به گزارش خبرگزاری شبستان، کارگاه آموزشی «جهاد تبیین» ویژه 70 نفر از مبلغات شبکه ساز استان تهران، امروز 25 تیرماه با حضور حجت الاسلام عباس نصیری فرد ، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه جامع علمی و کاربردی کشور ، پژوهشگر و استاد دانشگاه در اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران برگزار شد.
حجت ا لاسلام نصیری فرد با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه جهاد تبیین گفت: براساس فرمایشات مقام معظم رهبری، جهاد تبیین واجب عینی فوری است؛ یعنی بر همه خصوصا نخبگان واجب است ، بر این اساس باید پیش نیازهایی در این زمینه مورد توجه قرار گیرد که از آن جمله می توان به شیوه مواجهه با بیانات مقام معظم رهبری؛ آسیب شناسی جهاد تبیین ؛ آگاهی از جنگ شناختی و ترکیبی (اصولا جهاد تبیین در حوزه جنگ شناختی مطرح می شود ) ؛ شناخت مهارت ها و تکنیک های جهاد تبیین؛ استفاده از مدل تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ دست یافتن به راهکارهای عملی تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری؛ آشنایی با منظومه فکری رهبری و عدم ورود افراد غیر متخصص به تبیین فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کرد.
وی با تأکید بر این که هر سخنرانی، تبیین و عرصه جهاد تبیین نیست و جهاد تبیین باید نظام مند و برنامه ریزی شده باشد ، به نکاتی در رابطه با شیوه مواجهه با بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی به شرح ذیل اشاره کرد:
1ـ التزام به ولی همزمان با شناخت افکار ایشان؛ به عنوان مثال مبلغ باید در حوزه فرهنگی، مسائل خانواگی و غیره با افکار ایشان آشنایی داشته باشد.
2ـ زمینه پژوهی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ یعنی وقتی مقام معظم رهبری کلیدواژه ای مثل سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی یا اقتصاد مقاومتی و ... را مطرح می کنند ، زمینه پژوهی صورت پذیرد. این که رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد جهاد تبیین تأکید دارند به این دلیل است که پس از گذشت 43 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، به دلیل ناکارآمدی برخی مسئولان، دشمن با جنگ شناختی، افکار مردم را در دست گرفته و به مردم می گوید مشکلات شما اساساً بخاطر دین، مذهب و اعتقاداتتان است، به همین منظور رهبری به جهاد تبیین تأکید دارند.
3ـ جداسازی شخصیت علمی مقام معظم رهبری از جایگاه رهبری ایشان؛ برخی معتقدند چون ایشان رهبر هستند، مواردی را که مطرح می کنند ، همگان باید اطاعت کنند، اما مسأله این است که رهبر معظم انقلاب اسلامی ضمن رهبری، یک تئوریسین و نظریه پرداز هستند، بنابراین وقتی ایشان درباره جهاد تبیین سخن می گویند ، نظر ایشان به منزله نظریه یک کارشناس علمی است که اگر رهبر هم نبودند، نظریه های ایشان برای دنیا راهگشا بود.
4ـ جداسازی شخصیت کاریزما از شخصیت فکری و اندیشه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ بسیاری از اوقات شخصیت تقدس گرایانه را بر ایشان حاکم کرده ایم در حالی که خیلی از افراد ممکن است شخصیت کاریزما داشته باشند، اما در مورد رهبری، شخصیت علمی ایشان بر شخصیت کاریزما و مقدسشان غلبه دارد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه جامع علمی و کاربردی کشور استفاده از مدل تحلیل محتوا و گفتمان رهبر معظم انقلاب اسلامی را به عنوان یکی دیگر پیش نیازهای جهاد تبیین اشاره کرد و افزود: برخی مبلغان ، فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی را فقط تکرار می کنند و در شبکه ها و صدا و سیما و خطبه های نماز جمعه و ... عین فر م ایشات ایشان تکرار می شود در حالی که تکرار ، کار روزنامه و صدا و سیماست و خطیب باید فرمایشات مقام معظم رهبری را تحلیل کند. مبلغان باید در بحث جهاد تبیین قدرت تحلیل پیدا کرده و گفتمان ایجاد کنند.
وی عنوان کرد: دست یافتن به راهکارهای عملی تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی از دیگر پیش نیازهای جهاد تبیین است که باید مورد توجه قرار گیرد. زمانی رهبر معظم انقلاب اسلامی «سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی» را به عنوان شعار سال معرفی کردند و همه به این مضوع پرداختند، در دوره ای دیگر به تولید علم اشاره کردند، همگان سبک زندگی را رها کرده و به تولید علم پرداختند در حالی که باید به طور دقیق و تخصصی به این کلیدواژه ها پرداخته شود.
حجت الاسلام نصیری فرد در ادامه خصوصیات منظومه فکری رهبری را مورد بررسی قرار داد و گفت: افکار و اندیشه مقام معظم رهبری سیستمی است؛ یعنی وقتی فرمایشات ایشان را کنار هم می گذاریم، هیچ تناقضی جود ندارد. منظومه فکری ایشان غایت گراست ، تمام ابعاد زندگی بشر را مد نظر دارد و محور زندگی را خدا می داند.
وی در بخش دیگر سخنان خود به آسیب شناسی جهاد تبیین اشاره کرد و گفت: شخصی که می خواهد موضوعی را تبیین کند، اگر نسبت به مبانی آگاهی نداشته باشد، در کار خود موفق نخواهد بود. تبیین نیاز به تحلیل دارد و پیش نیاز تحلیل ، آگاهی است. همچنین عدم شناخت مخاطب و اولویت های او، قراردادن تبیین مبتنی بر گروه ها و احزاب، کیفیت را فدای کمیت کردن، عرضه مطالب بی اساس و توجیه و مقابله با همه شبهات ، از جمله آسیب هایی است که در حوزه جهاد تبیین باید مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما