خبرگزاری شبستان/ ایلام
ایلام، سرزمین طلوع آفتاب در غربیترین گوشه جغرافیایی این سرزمین پهناور و در مجاورت کشور عراق و استان های لرستان و کرمانشاه جای گرفته است.
استان سرسبز و کوهستانی ایلام همچون نگینی در صدف در دل کوههای سربه فلک کشیده و همیشه استوار زاگرس جای گرفته و دارای جاذبههای فراوانی برای جذب گردشگران است.
استان کرمانشاه را که پشت سرمیگذاری سلسله کوههای دالاهو شش کلان در آستانه فصلی نو دست بر شانه یکدیگر با صدای سرنا و دهل آماده رقص و پایکوبی برای جشن بهار و عروس زاگرس هستند.
چشماندازهای بکر و زیبای دالاهو را که پشت سر میگذاری، قلاقیران نماد استقامت و سمبل جوانمردی مردم این دیار با بلوطهای پیر اما ایستاده ششدار چشم های هر مخاطبی را به خود خیره میکند.
ایلام با 20هزار کیلومتر مربع گستره اگر چه جزو کوچکترین استان های کشور محسوب میشود اما دارای تنوع جالب توجهی است، تا حدی که میتوان به راحتی چهار فصل را در آن حس کرد.
فاصله کوهستان های برف پوش تا دشت های گرم و بلوط های کهنسال تا نخل های سر برافراشته تنها چند کیلومتر است.
استان ایلام علاوه بر تنوع آب و هوایی دارای گویش های مختلفی است که در نوع خود کم نظیر است.
اگر چه گویش اصلی و غالب مردم این استان کردی است اما گویش هایی مانند لکی، لری، عربی و فارسی نیز در آن رایج است.
ویژگی خاص مردمان این منطقه که تاکنون در حفظ آن کوشا بودهاند، برپایی آیین های سنتی و آداب و رسوم اجتماعی و فرهنگی خود از قبیل پوشش لباس محلی کردی و صفای باطن و میهمان نوازی است.
ایلام به عنوان بخش مهمی از تمدنهای قدیمی ایلام باستان، هخامنشی، ساسانی و اسلامی و داشتن یک هزار اثر و ابنیه تاریخی از جاذبههای گردشگری فراوانی برخوردار است.
جاذبههای طبیعی:
ایلام دارای جاذبههای طبیعی زیادی از جمله تفرجگاههای آبی، دریاچههای دوگانه سیاه گاو، رودخانههای مختلفی از جمله آب آسمان آباد، آب آفتاب، چیگا، زنگوان، پیرمحمد، تلخاب و تنگ گراو و جزمان رود است.
وجود آبشارهای طبیعی از دیگر جاذبههای طبیعی این استان است که تصاویر زیبا و دلنشینی را در ذهن گردشگران به یادگار میگذارد.
از جمله آبشارهای معروف استان ایلام آبشار چمآو و آب تاف و سرطاف است که در فصل تابستان میزبان گردشگرانی است که در کنار این جاذبههای طبیعی سر میکنند.
وجود غارهای مختلفی چون غار خفاش، زینگان، ملک و کبوتر دان از دیگر جاذبههای این استان است که در گرمای تابستان باعث خنکای دل گردشگران میشود.
علاوه براین تفرجگاههای جنگلی نیز با توجه به انبوه درختان بلوط در ایلام جذابیت خاصی به این سرزمین بخشیده است که میتوان به مهم ترین آنها شامل پارک جنگلی چغاسبز، گردشگاه خوران ایوان، ششدار، تنگ دالاهو، کلم و بدره اشاره کرد.
بناها و یادمان های تاریخی:
استان ایلام از جمله استان های باستانی کشور است که بهسبب قدمت تاریخی و تمدن کهن، آثار تاریخی و مذهبی جالب توجهی را در خود جای داده است.
از مهم ترین این جلوههای تاریخی این استان میتوان به کاخها، تنگهها و قلعههای این استان اشاره کرد.
کاخهای چون کاخ فلاحتی با سردرهای منقوش، آجرکاری و سرستونهای زیبا متعلق به دوران قاجاریه است.
تنگه بهرام چوبین، ماژین و وویله هر سه از جمله معروف ترین تنگههای تاریخی کشور محسوب میشوند که دارای جاذبههای فراوانی است.
قلعههای تاریخی شیاق، سام، والی، مکان قیران و امیرآباد نیز جزو آثار باستانی این استان محسوب میشود.
بناها و اماکن مذهبی:
زیارتگاههای امامزاده علیصالح، بقعه جابر، امامزاده سیداکبر و سید ابراهیم، آرامگاه بابا سیفالدین از جمله بناهای مذهبی است ایلام به شمار میروند.
این زیارتگاهها روزانه پذیرای خیل عظیمی از شهروندان ایلامی است که از نقاط مختلف استان برای زیارت این مکان ها عزیمت میکنند.
علاوه بر این وجود مساجدی چون مسجد جامع ایلام، مهران، صالحآباد و دهلران و مسجد والی شهر ایلام با 90سال قدمت از جمله اماکن مذهبی این استان به شمار میرود.
موسیقی:
در موسیقی ایلام از سازهای دوزله، جفتان، سرنا، شیپور، ضرب، دهل، شمشمال، نی و کمانچه استفاده میشود که بیشتر این سازها در آیینهای عروسی، جنگ و عزا کاربرد دارند.
دوزله و جفتان بر خلاف سازهای همه ایرانی که تک صدا هستند دو صدایی است و قابلیت همراهی باسازهای چند صدایی را دارد.
چوپی موسیقی رقص ایلام است و به صورت انفرادی و دسته جمعی اجرا میشود که این موسیقی در گذشته افزون بر کاربرد هنری و موسیقایی به عنوان آمادگی رزمی و بدنی نیز کارآیی داشته است.
فتا پاشا، لرزانه، سوار سوار، صیسماع، قلاوی، سهجا و گریانه از جمله نواها و ریتمهای این نوع رقص است که در مناطق کردنشین و لرنشین کشور رایج است.
هوره نیز موسیقی آوازی مردمان غرب کشور و ایلام است که از آوازها و نیایش های اساطیری ایران بوده که از هزارههای قبل از میلاد مسیج تا به امروز رواج دارد.
صنایع دستی و سوغات:
استان ایلام منطقهای عشایر نشین است و صنایع دستی آن به ویژه گلیم نقش برجسته که شهرت ملی نیز دارد از مهم ترین صنایع استان محسوب میشود.
این استان همچنین همانند سایر مناطق ایرانی سوغات های محلی خاص دارد که سقز محلی، شیرین بژی برساق، شیرینی کله کنجی و روغن حیوانی است.
استان ایلام با توجه به موقعیت جغرافیایی و تنوع آب و هوایی دارای جاذبههای فراوانی برای تقویت صنعت گردشگری است.
علاوه بر این کاروان های راهیان نور نیز میتوانند از مناطق عملیاتی مهران، دهلران، کلهقندی و شرهانی دیدن کنند.
پایان پیام/
نظر شما