مردم گلستان در نوروز، کنار هم و به یاد هم بودن را را تجربه می کنند

مردم گلستان مانند سایر مردم نقاط ایران، نوروز این عید و بهار طبیعت را گرامی داشته و می دارند و از آن به عنوان زمانی برای در کنار هم بودن استفاده می کنند.

خبرگزاری شبستان// گلستان


همواره در طول تاریخ، مردم به جشن نوروز توجه خاصی داشتند، هرچند که حوادث روزگار گه گاه آن را از شور و گرمی می انداخت، اما هرگز به بوته فراموشی سپرده نشده است.


میان جشن های ملی ایران؛ نوروز، مهرگان و سده از دیگر جشن های پر رونق تر بوده است اما به تدریج مهرگان و سده در میان ایرانی ها رونق خود را از دست داد. این جشن ها در دوران پس از اسلام نه تنها عمومیت و آوازه نوروز را نیافت بلکه رفته رفته کمرنگ تر شد و تدریجا برخی از آداب آنها در نوروز حل شد و خود نیز عملا منحل شده اند تنها نوروز توانست همچنان عید بزرگ ایرانیان به جا بماند و حتی به دلیل بعضی از رسوم متناسب با آداب اسلامی و نوعی تقدس و اهمیت نیز بیابد.


عیدها و جشن ها، افتخار ملی هر قوم و سرزمین و نشان ساختار و پیشینه فرهنگی و تمدن آنان است اعیادی که از نظر دیرینگی تاریخی و مذهبی ریشه دار بوده و در طول زمان با اعتقاد و آداب و رسوم ملت ها در هم آمیخته، جلوه ویژه ای دارند و بی آنان هیچ ملتی هویت واقعی ندارد و به بیگانگی از خود دچار خواهد شد عید نوروز از این جهت که اعتقادات و باورهای مذهبی و سنن کهن ملی، در آن به هم آمیخته، اهمیتی گسترده یافته است.


استان گلستان با داشتن تاریخ کهن پنج هزار ساله و سکونت اقوام مختلفی چون فارس، ترکمن، بلوچ، کتولی، سمنانی، قزاق و غیره از تنوع قومی و فرهنگی خاصی برخوردار است به گونه ای که می شود چنین پنداشت استان گلستان خود ایارنی کوچک است عید باستانی نوروز از اعیاد باستانی و برجسته ایرانیان است که از گذشته ای دور تا به اکنون با مراسمی خاص برگزار شده است.


شهرستان گرگان نیز دارای آداب و رسوم مخصوص به خود می باشد که می توان به؛


سمنو پزی: در گرگان در اوایل اسفند ماه زنان گرگانی به پخت سمنو پرداخته و علاوه براینکه برای سفره هفت سین استفاده می کنند مقداری از آن را هم بین همسایگان و اقوام تقسیم می کنند.


پخت نان و شیرینی سنتی: نان عیدی، حلوا اماج، قطاب، سرغربیلی، نان زنجیبیلی از شیرینی های مخصوص گرگان است که هنوز هم مردم اهمیت زیادی به پخت و استفاده از آن در ایام عید و یا سایر مراسمات رسمی دارند.


نوروز خوانی یا قاشق زنی: در گذشته گروهی در کوچه ها چرخیده و با قاشقی به پشت کاسه می کوبیدند و اشعاری را در مورد عید می خواندند و از صاحبان منازل مژدگانی می گرفتند مردم مژدگانی دادن را شگون دانسته و مقدم آن ها را به عنوان پیام آوران بهار گرامی می داشتند این مراسم در حال حاضر منسوخ شده است و شاید در بعضی از روستاها انجام شود.


چهارشنبه سوری: مردم در آخرین چهارشنبه سال با شادی به استقبال نوروز رفته و با روشن کردن آتش در چند نقطه و پریدن از روی آن را جشن می گیرند.


از دیگر مراسم، نمایش حاجی فیروز است که باشکل حاجی فیروز و ساز زدن و آواز خواندن است که مردم به او عیدی می دهند.


خانه تکانی، خرید وسایل و لباس عید، سبزه ریختن، چیدن سفره هفت سین، عید دیدنی و سیزده بدر از مراسماتی است که در گرگان هم مثل سایر مناطق انجام می شود.


در منطقه غرب استان نیز مراسم عید نوروز برگزار می شود که از شاخص ترین آنها پختن حلوا گردویی و گذاشتن آن بر سر سفره هفت سین است علاوه بر آن خانواده های عزادار حلوا گردویی را به شکل کوفته در آورده و بر سر سفره می گذارند مردم نیز تا سال متوفی در تمام اعیاد برای خانواده عزادار غذا پخته و به آنان می دهند.


در منطقه شرق استان هم حلوای سفره عید آنان حلوا برنجی و کیک می باشد نان تاتاری، نان فتیر و نان نقشدی از دیگر خوراکی های عید در این منطقه است.


از مراسم باقی مانده از نوروز که توسط جوانان روستا انجام می شده " خالا خالا " بوده است؛ برطبق این رسم 10 روز مانده به عید نوروز تعدادی از جوانان جمع شده و خانه به خانه اهالی روستا را می گشتند و به آنها نوید آمدن نوروز را می دادند هر خانواده به نسبت تمکن مالی خود پول نقد و یا مواد غذایی در اختیار آنان قرار می داد.


پایان پیام/ 

کد خبر 118965

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha