفت: 40 درصد از نامه ها مربوط به حوزه معیشتی، 20 درصد حوزه اشتغال و بیکاری، 15 درصد مربوط به تسهیلات بانکی، پنج درصد درمان، پنج درصد مسکن، 8/1 درصد مربوط به حوزه آموزش و پرورش و ... بوده است.
 

محمدیان، ارتباطات مردمی را فرصتی مغتنم در راستایی شناسایی آسیب ها و چالش ها دانست و تصریح کرد: پس از بررسی نامه های مردمی، نقاط ضعف برخی از حوزه ها شناسایی و در برنامه ریزی های کلان مورد توجه قرار گرفته است.
 

وی خاطر نشان کرد: در دور سوم سفر هیات دولت به استان هرمزگان، یک هزار و 108 نامه مردمی جمع آوری شد که در اسرع وقت به همه آنها پاسخ داده شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 121968

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha