به گزارش خبرگزاری شبستان، نخستین همایش بین المللی تبیین اندیشههای امام خمینی (ره ) از منظر حقوقدانان با حضور رئیس دیوان عالی کشور، رئیس مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه و مهمانان بین المللی، در محل سابق مجلس شورای اسلامی، برگزار شد.
رئیس دیوان عالی کشور، در این همایش، اظهار کرد: ابعاد شخصیت و دیدگاههای امام خمینی (ره) برای خیلیها، به خصوص نسل جدید ناشناخته مانده است و هنوز نتوانستهاند به عمق دیدگاههای آن حضرت پی ببرند.
حجتالاسلام والمسلمین سید احمد مرتضوی مقدم با بیان اینکه دیدگاههای امام خمینی (ره) فراملی فرا زمینی و فرادینی است، تصریح کرد: آنچه در دیدگاه آن حضرت است، انسانیت و بشریتی است که مرز ندارد و هر کس به یک شکل از این دیدگاهها شناخت پیدا میکند و درک جامعی از امام (ره) ندارند.
مرتضوی مقدم در ادامه خطاب به حقوقدانان حاضر در جلسه گفت: دانشمندان به فراخور درک و فهم خود آن حضرت را فهم میکنند، لذا شما اگر بخواهید دیدگاه امام (ره) را درک کنید به واکنشهای آن حضرت نسبت به پدیدههای شومی که در دنیا اتفاق افتاده بود، توجه کنید و بنگرید که امام خمینی (ره) در مقابل ظلمها ،تجاوزها، بیعدالتیها و استعمارگریها، چگونه موضعگیری میکردند و واکنش نشان میداند و به نوعی دیدگاههای امام راحل در این واکنشها چه بود.
وی با تاکید بر اینکه نوشتهها و سخنرانیهای امام راحل در حقوق عمومی، حقوق خصوصی و حقوق اساسی پیداست، تصریح کرد: دیدگاههای امام خمینی (ره) در فرمان هشت مادهای آن حضرت متبلور است و قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران برگرفته از همین دیدگاههای امام خمینی (ره) است، ایشان در فرمان هشت مادهای، دولت را برای شرعی کردن مقررات و قوانین کشور مکلف کرده است و امام راحل در حکمی که برای انتصاب اولین رئیس دیوان عالی کشور و یا اولین دادستان کل کشور صادر میکند از قوه قضاییه نوین بحث میکند.
رئیس دیوان عالی کشور با طرح این سؤال که قوه قضاییه نوین چه نوع قوه قضاییهای است، عنوان کرد: امام خمینی (ره) قوه قضاییه نوین را قوهای میدانست که احکام اسلامی و شرعی در آن مجری و اجرا شود و از طرفی عدالتمحور، ظلم ستیز و حقگرا باشد و در همین راستا دستور تصویب قوانین سازنده شرعی و اسلامی را صادر میکند.
قوانین غیر شرعی وطاغوتی به جا مانده باید در اسرع وقت تغییر کند
مرتضوی مقدم ادامه داد: امام راحل در فرمان هشت ماده ای در خصوص قوانین غیر شرعی وطاغوتی به جا مانده، به مسئولین وقت تشر و فریاد میزند که این قوانین باید در اسرع وقت تغییر کند.
رئیس دیوان عالی کشور افزود: امام خمینی (ره) راهبرد تصویب قوانین را تعیین کرد، دیدگاههای امام راحل به نحوی در قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری گنجانده شده است، حضرت امام (ره) در کلمات خود به حریم خصوصی، ممنوعیت تجسس و تحقیقات از زندگی خصوصی اشاره داشته که این موارد دقیقاً در قانون آیین دادرسی کیفری ذکر شده است.
عمده ترین شعار امام (ره) در دوران حیات خود، شعار "نه شرقی و نه غربی" بود
مرتضوی مقدم گفت: عمده ترین شعار امام (ره) در دوران حیات خود، شعار “نه شرقی ونه غربی” بود، که از دید حقوقدانان سراسر دنیا یک دیدگاه نوین است، یعنی نظام نوینی داشته باشیم که قوانین شرق و غرب بر آن حاکم نباشد.
وی ادامه داد: دیدگاههای امام خمینی (ره) سیاستمداران بی اطلاع از اسلام را، سردرگم کرده است چراکه این دیدگاهها با معیارهای شناخته شده جهانی منطبق نیست.
دیدگاههای امام خمینی (ره) سیاستمداران بی اطلاع از اسلام را سردرگم کرده است
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه یکی از راههای شناخت شخصیت امام راحل این است که ببینیم دشمنان و دوستان خارجی در مورد امام (ره) چه میگویند، اظهار کرد: سیاستمدار کهنهکار، راهبرد شناس و موقعیتشناسی همچون “هنری کسینجر” میگوید: ” آیت الله خمینی غرب را با بحران برنامهریزی مواجه کرد، او با معیارهایی غیر از معیارهای شناخته شده دنیا سخن میگفت و عمل میکرد و گویی از جای دیگر الهام میگرفت.
وی یا ذکر چند مثال دیگر در این زمینه گفت: به اعتقاد گورباچف، امام خمینی فراتر از زمان میاندیشید و در بعد زمان نمیگنجید، همچنین “بینظیر بوتو” سیاستمدار پاکستانی بیان میداشت که پیامهای امام خمینی در آینده چراغ هدایت مسلمان است.
رئیس دیوان عالی کشور همچنین به جمله نویسنده مشهور مراکشی "ادریس کتانی" در خصوص حضرت امام اشاره کرد و گفت: به اعتقاد این نویسنده، مهمترین کار امام خمینی حفاظت از اسلامی ماندن انقلاب بعد از پیروزی است. او ادامه میدهد، من در متن انقلاب بزرگ الجزایر بودم که مردم با شعارهای اسلامی به استعمار ۱۳۰ ساله فرانسه پایان دادند ولی بعد از انقلاب مارکسیستها و سوسیالیستها مسلمانان را کنار زدند و قدرت را به دست گرفتند.
رئیس حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه نیز در این همایش با درود و سلام به شهدای صدر اسلام و روح بنیانگذار جمهوری اسلامی، شهدای دفاع مقدس و مدافعان حرم و گرامیداشت هفته قوه قضاییه گفت: نظام سیاستگذاری امامین انقلاب عمدتا در دفاع از حق، رهنمون به حق و استیفا حقوق جامعه بر مبنای عدالت تنظیم شده است ، بنیاد اندیشه حقوقی امام راحل و رهبر معظم انقلاب در زمان حاضر برای جوامع داخلی و خارجی کشور ناشناخته مانده است بنابراین ، این موضوع مطرح شد که برای تفهیم این موضوع اندیشه ای شود و در نهایت با زحمات رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه و همکاری سایر دوستان این همایش برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین عبداللهی، گفت: غیر از معرفت به عدل و حق از راهکار موثری نمیتوان بهره برد که در ارائه خروج انسان از ظلمت به سوی نور موثر باشد. امام راحل و رهبر معظم انقلاب با اتکا به همین اصل نورانی و اعتقادی عدالت توانستند سکاندار این نهضت و ولایت و حاکمیت نظام اسلامی شوند و انقلاب را در دنیا به سمت اهداف متعالی پیش برند.
وی افزود :امروز علم حقوق و اندیشه حقوقی یکی از محوری ترین گرانیگاه های تعالی بشریت و تمدن سازی است.
وی گفت :تبیین اندیشه های حقوقی امام راحل و رهبر معظم انقلاب تأثیرات بس شگرفی در ساختار تمدن صحیح بشریت خواهد داشت، اگر امروز حلقه مفقوده نجات جامعه اسلامی فقدان تمدن سالم و معنوی است با ترسیم اصول گام دوم انقلاب در محورهای سه گانه و در قاعده جهاد تبیین می توان این حلقه را کامل کرد و مسئولیت تبیین برای تحقق جامعه آرمانی ارزشی و انقلابی معنوی به عهده عالمان و دانشمندان علم حقوق است .
رئیس مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه نیز در این همایش، اظهار کرد: نخستین همایش بین المللی تبیین دیدگاههای امام خمینی (ره) با حضور ۱۶۰ مهمان بین المللی از سه قاره جهان برگزار شد.
حسن عبدلیان پور با اشاره به وصول ۶۵۰ اثر به زبانهای انگلیسی، عربی و فارسی، گفت: این آثار به ۳ زبان انگلیسی عربی و فارسی به دبیرخانه واصل شدند که از این بین ۴۸۰ اثر به زبان فارسی، ۱۰۵ اثر به زبان عربی و ۳۶ اثر به زبان انگلیسی هستند، این تعداد به خودی خود نشان دهنده استقبال بالای حقوقدانان بین المللی از این همایش است.
در ادامه همایش، آیت الله کعبی عضو خبرگان رهبری و عضو هیئت رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، هدف از برگزاری این همایش را تنظیم منظومه حقوقی اندیشه های امام خمینی (ره) راحل ، تدوین دانشنامه فقهی حقوقی اندیشه های متعالی امام خمینی (ره) ، تبیین حقوق متقابل دولت و ملت در اندیشه های امام خمینی (ره)، آشنایی با دیدگاه های حقوقدانان بین الملل در خصوص اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) ، جمع آوری اطلاعات از اقصی نقاط جهان و شناخته شدن رویکرد امام خمینی (ره) و شاخص های این اندیشه در سایر رشته های حقوقی را عنوان کرد.
آیت الله کعبی با تاکید بر اندیشه های امام خمینی (ره) ، ایشان را مبتکر و نظریه پرداز قانون اساسی ایران نامید و گفت: تجربه های مشابه و کشور های انقلاب کرده مانند مصر ، نشان می دهد که این کشور ها نتوانستند در تدوین قانون اساسی موفق عملکنند و در نهایت با کودتا مواجه شدند.
در ادامه علی بهادری جهرمی گفت: اندیشه ها و اقداماتی که بر مدار اندیشه وحیانی صورت گرفته باشند به دلیل اینکه بر اساس قوانین و قواعد ثابت دنیا است مبتنی بر همان قواعدی است که ذات انسان بر مدار آن قواعد شکل گرفته است و دچار پیری نمی شود.
وی ادامه داد: امام خمینی (ره)اندیشه سیاسی اسلام را برای بار دیگر در مدار و محور توجه قرارداد و منجر به بازگشت به اسلام واقعی یعنی اسلام ناب محمدی(ص) در مقابل روایتهای تحریف شده از اسلام که مصادیق آن را بعد ها در گروه های تروریستی مثل گروه داعش مشاهده کردیم ،شد.
سخنگوی دولت گفت: همچنین تفکر امام خمینی (ره) تفکری است که ماهیت اصلی و اساسی و اندیشه سیاسی اسلام را به نمایش میگذارد و در واقع آزادی حقیقی و واقعی مردم سالاری حقیقی و واقعی، قانونمداری و قانونگرایی حقیقی و واقعی اضلاع اساسی تفکر سیاسی اسلام را شکل می دهد که تبلور آن هم در جایجای حرکات انقلابی امام خمینی(ره) در مدیریت و رهبری انقلاب اسلامی و بعدها در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مشاهده می شود.
بهادری جهرمی گفت: ارتباط ناگسستنی دین و سیاست و یگانگی بسیاری از مضامین و مفاهیم اساسی همچون مردمسالاری و دین گرایی اندیشه اسلامی و مقابله با فساد و تبعیض از جمله دستاوردهای اندیشه های حضرت امام خمینی(ره) است که قطعاً با توجه به لا زمان و مکان بودن این اندیشه ها برای تمامی نسل ها و ملت قابل استفاده است.
وی ادامه داد: بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب فاصله گرفتن از اندیشه های امام راحل و فراموشی نقاط تفکری و عملکردی امام راحل به معنای فاصله گرفتن از اندیشه اسلام ناب و تفکر انقلاب خواهد بود, بهره مندی از مزایای این تفکر در سایر جوامع اسلامی با بازخوانی و بازنشر این اندیشه های ناب برای همه دست یافتنی خواهد بود که برگزاری این اجلاسیه ها و هم اندیشی ها می تواند تقویت کننده این مهم باشد.
سخنگوی دولت در ادامه متن پیام رئیس جمهور، آیت الله رئیسی به همایش تببین اندیشه های امام(ره) از منظر حقوقدانان را قرائت کرد.
نظر شما