به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، مصطفی طاهری در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه(۲۹شهریور) مجلس شورای اسلامی پس از قرائت گزارش کمیسیون صنایع در مورد عملکرد دستگاهها در تحقق دولت الکترونیک گفت: برای اجرای بند (و) تبصره (7) 4 جزء آمده است اولین خواسته این است که چه خدمتهایی از سوی دستگاههای متولی باید ارائه شود. سازمان اداری و استخدامی موظف شده است در بهینه کردن فرآیندهای منجر به ارائه خدمات و مشخص کردن آنها و تعیین اولویتها اقدام نماید و خوشبختانه این جزء را این سازمان زودتر از موعد قانونی انجام داده و به دستگاهها ابلاغ کرده است.موضوع دوم الزامات فنی و معماری کلان است تا دستگاههای به سلیقه خود اقدام به الکترونیکی و هوشمندسازی نکنند و در این بخش وظیفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است تا این موضوع را به دستگاهها ابلاغ کند تا دستگاهها با یک سبک و فرمت یکسانی اقدامات هوشمندسازی را انجام دهند و این کار نیز در موعد مقرر انجام شد اما دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی باید دو کار مهم را انجام دهند و خدمات و اولویتها را الکترونیکی و هوشمند کنند.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: از 6 هزار خدمت اصلی مشخص شده برای هوشمندسازی و الکترونیکی سازی تعداد اندکی اجرا شده است و تنها از 6 هزار خدمت و زیرخدمتی که باید توسط 153 دستگاه الکترونیکی شوند، تنها 161 خدمت بالای 90 درصد الکترونیکی شده است و 432 خدمت نیز بین 90 تا 75 درصد الکترونیکی شده است همچنین 1800 خدمت نیز بین 75 تا 50 درصد الکترونیکی شده و حدود 3400 خدمت نیز بین یک تا 50 درصد الکترونیکی شده است و 260 خدمت نیز تاکنون الکترونیکی نشده است.
وی با اشاره به معیار بینالمللی برای خدمات الکترونیکی گفت: برای اینکه مردم یک خدمت را به عنوان خدمت الکترونیکی بشناسند لازم است اما حداقل 75 درصد خدمت به صورت الکترونیکی ارائه شود و اگر با این معیار بخواهیم بسنجیم از 6 هزار خدمت و زیرخدمتی که باید الکترونیکی شود تنها مردم 9 درصد از خدمات را به صورت الکترونیکی دریافت میکنند و 91 درصد از خدمات به صورت کامل الکترونیکی نشده است لذا اولین خواسته ما این است که این خدمتها جدا از پنجره واحد به صورت الکترونیکی ارائه شود و اگر این اتفاق رخ ندهد ما از ابزارهای نظارتی استفاده کرده و به سراغ دستگاهها خواهیم رفت.گام دوم این است که پس از الکترونیکی شدن خدمات و زیرخدمتها، راهاندازی پنجره واحد دستگاهی است و این جدا از پنجره واحد ملی است. همچنین بنا به گزارش ارائه شده هنوز 89 دستگاه از طریق شبکه ملی اطلاعات تبادل انجام نمیدهند و یا میزان قابل قبولی تبادل انجام نمیدهند و این باید اصلاح شود. همچنین تکلیف قانونی دیگر پنجره خدمات هوشمند ملی است که باید ایرادات اساسی آن مرتفع شود.
همچنین رضا تقی پور عضو کمیسیون صنایع و معادن گفت: از 153 دستگاه اجرایی که باید پنجره واحد ایجاد کنند، 124 دستگاه تاکنون این اقدام را انجام نداده اند، هر چند تلاش هایی داشته و لازم است نظارت ها هر سه ماه یکبار انجام شود. تاکنون 89 دستگاه در وضعیت عدم اتصال هستند و وزارت ارتباطات باید گزارش دهد تا عقب ماندگی ها جبران شوند. در سال 1400 جهشی 275 درصدی در اعتبارات مربوط به دولت الکترونیک داشتیم و مردم باید نتیجه این اعتبارات را در خدمات دریافتی خود مشاهده کنند، مجلس کار خود را در حوزه تخصیص اعتبارات انجام داده است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از دستگاه ها تاکنون مرکز توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمندسازی را ایجاد نکرده اند، اظهار کرد: در این حوزه نیاز به رویکرد تحول گرایی، تحول دیجیتال و مدیران تحول گرا داریم. سازمان برنامه و بودجه باید تخصیص اعتبارات دستگاه ها را منوط به پیشرفت کار آنها در زمینه مصوبات شورای اجرایی کند تا تحول را شاهد باشیم.
لطف الله سیاهکلی دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن نیز گفت: اگر قصد داریم دولت چابک داشته باشیم، باید به سمت ارائه خدمات الکترونیک حرکت کنیم. در دولت هوشمند همه دستگاه ها باید از طریق پنجره واحد، داده کاوی و فعالیت کنند، یکی از خصلت های فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه خدمات است، اما تاکنون سیستمی که بتواند خدمات عمومی ارائه کند، وجود ندارد و این موضوع میزان تکریم ارباب رجوع را نشان می دهد. براساس گزارش سازمان ملل از بین 193 کشور، رتبه 89 را در زمینه تکریم ارباب رجوع داریم که شایسته ایران نیست و 3 پله نیز از سال 2018 کاهش داشته ایم.
وی با بیان اینکه همه دولت ها به دنبال این بودند که دولت الکترونیک ایجاد نشود، زیرا امضاهای طلایی حذف می شوند.گفت: اگر قصد داریم هزینه های جاری دولت ها کاهش یابد، باید دولت ها چابک شوند، دولت هوشمند، دولت چابک است، دستگاه های دولتی در خرید تجهیزات مانند رایانه ها، ید طولایی دارند و تا می توانند خرید می کنند، روی میز هر مدیری، گرانترین رایانه وجود دارد، اما در حوزه نرم افزاری ضعیف هستیم. مردم برای حضور در ادارات و بانک ها باید کارت ملی، شناسنامه و کپی آنها را به همراه داشته باشند و کارها به صورت دستی انجام می شود. تنها 9 درصد از خدمات الکترونیکی شده است. در سال 1400 در حدود 275 درصد بودجه این حوزه افزایش داشته و رشد این اعتبارات در بودجه 1401 حدود 8 درصد بوده است، اما این اعتبارات بیشتر صرف سخت افزار شده و برای ارائه خدمات کاری صورت نمی گیرد.
نظر شما