میرزا کوچک سردار پر افتخار گیلان/ آرامگاهی با معماری بومی و سنتی

آرامگاه میرزا کوچک خان، معروف به سردار جنگل در محله سلیمان داراب واقع شده و از جمله مکان های دیدنی شهرستان رشت است که هر ساله در ایام نوروز پذیرای خیل عظیمی از گردشگران است.

خبرگزاری شبستان//گیلان

میرزا کوچک، رهبر اولین جنبش انقلابی ملی، اسلامی در ایران، لغو هر گونه تسلط استعماری و استبدادی بر کشور و آشتی ناپذیری با استعمار و نظام های بهره کشی داخلی را در سر لوحه برنامه های خود قرار داد.

 

اما اسلامی بودن حرکت میرزا کوچک، در این راستا مهم ترین دلیلی بود که او را در طی کردن راهش استعانت می کرد و این امر به مزاق بسیاری از متحدینش خوش نیامد و ترک و خیانت به میرزا را به وفای به عهد با او ترجیح دادند و بمباران تبلیغی غیر منصفانه را علیه رویکرد اسلام گرایانه میرزا آغاز کردند.

 

میرزا اسماعیل جنگلی که در نهضت جنگل حضور داشت در خاطرات خود می نویسد:
"چه مخالفین انقلاب گیلان و مخصوصا مخالفین شخص میرزا دائما مشغول کار بوده و به وسیله پول و وعده و وعید در صدد بودند سران مجاهد همراه میرزا را به طرف خود جلب کنند" پس از انقلاب مشروطیت ایران، بزرگ‌ترین جنبشی که در مملکت پدید آمد، قیام میرزا کوچک و انقلاب جنگل بود که بر ضد نابسامانی‌های موجود و برای نجات کشور از نفوذ بیگانگان صورت گرفت و به ویژه از نظر مرکزیت آن در جنگل، تا آن زمان، با آن وسعت و ابعاد در هیچ جا ی دنیا سابقه نداشت و این موضوعی است که هنوز هم نظیر پیدا نکرده و آنچه هم که تاکنون پیرامون آن نوشته‌اند برای شناخت این انقلاب ملی بی‌نظیر، کافی نیست.

 

چیزی که در این نهضت ملی جلب توجه می‌کند این است که رهبری انقلاب را یک روحانی جوان، آن هم در این نقطه دنیا که از همه جا بی‌خبر بود و قید و بندهای فراوانی به دست و پا داشت، عهده‌دار بود. آیت الله سید حسن مدرس، محاربه با نهضت جنگل را معاندت با اسلام می دانست و بصیرت نخبگان شریعت مداری همچون، آیت الله سید حسن مدرس، قیام نهضت جنگل، را که می رفت تا در زیر شبهه افکنی بی رحمانه توطئه گران، لکه دار شود، برای همیشه ماندگار کرد.

میرزا کوچک خان رابیشتر بشناسیم

 


یونس معروف به میرزا کوچک پسر میرزا بزرگ از مردم رشت و ساکن استاد سرا در سال 1259 شمسی در خانواده‌ای متوسط در روستای زیدخ از توابع فومنات متولد شد. سال های نخست عمر را در مدرسه ی حاجی حسن واقع در صالح آباد رشت و مدرسه جامعه آن شهر به آموختن مقدمات علوم دینی سپری کرد، آنگاه به تهران آمد و در مدرسه محمودیه به تحصیل پرداخت. اما از آنجا که شور میهن پرستی در سر داشت قدم به میدان مبارزه گذاشت. از همان دوران تحصیل حامی مظلومان و دشمن ستمگران بود. در ادب و تواضع نیز مشهور و بسیار عفیف و معتقد به فرائض دینی و مؤمن به اصول اخلاقی، مردی ساکت، متفکر و سخنانش سنجیده و گاه آمیخته به لطیفه و مزاح بود.


نهضت جنگل به رهبری روحانی مبارز، میرزا کوچک خان جنگلی (1257-1300ه. ش.) و با اندیشه اتحاد دنیای اسلام مدت ها به مبارزه علیه استبداد محمدعلی شاه قاجار و استعمار دولت های خارجی روس و انگلیس پرداخت. اما نفوذ هواداران کمونیست در سران نهضت و خیانتشان علیه نهضت جنگل، باعث شد تا میرزا و یاران وفادارش در حمله نیروهای دولتی رضاخان به اعماق جنگل پناه ببرند. سرانجام میرزا در اثر سرما و برف و بوران کوه های گیلوا، جان به جان آفرین تسلیم کرد. دشمنانش سر او را از بدن جدا کردند و برای رضاخان به ارمغان آوردند.


میرزا کوچک خان با اعتقاد به آزادی و عدالت، با سران نظام مشروطه همکاری نکرد و عنوانی در دولت نپذیرفت، لذا مدتی را با تنگدستی در تهران سرکرد. بعد از آنکه به گیلان بازگشت و توانست کمک هایی از مردم جمع کند، چهار مدرسه در صومعه‌سرا، کسما، فومن و ماسوله ساخت. ولی دیری نپایید که با اشغال شمال ایران بر دست روسیان، گروهی مسلح تشکیل داد و با کمک احمد کسایی از تاجران بنام گیلان، بخش وسیعی از گیلان و مازندران را زیر نفوذ درآورد.


بعد از کودتای اسفند 99، تلاش دولتیان برای اضمحلال نهضت جنگل بیشتر شد. بیست ودوم مهر 1300 بود که رضا خان با فرماندهی نیروهای سرکوب گیلان وارد رشت شد تا عملیاتی را اجرا کند که با یاری وابسته نظامی سفارت انگلستان طرح شده‌بود. میرزا کوچک خان همراه با یاران نزدیکش به طرف خلخال حرکت کرد تا از حصر خارج شود و بعد شاید متحدی بیابد، اما در راه دچار بوران و برف شد و از سرما در میان برفها جان داد.


بیست ساعتی پس از آن بود که بدن کوچک خان در برف پیدا شد و گویا اسکستانی نامی به دستور برادر امیر طالش سر از پیکر جدا کرد. خالو قربان که ابتدا از یاران میرزا بود سررا به تهران برد و جلوی پای رضا خان انداخت. سر میرزا در گورستان حسن‌آباد تهران دفن شد، ولی پس از تبعید رضاشاه همراه با بدن در سلیمان داراب رشت به خاک سپرده‌شد.

 


تندیس میرزا کوچک خان
به منظور ارج نهادن به رشادت های آزاد مرد گیلانی، شهرداری رشت اقدام به ساخت و نصب میرزا در ضلع غربی میدان شهدا «میدان شهرداری» نمود. جنس تندیس مزبور برنزی به ارتفاع 2/4 متر وسه تن وزن برروی پایه شش متری نصب شده است . ساخت این تندیس در مجموع بالغ بر 320 میلیون ریال هزینه در برداشته است.


حرکت میرزا کوچک خان جنگلی مظهر بیداری اسلامی بود 

حجت ‌الاسلام والمسلمین محمدرضا عباسی، مسئول نمایندگی ولی فقیه در دانشکده شهید مطهری با اشاره به اینکه میرزا فرزند مرز و بوم ایثارگری و مقاومت است، تصریح کرد: مردم گیلان وارث فرهنگ اصیل و پشتوانه چندین هزار ساله هستند.


وی با اشاره به اینکه روح سلحشوری میرزاکوچک خان اجازه آرام بودن در مقابل ظلم و استکبار را نمی دهد، بیان کرد: این مرد آزاده در مقابل استعمارگران تحمل نمی کند و وارد میدان می شود.

 

مسئول نمایندگی ولی فقیه در دانشکده شهید مطهری، با اشاره به اینکه میرزاکوچک خان هرگز تن به سازش و ذلت نداد، تصریح کرد: میرزا تا آخرین قطره خونش ایستادگی کرد.

 

حجت الاسلام عباسی، افزود: میرزا از مکتب سالار شهیدان، درس آموخت و تشابه نهضت جنگل با نهضت عاشورا به دلیل این است که میرزا کوچک بهترین شاگرد مکتب عاشورا بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 119252

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha