به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پرس تی وی سفیر و نماینده سابق ایران در سازمان ملل در مقاله ای که در روزنامههای "نیویورک تایمز" و "اینترنشنال هرالد تریبیون" به چاپ رسید نوشت: "جنجال پیرامون برنامه صلحآمیز هستهای ایران، باعث شده است تا موضوع اساسی یعنی این که نیازی به یک بحران نیست، از نظرها مغفول بماند. مسلما برای این وضعیت راه حل وجود دارد و راه حل مزبور آشکارا نیز در دسترس است. آنچه در میان این هیاهو مورد بیتوجهی واقع شده، این واقعیت است که منافع اساسی ایران از طریق تقویت انسجام و اعتبار معاهده منع گسترش هستهای (NPT) تامین میشود. ایران همواره پیشگام تلاشها برای جهانشمول کردن این معاهده بوده است. اتکاء ایران به رژیم منع گسترش بر تعهدات حقوقی، محاسبات دقیق استراتژیک و دیدگاههای مذهبی و عقیدتی استوار است. حضرت آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در مخالفت با توسعه، تولید، ذخیرهسازی و استفاده از تسلیحات هستهای فتوا دادهاند."
ظریف در ادامه گفته است: "اجازه دهید بسیار واضح بگویم. ایران، امنیت ملی خود را در چارچوب همکاریهای منطقهای و بینالمللی تعریف میکند و ثبات منطقهای را برای توسعه خود، غیرقابل اجتناب میداند. ما عضو کلیه موافقتنامههای بینالمللی در مورد کنترل سلاحهای کشتار جمعی هستیم. ما خواهان ثبات منطقهای هستیم. ما هیچگاه شروع به استفاده از زور نکردهایم و به تهدید به استفاده از زور علیه اعضای سازمان ملل نیز متوسل نشدهایم. اگرچه سلاح شیمیایی علیه ما مورد استفاده قرار گرفت، اما همانگونه که گزارشهای سازمان ملل در این مورد کاملا گویاست، ما هیچگاه حتی در مقابله به مثل از این سلاحها استفاده نکردیم. ما در 250 سال گذشته به هیچ کشوری حمله نکردهایم. از اکتبر 2003(مهر 1382) ایران سیستم بازرسیهای گسترده توسط سازمان ملل را پذیرفت. تاکنون 1700 نفر ـ روز بازرسی از تاسیسات هستهای ایران صورت گرفته و اقدامات جبرانی در خصوص کوتاهی در گزارشدهی در گذشته انجام شده است."
این دیپلمات سابق کشورمان با اشاره به این که اکثر ابهامات، به ویژه در ارتباط با فعالیتهای تبدیل اورانیوم، غنیسازی لیزری، تولید سوخت و برنامه راکتور تحقیقاتی آب سنگین، رفع شده است میافزاید: "حتی در مورد وجود آلودگیهای مربوط به اورانیوم با درصد غنای بالا که برخی آن را دال بر وجود یک برنامه مخفی تولید سلاح هستهای میدانند، به شکل راضیکنندهای توضیح داده شده است. این را من نمیگویم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید؛ زیرا آژانس خود میگوید "یافتههایش حکایت از آن دارد که اظهارات ایران درباره منشاء خارجی اکثر آلودگیهای مشاهده شده در خصوص اورانیوم با درصد غنای بالا، قابل تایید است.""
سفیر و نماینده سابق ایران در سازمان ملل با بیان این که ایران حتی فراتر از وظایف بینالمللی خود اجازه داد آژانس چندین بار از سایتهای نظامی آن بازدید کند و حتی به بازرسان آژانس اجازه داد از این محلها نمونهبرداری محیطی کنند افزود: "آژانس هیچگونه فعالیت غیرمعمولی را در این اماکن مشاهده نکرد و نمونهها به هیچ وجه وجود مواد هستهای را در محلهای مورد نظر نشان ندادند. از همه مهمتر، آژانس به کرات نتیجهگیری کرد که هیچگونه نشانهای از یک برنامه تسلیحات هستهای در ایران وجود ندارد. بهعنوان مثال، در نوامبر 2003(آبان 82) آژانس تایید کرد که "تاکنون هیچ دلیلی وجود ندارد که مواد و فعالیتهای اعلام نشده قبلی،… با یک برنامه تسلیحات هستهای در ارتباط باشند."
یک سال بعد و نیز در سپتامبر سال گذشته، (شهریور گذشته) آژانس بار دیگر جمعبندی کرد که "تمام مواد اعلام شده در ایران حسابرسی شده و لذا این مواد به سمت فعالیتهای ممنوعه منحرف نشده است. نکته دیگری که در میان هیاهوها کمرنگ شده این است که ایران آماده مذاکره است. از اکتبر (2003 مهر 1382) ایران حداکثر تلاش خود را برای موفقیت و حتی احیای مذاکرات با انگلیس، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی مذاکرهکننده با ما بهکار بسته و از اوت 2004، مرداد 1383) ایران هشت پیشنهاد فراگیر را مطرح ساخته است."
ظریف ادامه داد: "علاوه بر اینها، ایران اقدامات گسترده و هزینهبری را برای اعتمادسازی انجام داد که از جمله آنها تعلیق داوطلبانه فعالیتهای قانونی خود در غنیسازی برای مدت دو سال بود، تا به موفقیت مذاکرات کمک کند. در طول این مذاکرات، ایران داوطلبانه آمادگی برای اجرای مواردی را در قالب یک مجموعه متوازن اعلام کرده بود."
ارایه پروتکل الحاقی آژانس درباره بازرسیهای سرزده، به مجلس شورای اسلامی، بهمنظور تصویب آن و ادامه اجرای آن تا زمان تصویب، اجازه به حضور مستمر بازرسان آژانس در تاسیسات تبدیل و غنیسازی و ارایه لایحهای به مجلس شورای اسلامی در مورد ممنوعیت دایمی توسعه، انباشت و استفاده از سلاحهای هستهای از جمله این موارد است که سفیر نماینده سابق ایران در سازمان ملل در مقاله خود به آنها اشاره کرده است.
همکاری در خصوص کنترل صادرات به منظور جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به مواد هستهای، اجتناب از بازفرآوری یا تولید پلوتونیوم، محدود ساختن غنیسازی مواد هستهای به نحوی که فقط برای استفاده در تولید انرژی مناسب باشد و نه برای استفادههای تسلیحاتی، تبدیل فوری تمامی اورانیوم غنیشده به میلههای سوخت و بدین ترتیب جلوگیری از احتمال غنیسازی بیشتر و محدود ساختن برنامه غنیسازی در سطحی که صرفا نیازهای اضطراری سوخت راکتورهای برق و راکتورهای آتی آب سبک را تامین کند از دیگر نکات مورد اشاره ظریف در خصوص همکاری داوطلبانه تهران است.
سفیر و نماینده سابق ایران در سازمان ملل همچنین خاطرنشان کرده است: "ایران داوطلبانه آمادگی آغاز اجرای جنبههایی از غنیسازی که کمترین اختلاف در خصوص آنها وجود دارد، نظیر تحقیق و توسعه، بهمنظور دادن اطمینان به جهان درباره مقاصد ایران و پذیرش شرکای خارجی، خصوصی یا دولتی، در برنامه غنیسازی اورانیوم را مطرح کرده است."
ظریف همچنین یادآور شده است: "جمهوری اسلامی ایران اخیرا تاسیس یک کنسرسیوم منطقهای برای تولید چرخه سوخت را پیشنهاد کرده است که میتواند مشترکا توسط کشورهای دارای فنآوری لازم تاسیس و اداره شود و تحت نظارت پادمانهای آژانس باشد. سایر دولتها، بهویژه روسیه، پیشنهادهای مبتکرانهای را مطرح کردهاند. ایران اشتیاق خود را برای یافتن راه حلی از طریق گفتوگو اعلام کرده است، راه حلی که از حقوق ایران حراست کرده و همزمان این اطمینان را بدهد که برنامه هستهای کشور ما کاملا صلحآمیز خواهد ماند."
سفیر و نماینده سابق ایران در سازمان ملل در خاتمه این مقاله آورده است: "قطعا فشار و تهدید مشکلی را حل نمیکند. یافتن راه حل، نیازمند وجود اراده سیاسی و آمادگی ورود به مذاکرات جدی است و ایران به نوبه خود آماده است. امیدواریم بقیه جهان به ما بپیوندند."
پایان پیام/
نظر شما