به گزارش خبرگزاری شبستان، حجاج بیتالله الحرام پیش از موسم در جلسات توجیهی و کلاسهای آموزشی با حضور روحانی و مدیر کاروان به شکل حضوری یا مجازی شرکت میکنند. در این دورهها ضمن بیان احکام و مناسک حج تمتع، تجربیات سالهای گذشته و نکات مورد نیاز برای سفر به زوار منتقل میشود.
علیرغم بیان جزئیات سفر، زائرانی که در طول اقامت در مکه یا مدینه، اطلاع و اشراف کمتری به مسائل فرهنگی و اجرایی پیدا کردهاند، در این سفر معنوی بیشتر دچار سردگمی و ابهام میشوند؛ برای مثال زائرانی که از توقف امکانات حمل و نقلی اتوبوسها در ایام تشریق گلهگذاری میکنند، نمیدانند که امکان تردد وسائل نقلیه عمومی در این ایام از سوی مسئولان سعودی به جهت تکمیل ناوگان جابجایی زوار به عرفات فراهم نیست.
البته تدبیر مدیر و روحانی کاروان نیز در این ایام مفید فایده خواهد بود. برای مثال با ابتکار مدیر یا جمعی از زائران میتوان رفتوآمد شماری از زائران بخ مسجدالحرام را با پرداخت کمترین هزینه قبل از ایام تشریق ساماندهی کرد. همچنین روحانی کاروان میتواند چه در این ایام و چه در روزهایی که حضور زائران در هتل زیاد است، با ابتکار عمل، حجاج را برای بازدید از آثار تاریخی و مساجد قدیمی در نزدیکی هتل ببرد. ابتکار عمل در سفر و توجه به تنوع و روزآمدی برنامههای فرهنگی و آموزشی در مدت حضور زائر ضروری است.
همچنین زائران باید پیش از سفر انتظارات خود درباره وضعیت اسکان در هتلهای مکه و مدینه را تنظیم کنند؛ چراکه زائران پس از ورود به مدینه در اتاقهای بین 3 تا 5 نفر و در هتلهای مکه تا 4 نفر سکنی میگزیدند و از این بابت گله داشتند.
ظرفیت هتلها بر اساس میزان اعلامی کمیته اسکان عربستان در موسم حج مشخص میشود و حجاج ایرانی تقریباً بین 10 تا 15 درصد کمتر از ظرفیت اعلامی در این هتلها اسکان داده میشوند. اگر جمعیت کمتر در این هتلها ساکن شوند، هزینه بیشتری به زوار ایرانی سرشکن خواهد شد.
از آنجا که بیش از نیمی از هزینه حج مرتبط با اسکان حجاج است، اگر اتاقها خانوادگی شود، بدون شک قیمت حج افزایش چشمگیری خواهد داشت. چراکه برای مثال هزینه هر تخت با توجه به شرایط امسال در مکه تقریبا دو هزار ریال(معادل 19 میلیون تومان) بود که با اجاره هتلها در گروه قیمتهای مختلف، این قیمت به رقم مناسبتری میرسید.
همچنین اگرچه برنامه غذایی حج در طول اقامت 30 روزه با مشورت متخصصین تغذیه و غذاهای متنوع ایرانی برنامهریزی شده اما برخی حجاج اظهار نارضایتی داشتند. با وجود این، اطلاع میدانی زائران از جهش ناگهانی قیمت ها در بخش مواد غذایی در عربستان و همچنین سختیهای آشپزی در دمای بالای مکه و مدینه میتوانست از میزان نارضایتی آنان بکاهد؛ چراکه اقلام اساسی آشپزخانه برای تهیه غذای حجاج با 40 تا 120 درصد افزایش قیمت تامین میشد و 15 درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز بر آنان تعلق گرفت؛ این افزایش قیمتها با تدابیر دستاندرکاران حج کمترین اثر را بر حوزه تغذیه و تدارکات گذاشت.
همچنین پرسش از تفاوت زمان اقامت کاروانها در عربستان از 28 تا 32 روز از سوالات مکرر زائران برخی کاروانها بود. اگرچه حضور بیشتر زائران با توجه به اجاره موسمی هتلها تفاوت چندانی در هزینهها نداشت، ولی برنامهریزیها بر اساس حضور 28 روزه حجاج انجام شده و این تفاوت در برخی کاروانها با توجه به برنامه سازمان هواپیمایی کشوری، محدودیتهای حمل و نقل هوایی و مسیرهای پروازی استانها بوجود آمده است.
در مجموع ضروری است که حجاج محترم با توجه بیشتر نسبت به مسائل حج به این سفر معنوی مشرف شوند. مدیران و روحانیون کاروان نیز ضمن رسیدگی و اطلاعرسانی بیشتر نسبت به این مسائل، تدابیر و ابتکار عمل لازم را نیز در این مسیر برای حجاج داشته باشند.
نظر شما